Luutsinapäeva hõrgutised
Rootslaste jõulukuu olulised sündmused algavad varakult. Aasta pimedaimal ajal kehastuvad Rootsi tüdrukud vana kombe kohaselt Luciadeks. Seljas kaunid valged kleidid, toovad nad valgust, kandes peas küünaldega pärgi. Peale laulude ja rongkäigu on olemas ka traditsioonilised toidud, safranisaiad ja piparkoogid, mida selleks puhuks kindlasti valmistatakse. Nii mälestatakse Santa Luciat, kes legendi järgi kandis oma teekonna valgustamiseks peas küünlaid, kui ta maa-alustes tunnelites varjuvatele varakristlastele süüa viis. Külaskäigud head-paremat täis korvidega on rootslaste seas tänini väga populaarsed. Kui piknikukorvid sõidavad juba ammu kevad-suvisel ajal kohustusliku autovarustusena kaasas, siis seda piknikukorviga toimetamist võib ju teha aasta ringi. Rootslaste traditsiooniline jõulutoit (julmat) on nagu põlisrahva salakeel, mida omad mõistavad sõnadeta, aga võõrad ei saa aru, miks peab just peo ajal neid hirmsaid asju sööma, kui muidu ikka normaalselt toitutakse. Kogu jõulueelse aja on kena komme käia külas korvidega, kuhu on sisse pandud pere lemmikroad. Siit ühe korvi sisu Rootsi perenaiselt.
Jõulusink
Vaja läheb
• 1–2 kg kontideta sinki
• 2 sl fariinsuhkrut
• 1 sl vett
Valmistamiseks
kuumuta ahi 125
kraadini. Võta võrk singi ümbert ära ja leota sinki
külmas vees ning pane ahjupotti. Küpseta ahju alumises osas
70–75 kraadi juures, kuni singi sees olev
temperatuurimõõdik näitab 72 kraadi. Küpsetamise
lõpus pintselda sink üle fariinsuhkruga, mis on segatud vähese
veega.
Glögipasteet
Vaja
läheb
• 400 g kanamaksa
• 2 sl võid
praadimiseks
• 1 sibul
• värskelt jahvatatud valget
pipart
• 1 tl kuivatatud basiilikut
• 75 g toasooja
võid
• 3 sl glögi
Želee
• 1
želatiinileht
• ½ dl kanapuljongit
• 1 sl
glögi
Valmistamiseks
haki sibul peeneks. Aja
või pannil kuumaks ja prae selles kanamaks ja sibul. Maks peab
jääma keskelt kergelt roosa. Jälgi, et maksa üle ei
küpseta, sest siis muutub see tuimaks ja kuivaks. Maitsesta soola ja
pipraga. Pane segu köögikombaini, lisa basiilik, või ja peene
joana glögi. Pane saadud segu vormi ja tõsta vormid külmkappi.
Sulata želatiin pakil näidatud juhiseid järgides. Aja puljong
ja glögi keema ning sega želatiini hulka. Jahuta ja kalla seejärel
õhuke kiht vormis olevale pasteedile ja pane külmkappi tagasi.
Jossansi sinep
Vaja läheb
• 50 g sinepipulbrit
• 5 tk suhkrut
• ½ dl
12protsendilist äädikat
• ühe muna kollane
• ½ dl vahukoort
• 1 sl konjakit
• soola ja
pipart
Valmistamiseks
sega omavahel sinepipulber,
suhkur ja äädikas. Klopi muna lahti, sega koorega ja sinna sisse
omakorda sinep. Klopi ilus ühtlane segu, maitsesta soola, pipra ja
konjakiga. Säilita jahedas.
Sidruni ja safrani naps
Vaja läheb
• 75 cl viina
• 1
g safranit
• 1 apelsini ja sidruni viiludeks lõigatud koor
Valmistamiseks
vala alkohol ilusasse pudelisse. Pane
safran ja sidruni- ning apelsinikoored pudelisse. Vaata, et koored oleks
hästi puhastatud ja valgest kooresisust vabad. Hoia öö läbi
jahedas ning filtreeri segu läbi kohvifiltr
i ning vala jook tagasi pudelisse. Hoia külmas ja enne serveerimist pane
pudelisse veel mõned uued viilutatud ja puhastatud sidruni- ja
apelsinikoored silmailuks.