Kõrvits söögiks, mitte ainult Halloween’i tähiseks
Kõrvitsate algne kodumaa on tegelikult
Lõuna-Ameerikas. Indiaanlased kasvatasid neid vilju juba 9000 aastat
tagasi. Euroopasse jõudis kõrvits alles kuueteistkümnendal
sajandil.
Botaanilisi lähisugulasi kõrvitsal jagub,
sest kõrvitsa perekonda kuulub üle kümne liigi. Muide,
kõrvitsa vili ehk kõrvits kuulub olemuselt tegelikult marjade
hulka. Seda on alguses veidi võõristav uskuda, sest tavainimese
mõttelaadis on marjad tillukesed, aga mitte veidi alla sajakilosed
hiiglased, milleni küünivad meil kasvanud rekordrasked
kõrvitsad. Aga maailmarekordini on ka sellest suurusest veel
kõvasti kasvuruumi, sest kõrvitsa kaalurekordiks on 666,3 kilo.
Just selline hiiglane sirgus 2005. aastal USAs. Maitseomadustelt on
kõige suupärasemad ikkagi keskmise suurusega viljad. Hiiglastel on
sageli kergelt mõrkjas maitse, tillukestel viljadel puudub aga
kõrvitsale omane mekk üldse. Just kõrvitsate suurus ongi
üks põhjus, miks meilgi kõrvitsatoite episoodiliselt ja
suhteliselt ühekülgselt tehakse. Kui juba kõrvitsa
sissetegemiseks läks, siis enamik kõrvitsast rändab
tükikestena marinaadi. Vaid väike osa leiab kasutust muude toitude
valmistamisel. Kõrvitsate säilitamisel peab arvestama kolme
tähtsat tingimust. Esiteks, kõrvitsa kooreosa peab olema
täiesti terve ja ühtlaselt tugev.
Igasugused praod,
laigud ja pehmed kohad viivad kiirele riknemisele. Teiseks, kõrvitsa
hoiukoht ei tohi olla ei liiga niiske ega ülemäära kuiv.
Üle poole aasta ei tasu kõrvitsaid tallel hoida, sest kuivas kohas
seismisega kaotab viljaliha oluliselt vett, samuti võivad
kõrvitsas leiduvad seemned tasapisi idanema hakata. Kolmandaks, juba
lahtilõigatud kõrvits tuleb ruttu toiduks kasutada. Isegi
külmkapis toidukilesse mässitult säilib see vaid mõned
päevad.
Kaunilt kuldkollane sisu
Kõige rohkem hindavad köögiviljasõbrad loomulikult
kõrvitsa viljaliha. Ehkki väliselt tundub söödavat sisu
kõrvitsas leiduvat palju, langeb ligikaudu kolmandik siiski
jääkide arvele.
Viimaste hulka kuuluvad koored, säsi
ja ka ohtralt seemneid. Suure veesisalduse tõttu on kõrvitsa
viljaliha kujul tegu üsna kalorivaese suutäiega, mis sobib hästi
tarvitamiseks kaalulangetamise eesmärgil. Sada grammi kõrvitsat
annab sööjale 30–35 kilokalorit, millest lõviosa tuleb
süsivesikutest. Valke on viljalihas minimaalselt ja rasvollus puudub
üldse.
Hinnatav on kõrvitsa suur kiudainete sisaldus.
See on ka põhjus, miks kõnealust vilja tituleeritakse suisa
raviköögiviljaks. Kiudainete rohkus väldib regulaarsel
sööjal kõhukinnisuse teket, leevendab soolepõletikke
ning vähendab ka organismi kolesteroolihulka. Teine kõrvitsa
raviteene peitub tema võimes eemaldada organismist liigseid sooli ja
vett. Viimase ülesande edukaks täitmiseks on kõrvitsal suur
abi rikkalikust kaaliumühendite sisaldusest. Muudest mineraalidest tuleb
toonitada veel rohket magneesiumi- ja fosforisoolade leidumist viljades.
Kollane värvus tuleneb eri karotenoidide sisaldusest, eriti
aga beetakaroteeni küllusest. Mida kollasem on kõrvitsa viljaliha,
seda rohkem selles karotenoide leidub. Muide, eelnimetatud ühendite
rohkust oskasid hinnata juba endisaegsed taluperenaised, kes lisasid
kõrvitsat saiale kena kuldkollase värvuse saamiseks.
Sobib mitmeteks roogadeks
Konservatiivne
kõrvitsa kasutus koduköögis piirdubki kõigest paari
käiguga. E
namik viljalihast pannakse kuubikutena marinaadis purki ja väike osa leiab
kasutust kõrvitsasaias. Tegelikult saab kõrvitsast valmistada
vägagi mitmeid roogasid. Nii saab veerikkast viljalihast teha mahla,
smuutit või püreed. Kõrvitsat võib toidulauale
pakkuda nii toorelt, keedetult, hautatult, ahjus küpsetatult,
marineeritult, praetult kui isegi grillitult. Ka toitude valik, mida
kõrvitsast teha saab, on aukartustäratav. Sinna kuuluvad salatid,
supid, pudrud, hautised, omletid, vormi- ja vokiroad, kotletid, koogid,
saiad, moosid ning marmelaadid. Nii et kõrvits väärib julget
pealehakkamist ja mitmekülgset lähenemist.