Tabeli järgnevat osa näidatakse kitsamas ringis, eelkõige teletegijaile endile. Vahest sellepärast, et kui tipus kohtuvad glamuur ning ajakirjade esikaanestaarid, siis saba pool elavad lõhki läinud lootused ja purunenud karjäärid.


Ainuüksi kolmel eestikeelsel põhikanalil on iga päev eetris üle 200 telesaate. Selle loetelu päris lõpuosa kujutab endast öiseid videolinte ja kordusi, mille reiting võib olla ka lihtsalt null – see ei tähenda, et neid saateid Eestis ükski inimene ei vaataks, küll aga ilmselt seda, et ei leidunud vaatajaid nendes 275 Eesti peres, keda TNS Emor vastava aparaadiga mõõdab.


Et asi mõistlikum näiks, vaatame olukorda siiski tabeli saja esimese saate piires ning kõrvutame neid saateid, mis sisult või eesmärgilt on võrreldavad. Valik ja rühmitamine on kahtlemata subjektiivsed, andmed pärinevad tänavu oktoobrist.


Uudised ja publitsistika

Koht vaadatavuse tabelis nädalate kaupa


Kanal Saade&nbs p;40.
ndl 
41.
ndl  
42.
ndl  
43.
ndl
44.
ndl
Kanal 2 uudistemagasin
“Reporter” 
12 12 
ETV põhiuudistesaade
“Aktuaalne kaamera” 
16 13 14  15 17 
TV3 “Seitsmesed uudised” 32 27 32  31 23 
ETV väitlussaade
“Foorum” 
51 34 39 75 77 
ETV väitlussaade
“Vaba­riigi kodanikud”
44 59 54 82  
ETV välispoliitikasaade
“Välisilm” 
60 71& nbsp;86  

Tabeli eesotsas üllatusi ei ole. Esimene on stabiilselt Kanal 2 uudistemagasin “Reporter”, vaadatavuselt teine on kella üheksane “Aktuaalse kaamera” eestikeelne põhisaade, TV3 “Seitsmesed uudised” mahub kolmandaks.


Edasi läheb pilt kirjumaks. Tõsiseid publitsistikasaateid teeb kõige enam ETV, aga nende vaadatavus on väga erinev. Näiteks aeg-ajalt väga head uurivat ajakirjandust pakkuv “Pealtnägija” oktoobris eetris ei olnud, läinud nädalal kerkis aga vaadatavuse poolest hoobilt kolmandaks.


Sageli korraliku, aga siiski kõikuva vaadatavusega saade on ETV väitlus “Foorum”, oktoobris kohtadel 34–77. See saade pakub tuntud poliitikutele üht peamist kõnetooli Eesti telekanalitel. Seda huvitavam on täheldada, et “Foorumi” vaadatavus kõigub sõltuvalt käsitletavast teemast ja saatekülalistest. 7. novembril, kui saates arenes elav sõnasõda Iraagi sõja teemal ja stuudios leidus tervelt kolm daami, alustas “Foorum” 154 000 vaatajaga ehk 11,9 protsendiga vaatajaskonnast. Saate jooksul kolisid siiski umbes 60 000 vaatajat muudele kanalitele, mis andis lõpptulemuseks 7,5 protsenti.


Nädal varem, kui saates esinesid lipsustatud mehed, erilist väitlust ei sugenenud ja teema oli riigieelarve, alustas “Foorum” 9,4 protsendiga ja lõpetas 4,6ga. Saja sisse mahub napilt ETV keskkonnasaade “Osoon”, mille saatejuht on Vladislav Koržets. ETV üks hoogsamaid projekte “Revidendid” aga rahvast kuigivõrd ei huvita – saja sisse ei mahtunud see oktoobris kordagi.


Kodumaised draamad ja seebid

Koht vaadatavuse tabelis nädalate kaupa


34 
Kanal Saade&nbs p;40.
ndl 
41.
ndl 
42.
ndl 
43.
ndl 
44.
ndl 
ETV Õnne 13 
Kanal 2 Kelgukoerad 9  ;
ETV Ohtlik lend 30 24 
TV3 Kodu keset linna 35 26 20 22 16 

Ühtki neist saadetest läbikukkujaks küll nimetada ei saa, kõik kodumaised ehtsate näitlejatega üles võetud telenäitemängud on päris vaadatavad.


Suuremad projektid

Koht vaadatavuse tabelis nädalate kaupa


Kanal Saade&nbs p;40.
ndl 
41.
ndl 
42.
ndl 
43.
ndl 
44.
ndl 
Kanal 2 Tantsud
tähtedega 
1  
ETV Paar 48 47  61 45 
TV3 Mantipärija 84 66&nbs p;70 98 95 
Valisime siia igast kanalist ühe saate, millega tundub olevat rohkem vaeva nähtud. Ilmselt on selge, et miljardär Armin Karu oma vallandamistega vaatajaid ei ole tõmmanud, kuigi see on TV3 selle hooaja kõige rohkem promotud projekt, kus toimuvat kajastab intensiivselt ka muu meedia. ETV staarid Marko Reikop ja Anu Välba tõmbavad vaatajaid mõnevõrra rohkem, aga meelelahutuse koha pealt läheb näiteks ETV “Pehmetel ja karvastel” tunduvalt paremini (kolmandas-neljandas kümnes).


Vene saated

Koht vaadatavuse tabelis nädalate kaupa


Kanal Saade&nbs p;40.
ndl 
41.
ndl 
42.
ndl 
43.
ndl 
44.
ndl 
PBKEesti uudised 49 65 64 68  ;59 
PBK uudistesaade
"Vremja" 
57 61 83 d>81 74 


Üldisesse TV vaadatavuse tabelisse mahtus oktoobris hulk venekeelseid saateid, aga tipus on kõik PBK ehk kunagise Kesktelevisiooni omad. Tähelepanuväärne, et Venemaa uudiseid kajastav “Vremja” võib olla isegi popim kui kohalikke uudi­seid kajastav “Eesti uudised”.

Väga huvitav pilt ilmneb aga mitte-eestlaste ja eestlase teleharjumuste võrdluses. See, et kohalikud venelased vaatavad peamiselt Venemaa TVd, on ammu teada, kuid pilti nii selgelt näha on siiski valgustav. Eesti ühiskonda lõimumise seisukohalt on see pilt küll ahastamapanev. Mitte-eestlased lihtsalt peaaegu üldse ei vaata eestikeelseid telekanaleid. Eestlased jällegi ei vaata mitte-eestikeelseid kanaleid (peaaegu).

Näiteks venekeelne AK oli mitte-eestlaste seas tänavu oktoobrikuus vaadatavuselt 141. kohal.

Seejuures on venekeelne AK mitte-eestlaste seas konkurentsitult vaadatavaim saade ETV kanalil. Mõnevõrra vaadatakse ka sotsiaalsaadet “Aita inimest” ja Maire Aunaste “Meiet”.

Kohalikud mitte-eestlased ei vaata isegi eestlaste seas nii poppi “Tantsud tähtedega” – see oli oktoobris nende jaoks alles 173. saade. Ometi esines seal hulk vene kodukeelega tantsijaid, kelle ümber Eesti ajakirjandus on jahunud lõpmatuseni.

Kui president Ilves või peaminister Ansip tahavad siinsele vene kogukonnale midagi öelda – ei jää muud üle, tuleb osta aega Moskva kanalitelt.