25.01.2008, 00:00
Viineri diiler
Tuleva nädala lõpust saab Eesti suurima toiduainetööstuse, Rakvere Lihakombinaadi uueks juhiks Anne Mere (36).
“Ta võib lihtsalt masendusse langeda,” ennustab
Olle
Horm
suvalise inimese tulevikku Rakvere Lihakombinaadi juhina. Horm on
kaheksa aastat seda firmat juhtinud.
”Igal hommikul ootavad
ees kümme uut probleemi ja need ei lõpe kunagi,” kirjeldab
Horm tööd lihakombinaadis. “Negatiivse info hulk on suur
– küll on masin katki, keegi jäi haigeks, kellelgi jäi
jalg kuhugi vahele, küll pole klient rahul või tahab veel suuremat
allahindlust.”
Hormil on sellel
ametikohal jäänud töötada veel üks nädal. Ja
vanaaastaõhtul lubas ta, et on uuel aastal sõbralikum.
Jutt on Baltikumi suurimast lihatoodete valmistajast, firmast, kes on
Eestis absoluutne valitseja – suuruselt järgmise
lihatööstuse turuosa on kolm korda väiksem. Firma kasum on
viimastel aastatel kapanud üles kümnetes miljonites kroonides.
Läinud laupäeval pidas lihatööstus traditsioonilist
aasta alguse pidu. Firma üheksasada töötajat kogunesid Rakvere
teatrisse. Esines vokaalansambel Noorkuu ja tehti isegi massistseeni
võtteid veebruaris teleekraanile jõudva reklaamklipi tarvis.
Lavale läksid “pealiku aastakõnet” pidama kaks
inimest – Olle Horm ja
Anne Mere
. Üks ütles
“head aega” ja teine “tere”. Uus juht oli kirjutanud
ametivande riigi presidendi eeskujul, sest ta arvas, et küllap firma
töötajad ootavad mingit sõnumit.
“Ma lubasin
Rakvere turuosa hoida,” ütleb Anne Mere.
Ta püüab
tagantjärele pingsalt meelde tuletada, mida ta veel lubas. Aga rohkem
ei meenu. Vabandab, et tekst oli paberile kirjutatud.
Siis
ütleb uuesti: “Turuosa lubasin hoida, kui mitte kasvatada.”
See on kõige tähtsam.
“Siiani on meie turuosa vorstidel,
viineritel, pasteetidel 32–33 ja lihal 45–50 protsenti,”
vuristab Anne.
Järgneb midagi palvesarnast: “Iga teine
viiner, mis Eestis süüakse, tuleb Rakvere Lihakombinaadist. Iga teine
grill, mis Eestis süttib, on ...” ja nii edasi, kokku viis
punkti.
Muuseas, Anne Merest pole Eesti ajakirjanduses ilmunud
mitte ühtki artiklit, samas on tema kujundatud kõik see, mida
sööja Rakvere lihakombinaadist näeb – toodete valik,
väljanägemine, reklaamklipid. Kolleegid ütlevad, et ta
mõtleb analüütiliselt ja tal on visionääri pilku. Et
lihatööstus on ladunud valmis vundamendi uuele viineritsehhile,
on samuti Anne nägemuse tulemus. Sealt on kavas Venemaad
vallutada – Pronkssõduri vari idaekspordi kohal muutub
järjest kahvatumaks. Kui praegu oleks viinereid, mida viia, siis venelased
mugiksid neid hea meelega. Lääneeurooplased aga ei taha
viinerit, nemad söövad sinki.
Anne Merega kohtume Talleggi
peakontoris Tallinna külje all Loo asulas. Muna-kanafirma kuulub samadele
soomlastest omanikele, kelle oma on Rakvere Lihakombinaat. Kulude
kokkuhoiu mõttes on lihatööstuse Tallinna müügi- ja
turundusüksuse ruumid Lool. Siiani on Viimsis elava Anne
põhitöökoht olnud siin.
Rakveres on ta käinud
tavaliselt kaks või kolm korda nädalas. Lihakombinaadi juhina
hakkab tema töölaud olema Rakveres.
“Hommikul
lähen tööle ja õhtul tulen koju,” kirjeldab ta oma
tulevast tööpäeva. “Kuigi Olle kabineti ees on vonklev
diivan ja vajadusel saab seal öö mööda saata,” viskab
ta nalja tööpäeva võimaliku pikkuse üle.
“Juht ei pea ole
ma ööd ja päevad tehases,” arvab Anne tulevane alluv
Tarmo Rei
, firma logistikadirektor.
Anne
mõtiskleb, et füüsiliselt loodab ta jääda
tööpäeva piiresse. “Parimad mõtted tulevad hommikul
duši all või hambaid pestes, siis on aju öö otsa
klaarinud ja see, mis on õhtul tundunud ilmselgelt võimatu, on
hommikul selgem.”
“Peaksin kuus või veerand
seitse ärkama, et kell seitse Rakverre startida,” arutab Anne. Lapsi
tal pole, keda mööda linna karjatada.
Ta räägib,
et vanasti kargas ta äratuskella tirina peale kohe voodist üles,
viimasel ajal aga kipub viis või kuus korda kella edasi keerama.
Huuli võib ta hommikul värvida autoroolis, aga ühe
tassi kohvi peab Anne kodus jooma. Kui on väga uimane hommik, siis
võtab ta Kuusalu tanklast veel ühe kohvi. Rakveres kontorisse
jõudes joob ta kõigepealt jälle kohvi, sest tal on
madal vererõhk. Viis tassi päeva jooksul ehk liitri kanti
kohvijooki on täiesti tavaline.
Ja liha sööb ta 2003.
aastast, kui ta Rakverre tuli, mitu korda rohkem. Näiteks hakkas ta suviti
ribi grillima ja õhtul teeb ahjus maitsestatud siga või kana.
Teinekord, kui sooja sööki ei viitsi teha, näksib viinereid
– ühesõnaga, sööb pooltooteid. Hommikul vohmib
singileiba. Süüa talle meeldib, aga vaaritamisele aega ei kuluta.
Aega jooksmas käia on tal ka järjest
vähem, rohkem mõtleb sellest ja teeb plaane. Vajadus on, aga
võimalust pole. Käib rohkem nädalavahetustel.
“Möödunud nädala lõpus läksin õhtul
kolmveerand kümme jooksma, sest tundsin, et juhe jookseb täitsa
kokku.”
Jooks laseb üleliigse adrenaliini välja.
“Oled läbiväsinud, tahad jõuda lõpuni, ei
mõtle millestki muust, kui et saaks vanni. Räägitakse, et
sport toob mõnuainet verre.”
Huvitav, aga Rakvere
juhtkonnas on veel mitu inimest, kes maandavad pingeid spordi abil.
Tootmisdirektor, logistikadirektor, ostudirektor.
Lisaks veel
fotograafia. Anne ostis endale läinud aastal fotoaparaadi, käis
isegi kursustel ja mõtles hakata pildistamisega tegelema, sest
“kontoris Olle käis ja muljetas oma fotoaparaatidest ja veel
üks ostis uue ja siis teinegi”. Muuseas, Olle Horm avab homme,
reedel Rakvere teatris näituse enda tehtud fotodest.
Anne
mõtleb, et pildistada oleks tore. Pensionärina vaataks siis
pilte oma elust, sest “mida mul siis ikka teha oleks”.
Mäletada kõike niikuinii ei jaksa.
Aga mis hakkab uuel
lihatööstuse juhil olema uues ametis kõige raskem? Senine
firma juht Olle Horm arvab, et suurim oht on vajuda argiprobleemide
lahendamise sohu.
Logistikadirektor Tarmo Rei: “Mina ei
näe tõsiseid raskusi. See on sisse töötatud firma, mis
tiksub oma rada.”
Anne Mere mõtleb hetke ja pakub:
“Majanduse jahtudes hoida turuosa ja täita omanike
kasumiootusi.”
Eluaegne turundusinimene
- 1995 lõpetas Eesti Kõrgema Kommertskooli rahvusvahelise ärijuhtimise alal
- 1997–2000 Unilever OÜ suurklientide müügijuht, töötas koos Toomas Varaga (praegu TV3 juht)
- 2000–2003 Austria Tabak Eesti OÜ turundusjuht, töötas koos Jaak Uusiga (hiljuti Saku Õlletehase juht)
- 2003–2008 Rakvere Lihakombinaadi turundusdirektor