Estiko Plastari arendus- ja kvaliteedijuhi Meelis Jürgensi sõnul aitavad aktiivsed pakendid säilitada kaupa ettenähtud kujul ja kvaliteediga, jälgides ja optimeerides olulisi parameetreid. Intelligentsed pakendid oskavad aga tulenevalt vajadusest eri funktsioone sisse ja välja lülitada ning suudavad vajadusel suhelda ka kasutajaga.


“Näiteks toiduainetööstuses on pakendi peamine ülesanne hoida toitu mikroobse või keemilise kahjustuse, hapniku, niiskuse, aroomi ja valguse eest. Aktiivne pakend reageerib ebasoovitavatele keskkonnamuutustele, mõjutades nii toote omadusi ja säilivusaega,” räägib Jürgens. “Tark” pakend annab kasutajale märku toidu riknemisest või laseb vajaduse korral piisaval hulgal õhku sisse või välja. Selliste pakenditega väheneb Jürgensi sõnul vajadus kasutada säilitusaineid ning väheneb riknenud toidu tarbimine.


Rakendusuuringu raames kirjeldab Estiko Plastar intelligentse pakendi tootmise põhimõtteid ning korraldab ka katsetootmise.


Projekti õnnestumise korral annab see Jürgensi sõnul firmale suure konkurentsieelise. “Kui sellised kilepakendid saavad standardiks ja neid hakatakse globaalselt kasutama, ei ole me enam niivõrd pakendite tootja kuivõrd arendaja ning litsentside müüja,” lausub ta.
Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid