29.02.2008, 00:00
Kalasöömine võib ennetada Alzheimeri tõbe
Ajakirjas Journal of Neuroscience tutvustatavast California ülikooli
uurijate teadustööst selgub, et kalades suures koguses leiduvad
oomega-3 rasvhapped võivad mängida olulist rolli Alzheimeri
tõve ennetamisel. Teadlased tegid kindlaks, et oomega-3 rasvhappe DHA
mõjul toodetakse organismis suuremaid koguseid valku LR11, mida leidub
Alzheimeri tõbe põdevatel patsientidel tavalisest vähem.
Uurijate selgituse kohaselt hävitab antud valk kõnealuse haigusega
seotud ajule toksiliste valgu beeta-amüloidi ladestusi ajus. Alzheimeri
tõbi on aeglaselt süvenev, nõdrameelsust põhjustav
närvisüsteemi haigus, mis tavaliselt algab vanemas eas ning
lõpeb surmaga. Ajakirja American Journal of Clinical Nutrition
detsembrinumbris lahti kirjutatud Lõuna-Dakota uurijate
teadustööst ilmneb aga, et oomega-3 rasvhappeid omastab inimese
organism ning jõuavad verre ja kudedesse ühtviisi hästi nii
rasvaseid kalaliike kui ka antud rasvhappeid sisaldavaid toidukapsleid
tarvitades.