“Kirsside ­pillamise päev. ­Valik ­erootilisi novelle”

Hotpress, 2008.

144 lk.


Tuntud kiriku- ja kirjamehe Andrus Noraku raamatu alapealkiri “Valik erootilisi novelle” on pisut eksitav. Nimelt on siin küll paar-kolm novelli, aga enamik on siiski pihtimuslikud mälestused. Mis puudutab erootikat, on siin mõned lõbumajakülastused, erootiline massaž, Sõle prostituudid, abielu seksuaalelu psühholoogiline analüüs – kõik see on küll otsene, aga mitte kunagi vulgaarne. Täpse diagnoosi annab autor ühes luuletuses: “Veri mu soontes on endiselt kuum, ehkki ahtamaks muutub mänguruum.”


Keda kõiki raamatus kohata võib: elumehest kirjanik ja teatrikunstnik Ervin Õunapuu, kadunud pastor ja omaaegne katlakütja Jüri Bärg, tema juures hinge heitnud Juhan Viiding, sattumuslikult Elu Sõna rajajaks saanud värvikas geiguru Rein Mets, näitleja Aga Roo, legendaarne majandus- ja pühamees Gustav Kivirand, elukunstnikud Tiit Niiler, Andro Lande ja Peeter Koosma, vilksatavad ka Joel Steinfeldi, Hubert Jakobsi jt nimed – paljud kaasteelised elu erinevatest osadest saavad siin kokku.


Raamatu peategelaseks on eestlane Elmo. Samanimeline novell võinuks saada krestomaatiliseks, kui puänt  poleks nii madal – otsija Elmo ei leia uut taset ega unelmate naist, vaid... kolm tusast litsi. Lugu ise on terane pilt kodumaisest põrandaalusest inimesest, kes peab küll monogaamilisest abielust, ent kes elab samal ajal ka salaelu, milleta ta ei saa.


Mõned etüüdideks jäänud lood oleks võinud kujuneda suisa Tallinna linnalegendideks, aga selleks oleks vaja läinud tugevat toimetajakätt. Praegusel kujul on tegu küll värvikate-ehedate lookestega, ent üldmulje on ehk liiga blogilik.


PS Elmo seiklused jätkuvadki autori blogis “Andrus arvab”.