Disainiööd on nüüd juba kergem korraldada, kuna inimestele on üritus tuttav ja koostööprojektid saavad kergemini teoks. See annab võimaluse välja sõeluda huvitavamaid projekte. Ka välismaalaste huvi disainifestivali vastu on suur. Eesmärk on traditsiooni hoida vähemalt 2011. aastani, mil Tallinn kultuuripealinnaks saab.



Kelle peas sündis festivali idee ja kes olid projekti eestvedajad?



2006. aastal käisin mina selle idee välja. Igas endast lugupidavas kultuuri linnas toimub disainile fokuseeritud üritusi, on see siis disainikuu (Riia), disaininädal (Helsingi, London); disainipealinn (Torino) jne. Arvasin, et päris nädalat disainiga täita oleks raske, ressurssi on vähe, aga kolm päeva loovusele pühendada pole probleem. Seetõttu põimisime ka Arts & Lights in Tallinn festivali samaks ajaks. See annab võimaluse siduda ka muusikat, teatrit, kino, kunsti selle ürituse raamidesse. Festivali eestvedajate tiim kasvab iga aastaga suuremaks.


Põhilised eestvedajad on Monika Järg, Keret Altpere, Tõnis Vellama, Tarmo Luisk, Merike Rehepapp, Jan Graps jt.


Mis on sel aastal teistmoodi?


Püüame igal aastal tutvustada ka mõnda väliskülalist. Eelmisel aastal käisid Soome tekstiilidisainerid väljapanekuga, sel aastal on külalisi Islandist, Poolast, Portugalist. Erinev on ka see, et Disainiöö põhitegevus on koondunud Kultuurikatlasse ja eesti disaini esindavad firmad, kes ei asu linna keskel, tulevad oma väikese väljapanekuga Kultuurikatlasse, kus samal ajal on Islandi disaininäitus ning eesti disainerite installatsioonid ja väljapanekud.


Millest said alguse suhted Islandiga ja Helsingi disaininädalaga? Nende roll Disainiöös?


Monika Järg ja Keret Altpere käisid koostööprojekti eesmärgiga Islandil ning sõlmisid kontaktid, mille tulemusena saabub Tallinna seminarile esinema väljapaistev Islandi disainer ning kolmeks päevaks Islandi disaininäitus, mis rändab siit Helsingi Disaininädalale. Helsingi Disaininädal kontakteerus meiega poolteist aastat tagasi; oleme teineteisel külas käinud ning käivitanud koostöö, mis peaks välja viima kultuuripealinnade ühisprojektini.


Meil on hea meel, kui Helsingi Disaininädala külastajad teevad visiidi ka Tallinna ja vastupidi, ning seetõttu oleme meie nende programmis ning otsime ühiselt võimalusi laeva ja hotelli pakettide loomiseks, et kultuurituristide teekonda mugavamaks muuta. Oleme mõelnud ka nn festivalilaevale.



Millised on selleaastased tulipunktid?



Kuigi mõnele võib jääda mulje, et festival on meelelahutuslikku laadi, on see tegelikult maskiks tõsisematele disainiteadlikkust arendavatele üritustele, nagu seminar “Disaineri roll rahvusliku kultuuripärandi loomisel”, Eesti Disaini Auhinna Bruno väljaandmine; säästlikku ja rohelist mõtteviisi propageeriv roheline oaas Öö õu Raekoja platsil jne. Kavast ei puudu traditsioonilised moeetendused ja disainioksjon. Valgusmoe toob tänavatele Light Parade Portugali loojatelt. Huvitavat filmivalikut disainist, arhitektuurist ja ka Eesti nukufilme näidatakse Katla ees ja sees. Esimest korda Eestis toimub (loodetavasti selleks ajaks Jaapanist litsentsi saanud) Pecha Kucha Night, kus arhitektid, disainerid ja teised loova mõtte kandjad saavad umbes kuue minuti jooksul jagada Hobuveskis oma inspiratsioonilätteid publik uga.


Selle festivali märksõna on süntees, ja ere näide, kuidas muusikat ja kunsti siduda, saab teoks Villu Veski multimeediaprojektiga.



Kas festivalist peaks rohkem innustust saama ideede loojad, teostajad või tarbijad? Koostöö? Kultuuri- ja selle kaudu ka majanduselu elavdamine?



Festivalist peaks kasu saama kõik: disainerid ja teised loojad, kes vaatamata halvale majandusolukorrale ei saa ju oma loovust vaka all hoida. Ühisest tegutsemisest tekivad pikemaajalised koostööprojektid, mis võivad kunagi hakata teenima ka majanduslikke huve.


Loomemajanduses peitub potentsiaal, mida on alahinnatud. Inimesed tulevad hea meelega uuemaid disainiuudiseid vaatama ja inspiratsiooni saama. Festival kasvatab endale ka tulevast tarbijat. Tänapäevase elustiili lahutamatu osa on disain.
Arts and Lights on kolm päeva (26.–28. septembrini) kestev ­festival, mis ­propageerib loomemajandust, kultuuriturismi ning tänapäevast elustiili. DisainiÖÖ nime taha koonduvad festivali esimesel päeval ­toimuvad sündmused.

Festival propageerib nii Eesti kui välisdisainerite loomingut. Toimuvad seminarid ja töötoad, kontserdid ja näitused. Disainiga võite tutvuda või lausa selle omanikuks saada. Tulge uusi kontakte looma – külla on kutsutud tegijad mitmelt maalt. Üle mere ehitatakse “disainisild“ – külla sõidab lustakas seltskond samal ajal toimuvalt festivalilt Helsinki Design Week.

Seminar “Disaineri roll rahvusliku kultuuri­pärandi loomisel”

Sõna saavad kogemustega tegijad mitmest riigist, analüüsides disaineri rolli rahvusliku kultuuriväärtuse loomisel. Gudrun ­Lilja Gunnlaugsdóttir (Island), Tarmo Luisk (Eesti), Timothy Jacob Jensen (Taani), Michael Thomson (Euroopa disainiorganisatsioonide liidu president) ja Martin Relander (Soome).

Seminar toimub Estonia kammersaalis reedel, 26. septembril kell 10.

Made in Iceland

Kultuurikatla teisele korrusele loodav keskkond hõlmab nii objekte, installatsioone kui performance’it. Muusika lahutamatuse tõttu Islandi nüüdiskultuurist on laval artistid ja ansamblid. Märksõnadeks on vabadus, julgus, ausus, mängulisus ja underground.

Islandi disaini näitus avatakse Kultuurikatla II korrusel reedel, 26. septembril kell 18.

de-Ikea

Seitse Eesti disainerit kogunevad töötuppa, kus Ikea toodangut kasutades luuakse midagi täiesti kohalikku. Kuraator on Islandi disainer Hrafnkell Birgisson.

Töötuba de-Ikea algab Kultuurikatlas 26. septembril kell 17.

Mood ja valgus Laboratooriumi tänaval

Pärast kella viit õhtul avatakse mitmesugused moenäitused ja algavad moeetendused.

Portugali valgusmood “Light Parade“ valgub tänavaile kella seitsmest.

Laboratooriumi tänava moe ja valguse-show algab reedel, 26. septembril kell 17.

Disainioksjon

Juba tavaks muutunud disainioksjonil Hobuveskis võite saada autoritiraažina või originaaldisainina sündinud esemete õnnelikuks omanikuks.

Disainioksjon Hobuveskis algab reedel, 26. septembril kell 20.

Homearti disainikonkurss

Elustiilipoe Homeart tänavune konkurss kuulutatakse pidulikult välja nende uues ruumikas kodus Rotermanni kvartalis. Eesmärgiks saada tootenäidiseid, mis teeks Eestile ja disainile au. Tööd alustab Homeart Puffet, kauplus avatud südaööni.

Konkursi tingimused saate teada Rotermanni kvartalis salongis Homeart reedel, 26. septembril kell 20.

Öö õu

Reede õhtul saab Raekoja platsist äkki sõbralik õu. Platsile on lubatud tuua sügislehti ja taimi, mida ollakse harjunud ­prahiks nimetama. Linnakontekstis omandavad nad hoopis teise tähenduse kui põllul või metsa vahel. Lisaks lubatakse rippmatte, tuld, muusikat ja moodi.

Korraldajad kutsuvad inimesi majadest õue, katsuma seda, mis ununema kipub. Ja et püsiks meeles, et just õuedest ja hoovidest saavad alguse soe sõprus, lillearmastus ja punased põsed.

Nüüd läheb ju varakult pimedaks ja just sel päeval võiks hubaselt koos olla. Õues.

Reedel kell 16 oodatakse rahvast Raekoja platsile mõnus olema.

Konstruktorvalgusti

Marko Ala on loonud Eesti rahvakunsti ainetel moodulsüsteemi, mis põhineb rahvakunstist tuttaval nn elulille-mustril. Mooduliks on perforeeritud paber- või plastketas, mida saab trukkidega teiste külge kinnitada. Aukudest erisuunalised kinnitusteljed tagavad lõpmatult ühendusvõimalusi. Painutades ja ühendades mooduleid saab luua 3D-objekte, kattuvad alad moodustavad erinevaid mustreid. Moodulitest loodud kooslusi (valgustid, kardinad) on lihtne uuesti kombineerida.

Moodulsüsteemi esitlus toimub Kultuurikatlas laupäeval, 27. septembril kell 14.

Esimene Pecha Kucha Eestis!

Kogu maailmas tuntust koguv vabas vormis mõttevahetusviis nüüd esimest korda ka Eestis.

Loomeinimesed suhtlevad omavahel ümber vaba mikrofoni, iga esineja tohib piiratud aja jooksul tutvustada oma ideid ja näidata slaide. Esimene nakatav PK toimus Tokyos aastal 2003 Klein Dytham Architecture eestvedamisel ning seda on järgitud enam kui 50 riigis üle maailma. Seal peaks nägema tegijaid kogu maailmast.

Pecha Kucha avab mikrofoni Hobuveskis laupäeval, 27. septembril kell 20.