24.10.2008, 00:00
Viña Errázuriz – eredad maitsed
Sügiseti lendavad üle ookeani meile Tšiili veinimeistrid ja
veiniseletajad. Siis on neil aega laialt, nende kibe tööaeg,
veinikorje, algab ju alles veebruaris. Aga kestab väga kaua, lausa maini
välja.
Kõigepealt saab küpseks Merlot, sellele
järgneb Malbec, siis Cabernet Franc, Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit
Verdot ja lõpuks Carmenere. Kui Carmenere liiga vara ära korjata,
jääb ta maitselt “roheliseks”, maitseb nagu rohi ja
kõiksugu rohelised ürdid.
Hiljuti oli meil käimas
veinikaunitar Soledad Meneses kuulsast Viña Errázurizi
veinimajast. Enne seda on ta abimeistri ja koolitajana ametis olnud Cono Suri
ja Ventisquero juures. Don Maximiano Errázuriz rajas 1870
veinitööstuse Casablancast põhja poole jäävas
Aconcagua orus ja on selle piirkonna kuulsaimaks tootjaks jäänud
siiani. Baski päritolu perekond Errázuriz on andnud Tšiilile
neli presidenti, aga ka tööstureid ja kirjanikke. Täna juhib
endiselt pere käes olevat firmat Eduardo Chadwick, kes sai oma nime
veinimõisa abiellunud inglise vaarisalt.
Aconcagua org on
veidi jahedam kui lõunasse jääv Maipo ning siinsed veinid pole
nii moosised kui sealsed või üldse Tšiili keskmised. Kui
minu lemmiktegijaist on Cono Sur ehk kõige pehmem, siis Errázuriz
on tugev ja esmamuljelt isegi karmivõitu. Punaveinide – aga need
meeldivad mulle Errázurizi valikust iseäranis – läbiv
noot on paprika, millele vahel lisandub koguni tšillipipar. Üldse
on need stiililt suhteliselt kuivad, aga see-eest kontsentreeritud. Merlot
läheb heaks alles järgmisel päeval pärast avamist. Minu
maitse jaoks oli liiga tammine Chardonnay Max Reserva, aga kõik
ülejäänu võiks plusspoolele kanda, olen neid pudeleid
nähes alati valmis rahakoti haarama.
Kui sügisesel ajal
just üht veini soovitada, siis oleks see Errázurizi Estate
Carmenere. Selle sordi ideaalpaigaks peetakse sooja Colchagua orgu, aga
Aconcagua pakub oma pika küpsemisperioodiga veini, milles rohelist
maitsenooti pole märgata. Magusat moosi ei teki ka kuigivõrd.
Aroomist lööb vastu eukalüpt, piparmünt ja eeter. Maitse on
pehme tekstuuriga, mustikane-põldmarjane, aga seda dramatiseerib
mõru šokolaad, espresso ja tšillipipar, mis lõpuks
suhu jääb. Kui klaas on pool tunnikest veiniga seisnud, tõuseb
sellest juba apteegilõhnade kõrval ka suusatõrva. Kohe
tuleb meeldi Pipi Pikksukk, kes uskus, et haiguste vastu aitab “must ja
jõle ravum”. Mõtlen täitsa siiralt, et esimese
tõvetunde puhul tuleks pool pudelit Carmenere’i (14% alkoholi)
himuga ära juua, ehk ehmatab see haiguse minema.
Teised head Errázurizi veinid:
Estate Sauvignon Blanc – aroom nagu Uus-Meremaa omadel, maitse pisut magusam ja jõulisem.
Estate Chardonnay – Aroomis magus melon ja ananass. Maitses ilus hape, banaan, tsitrus, ainult lõpp karmivõitu mõrkjas.
Estate Cabernet Sauvignon – Aroom kuiv ja piprane, selles vaarikat, kirssi ja mustsõstralehte. Maitse kuiv ja piprane, aga ometi aimub sellest maasikat ja leidub mahlakust, must vürts lõpus. Veinina siledam ja kultuursemgi kui Carmenere, aga ehk mitte nii isikupärane.
Estate Sangiovese – Seda veini vist veel poodides pole, aga üldmuljelt teistest pehmem ja mahlakam, hea happega. Haruldane mari Tšilli kohta, sobiks kindlasti joogisõprade laiadele hulkadele.
Max Reserva Cabernet Sauvignon – See 12 kuud vaadis (pool prantsuse, pool ameerika) küpsenud vein, on tase kõrgem ja klassikalises mõttes hea vein. Siin on täidlust, pehmust ja moosisust rohkem, aga üldmulje on kultiveeritud ja võimas, maitse pikk ja eukalüptine lõpp mündine.
Estate Sauvignon Blanc – aroom nagu Uus-Meremaa omadel, maitse pisut magusam ja jõulisem.
Estate Chardonnay – Aroomis magus melon ja ananass. Maitses ilus hape, banaan, tsitrus, ainult lõpp karmivõitu mõrkjas.
Estate Cabernet Sauvignon – Aroom kuiv ja piprane, selles vaarikat, kirssi ja mustsõstralehte. Maitse kuiv ja piprane, aga ometi aimub sellest maasikat ja leidub mahlakust, must vürts lõpus. Veinina siledam ja kultuursemgi kui Carmenere, aga ehk mitte nii isikupärane.
Estate Sangiovese – Seda veini vist veel poodides pole, aga üldmuljelt teistest pehmem ja mahlakam, hea happega. Haruldane mari Tšilli kohta, sobiks kindlasti joogisõprade laiadele hulkadele.
Max Reserva Cabernet Sauvignon – See 12 kuud vaadis (pool prantsuse, pool ameerika) küpsenud vein, on tase kõrgem ja klassikalises mõttes hea vein. Siin on täidlust, pehmust ja moosisust rohkem, aga üldmulje on kultiveeritud ja võimas, maitse pikk ja eukalüptine lõpp mündine.