Valikutel on olnud esmatähtis vaatajate hulk. Riigi negatiivne lisaeelarve kärpis ETV eelarvest 11,5 miljonit krooni. 2009. aasta eelarve on justkui 8 miljonit krooni suurem, aga 25 miljonit krooni on ette nähtud Eesti Televisiooni teise programmi tarvis. Kolme või nelja nädala pärast peaksid uue aasta plaanid valmis saama.


Ka riigiraadios on uudistetoimetust kärbitud ja Raadio 2 uudised hoopis kinni pandud.


Ära jäänud reformide hulka kuuluvad aga “Aktuaalse kaamera” uuendamise plaanid.


Uudistetoimetuse juht Urmet Kook on pikalt valmistanud ette saadete uuendamist, sealhulgas pühapäevase saate formaadiuuendust, räägitud on isegi kellaaja muutmisest – aga kõik need muutused jäävad ära.


Riigi kingitus erakanalitele


Erakanalid TV3 ja Kanal 2 on aga vaatamata rahaliselt keerulistele aegadele rahulikud.


Erakanalite palgalised meeskonnad on väikesed, seega koondada pole vaja. Kui on vaja kokku hoida, siis jäävad tootmisfirmadelt saated tellimata.


Valusam laks tuleb alles tuleval aastal ja selle maandamisega kanalid tegelevad.


Riik teeb tuleval aastal telekanalitele 48 miljoni kroonise kingituse. See pole väike raha.


Tänavu suvel, kolm päeva enne jaanipäeva pikka püha otsustas Riigikogu loobuda reklaamimaksust. Kuus aastat on kaks erakanalit seda tasunud. Riik väänas neile maksu kaela 2002. aastal selle eest, et ETV loobus reklaamist.


Tänavu on telereklaami maht mõne protsendi võrra isegi kasvanud. Ja läinud aasta oli ülivõrdes eriline – firmad tõid telekanalitesse 30 protsenti rohkem reklaamiraha kui 2006. aastal!


Aasta kõige magusam reklaamiperiood ehk jõulueelne aeg on veel ees. “Aga eks sealt väike tagasilöök tuleb,” ütleb Toomas Vara, TV3 juhatuse esimees.


Kanal 2 on olnud telemaastiku kõige riskivalmim tegutseja. Nad on olnud silmitsi ülisuure kahjumiga, kuid nüüd naudivad ilusat kasumit. Möödunud aastal oli ­kanali kasum ligi 69 miljonit krooni! Kui nende kasum tuleb kas või pool sellest, on nad ikkagi kõvad tegijad. Kanal 2-l on töös 30–40 protsenti rohkem Eestis toodetud saateid kui TV3-l. Kanal 2 juhatuse esimees Urmas Oru väidab, et liigseid riske pole võetud.


Tulevaks aastaks neil kriisiplaani pole. Uue aasta alguse reklaamiraha pealt vaadatakse, kas võtta tuleval sügisel ette suuri projekte. Jaanuarist pole aga olulisi muudatusi tulemas.


Kanal 2 programm on sama suurejooneline kui õitsenguaastal 2007: glamuurne “Tantsud tähtedega”, Hannes Võrno juhitud “Tõehetk”, krimisari “Kelgukoerad”, Mart Sanderi taktikepi all “Tähed muusikas”, “Selgeltnägijate tuleproov” jne.


TV3 külmutab talveks programmi


Jaanuaris on suurem osa omaprogrammist puhkusel. Edasise käitumise suhtes tehakse otsused käigu pealt: kui läheb sulaks, siis ostetakse saateid heldemalt. Kui aga reklaamiturul puhuvad jäised tuuled, siis hoogsaid samme ei tehta. Juhatuse esimees Toomas Vara ütleb, et selles pole midagi ebatavalist – nad on ka parematel aastatel talveks omatoodangu programmi külmutanud. Nii lähevad talvepuhkusele “Kodu keset linna”, Alari Kivisaare juhitud “Võta või jäta” ja teised Eestis tehtud saated. See-eest saab vaadata palju filme.


Sen diveeretamise tulemusel oli TV3 kasum mullu 38 miljonit krooni.


Järgmisse talve vaatab juhatuse esimees Toomas Vara ettevaatusega. Kanal 2s on Urmas Oru ja programmijuhi Olle Mirme põhimõte, et kui häid saateid ei tee, siis pole ka vaatajaid ega reklaame. Toomas Vara usub siiski, et tulu tõuseb kokkuhoiust.


Häid uudiseid on ka: ETV ekraanile tuleb tagasi Vahur Kersna iganädalase saatega ja Maire Aunastel algab koos Emil Rutikuga uus sari “Head uudised”. Uuesti algab kooride “Laululahing” ning tulekul on ka uus peresaade “Reisile minuga”. Jaksu on isegi kahe koolinoortele mõeldud viktoriinisarja tootmiseks ning olemas on ka 25 miljonit krooni (sellest 11,9 programmile ja ülejäänu tehnilistele kuludele), et alustada ETV teise programmiga.