23.12.2008, 00:00
Tervislik pühadelaud
Ka tervislike toitujate ees seisab korra-paar aastas küsimus – kuidas valida pühadelaua hõrgutiste hulgast sobivad ning pidada söömisega piiri.
Ülesöömise vältimine ei alga laua ääres, vaid oma
peas. Oleks tõeliselt rumal süüa rohkem kui tegelikult
vaja!
Just pühade ajal kipuvad üle sööma need,
kes muul ajal suhupandavat jälgivad, ning need, kes muidu
liigsöömisega hädas, võivad suisa haiglasse sattuda.
30–40 minutit enne lauda istumist tasuks juua klaas vett. Korras
seedimise puhul peaks sellest piisama, probleemide korral aga võiks
sisse võtta seedimist soodustava preparaadi.
Seedimine algab
suust, õpetab põhikooli inimeseõpetus. Iga suutäit
tuleks hoolikalt mäluda: kõrvetiste põhjuseks on sageli just
korralikult seedimata toit.
Tervislik soe toit
Kohe lauda istumise järel ei tasuks kõhtu kõvasti
täis süüa. Tavaliselt on pere- või seltskondlikud peod
üsna pikad ning aega hõrgutistega tutvust teha jagub küll ning
enamgi.
Tervislikum on süüa pikema aja vältel
väikesi koguseid kui korraga palju.
Püüa valida nende
toitude hulgast, mis on vähem rasvased ja vähem soolased.
Ise piduroogasid valmistades tasuks eelistada kala- või kanaliha
sealihale. Toiduvalmistamise meetodina võiks praadimise asemel hautada
või praeahjus küpsetada. Köögiviljad tasuks
aurutada: praadides tõmbavad nad endasse õli, keetes aga
jäävad ilma kasulikest vitamiinidest.
Tore viis pidurooga
valmistada on panna lõhe- või forellitükk koos
köögiviljadega fooliumisse ning küpsetada ahjus igale
sööjale isiklik pakike.
Vaagnalt endale ette tõstes
peaks juurvilja olema alati rohkem kui liha: kõht saab mõnusalt
täis, kuid tervisele need liiga ei tee.
Arukas
külmlaud
Perenaise valikutest sõltub toidu
tervislikkus. Siinkohal mõned nõuanded aruka suupistelaua
loomiseks.
Salatit valmistades tasub sellesse rasvase vorsti asemel
hakkida kana- või kalkuniliha või võimalikult taist
loomaliha.
Salati kokkusegamisel tuleks eelistada maitsestamata
jogurtit hapukoorele. Kui aga hapukoor on vältimatu, tuleks valida
kõige lahjem, sama kehtib ka majoneesi kohta. Hea salatisegu saab siis,
kui segada maitsestamata jogurtisse pisut majoneesi ning kasutada soola asemel
taimseid maitseaineid. Kui sööjate hulgas on krooniliste haiguste
põdejaid, tasuks majoneesiga õige kokkuhoidlik olla –
ühe komponendina sisaldub selles äädikas.
Laual olev
juust peaks olema kõige madalama rasvasisaldusega, mis poest saada
on.
Vali maiustusi!
Laual on kook?
Suurepärane! Kuid miks lõigata endale suur tükk, kui
võiks piirduda kitsa viilukesega? Veelgi arukam on aga magustoiduks
puuvilju süüa. Fruktoos on suhkrust-šokolaadist märksa
kasulikum ning ka kõhule ja puusadele jääb järjekordne
rasvakihike tekkimata.
Ise lauda ette valmistades võikski
tordi ja koogi asemel täita magustoidukausid viinamarjade, pirnide,
õunte, meloni- ja ananassitükkide
ning mandariinidega.
Ka jogurtijäätis ja küpsetatud õunad teevad ilmselt
külalistele rõõmu.
Lihtne abi apteegist
- Peojärgsed toitumisprobleemid võivad avalduda kahel viisil: kõhukinnisuse ja kõhulahtisusena. Esimesel juhul on söödud vähe ja raskesti seeditavat toitu, teisel juhul on tegu liiga suurte toidukogustega. Veel üks probleem, mis samuti toitumise ja seedimisega seotud, on kõhugaasid.
- Kui seedimine raskusi valmistab, tasub abi küsida apteekrilt. Vabamüügis olevad seedeensüümid aitavad organismil ebatervisliku kõhutäiega hakkama saada. Ensüümide tarvitamisel tuleb jälgida apteekri nõuandeid ja toote infolehte. Eriti tähtis on lisaensüümide tarvitamine inimestel, kelle sapipõis on opereeritud. Siis tuleb täpselt järgida kõiki raviarsti nõuandeid.
Allikas: Riin Lanno, perearst