05.06.2009, 00:00
Kevadine ujupõiesupp
Kevadine Peipsi latikas on mõnusalt rasvane ja väga maitsev, olgu siis suitsutatult, praetult või ahjus tehtult. Selle kuldaväärt kala kõhus on peidus palakesed, millest peipsiäärsed gurmaanid teevad suurepärast suppi, teab Heidi Vihma.
Rahvapärimusestki on teada, et “karu käpad, põdra mokad,
tönnsaba saba ja latika naba kõige paremad asjad on”.
Kõige efektsem ja olulisem supimaterjal on ujupõied.
Lisaks ujupõiele lähevad supisse latika keel, süda (see on
väga väike, alati ei leia üles), maks, mari, niisk ja
kõhuõõnerasv. Ainult lõpused, soolikad ja sapp
jäävad kasutamata. Ujupõied ja muu kraam puhastatakse ja
lõigutakse tükkideks. Kõigepealt pannakse supi sisse
ujupõietükid, need vajavad pehmekskeemiseks rohkem aega. Keenud
põietükikesed on mõnusalt krõmpsud, muu kraam mahe ja
rammus. Kala sisikond on nii hea supikraam, et muud pole õieti vajagi,
ainult natuke porgandit, sibulat, soola ja pipart. Ja kui juhtumisi on, siis ka
topkatäis kohalikku metsaviskit kõrvale rüüpamiseks.
Muidugi peavad kalad olema värsked, sama päeva püük.
Mees, kes meile supi valmis keetis, oli supikeeduõpetust saanud
Siberis elanud sõbralt, nii et tegemist võib olla Siberi
algupärandiga. Tšuktšid muide söövad
püütud hülge või karu maksa kohapeal, enne looma
nülgimist. Ka kiskjad alustavad söömist ohvri sisikonnast,
küllap see siis ongi maitsvam.
Peipsiveer olla juba vanal ajal
gurmaanidele teada ja tuntud koht olnud – jutud räägivad, et
kunagi oli sealt Vene tsaarile tünnide kaupa soolatud latikakeeli veetud.
Sõin ja jõin seal minagi ja võin kinnitada, et kui ka
jutud latikakeelte kohta on natuke liialdatud, siis latika ujupõiesupist
paremat ei leia seitsme maa ja mere tagantki mitte.