“Townes”

(New West)


Steve Earle on just selline nimi, mida justkui tead, aga kui küsima hakatakse, siis jällegi ei tea täpselt, kas ta on mänginud koos Bob Dylani või Zakk Wylde’iga. Tõsi on hoopis see, et ta on kirjutanud laule Carl Perkinsile, Joan ­Baezile, Emmylou Harrisele ja Johnny Cashile ning oma uuel plaadil mängib ühe loo koos Tom Morelloga Rage Against The Machine’ist.


Eelmises Ekspressis oli Elvis Costello uue CD “Secret, Profane and Sugarcane” arvustus ja milleski on Earle ja Costello uued plaadid üsna sarnased. Ehkki Elvis Costello on heaolumees ja tema piinad on hingelised, aga Earle on viletsate olude mees, aastatepikkune heroiininarkar ja vanglamaterjal. Ehkki Earle’l on olnud seitse naist ja raske elu, aga Costello on abielus glamuurse dzässilaulja Diana Kralliga, kellel äsja ilmus glamuurne bossanoovaplaat “Quiet Nights”, aga so what! Ikkagi laulavad nad ühest ja samast asjast. Mis asi see on, seda on muidugi väga raske öelda. Ütleme nii, et nad on elukogenud mehed, kes jutustavad lugusid elust endast ja ei salli selle juures valskust.


Earle plaadi nimi on “Townes”, mis on austusavaldus oma kadunud sõbrale, kantrifolgi kultuskitarristile Steve Van Zandtile. Plaadi lood ongi nopitud Zandti loomingu paremikust. (Earle poja nimi on ka Townesi auks pandud Justin Townes Earle.) Sõbrad. Musa. Kitarrid. Respekt.
6