26.06.2009, 00:00
Wend “Köögiorja päevaraamat”
Eesti Ekspressi Kirjastus, 2008. 132 lk.
Pole kahtlustki, et Uhhuduuri retkede veteran Wend ehk Priit Kuusk on
äärmuslike tingimustega piisavalt kokku puutunud. Köögiorja
päevaraamat pajatab ekstreemsetest oludest kodulinnast lahkumata –
tipprestorani köögis läbielatavad inimlikud kannatused
jäävad külastajailegi nähtamatuks. Rohemustade kaante
vahele on mahtunud nädala jagu kogemust restorani Ö köögis,
millest suur osa on omandatud palavikulises rabelemises või painavalt
rutiinseid toiminguid tehes.
Kuna autor on kokakunstiga sina peal,
ei kulu liialt palju auru elementaarsete asjade seletamisele. Stiil on hoogne
ja tegevusest tulvil, isegi sedavõrd, et osa juhuslikke repliike ja
dialooge, mis arvatavasti köögielu kontrollitud kaose ilmestamiseks
on lisatud, mõjuvad pigem ballastina. Lugedes saab hinge tõmmata
peamiselt teksti vahele pikitud toiduretseptideni jõudes.
Aga kurioosumeid ja naljakaid hetki on siin piisavalt ning nädal
köögiorjust on selgelt asja ette läinud.
Ainus, mis
muidu hea seiklusjutu juures silma riivab, on vead venekeelsetes lausetes
– ning neid on rohkesti. Kui raamatu tegevus käib osalt (või
isegi peamiselt) venekeelses köögis, siis pole see sugugi pisiasi.
Toimetajad, kus te silmad?