Poissmehe köögis: Mustikasupp röstitud kaeraga
Mustikatega seoses meenub mulle esimesena 1987. aasta Tartu maraton,
mis algas aastaid minu maakodust Matult. Meie talu hoovis askeldas tavaliselt
veebruari esimese pühapäeva varahommikul terve leegion suusatajaid,
kes kõik sooja vett kauplesid või suuskade tõrvamiseks
tuld küsisid. Mulle ei meeldinud, nagu ka nüüd, vara
ärgata, mis tähendab, et olin ääretult pahas tujus. Kirusin
külmas hommikus oma vanavanemaid, kes mind nii hirmsa saatusega olid
koormanud.
Mul ei ole õrna aimugi, kes tollel aastal
võitis, või kelle poole inimeste südamed hoidsid. Minu
süda leidis aga tollel külmal hommikul ühe lahedaima
magussöögi, mida ma ikka vahel omale maiustuseks valmistan.
Suusatajatele pakuti soojahoidmiseks ning turgutuseks mustikajooki, mida
võiks vist ka supiks kutsuda. Kulbiga suppi jagav tädi ei suutnud
ju ära öelda ka uudishimulikule lapsele, kes tahtis teada, mida head
suurtele meestele jagatakse. Mulle kallati kruus jooki täis ning maiasmokk
nagu ma alati olen olnud, suutsingi leida üles selle ühe hea asja,
mis külmas hommikus end Kääriku veerel peitis.
Ma
pean möönma, et kõiksuguse muu tegevuse kõrval ei ole
ma oma kunagist lemmikut juba aastaid kodus valmistanud ega ka muudel juhtudel,
külas või pidus, maitsta saanud. Kuid mu hea sõber hakkas
nädalake tagasi kerges pohmellis surfates mulle rääkima, mida ta
endale õhtuks pakkuda soovib. Tuli välja, et ka temale tõi
mustikasupp koos röstitud kaerahelvestega imelist pääsemist
peavaludest ning suhkrupuudusest vereringes.
Pean mainima, et
tegemist pole just kuigi suure avastuse või leiutisega, kuid tihtilugu
lähevad meil lihtsad ning maitsvad asjad meelest. Üritame pidevalt
leida teed keeruliste ja glamuursete söökide maailma, unustades aga,
kus asub sissepääs lapsepõlvemälestustesse. Lisaks
sellele on mustikasupp koos kaerahelvestega väga tervislik, rikas
vitamiinidest ja muudest ainetest, mis hoiavad meie keha terve ning
töökorras. Küsite, miks see on nii oluline?
Lisaks
sellele, et terve olemine on popp ja kasulik meie elule, annab Haigekassa
teada, et nad ei maksa enam juuli algusest alates kinni meie töölt
kõrvale hoidmist. Haige või mitte, istud tööl
või kaotad palka. Nii lihtne see ongi. Lähtume ikka esimesest
põhjusest, kus oluline on tervislikult toituda tervislikel
põhjustel.
Mustikasupp viib mind alati tagasi sellesse 1987.
aasta veebruarihommikusse. Mälestusse, kui kuumalt ja soojendavalt
mõjus minusse valgunud supp. Meenub kõrvetatud keel ning
vanaisaga kõrvuti vaadatud start maratonile. Parimad toidud on need,
millega esimesest suutäiest saab ajas rännata ning kõike
uuesti kogeda.
Nädala retsept: Mustikasupp röstitud kaerahelvestega
Materjal
- pool kilo mustikaid
- 2 detsiliiitrit mannat
- detsiliiter suhkurt
- teelusikas vanilli
- teelusikas kaneeli
- 300 grammi kaerahelbeid
- neli supilusikat mett
- melissi
Kokkupanek
Pane tulele pott mustikate ja suhkruga ning kuumuta. Lisa vesi ning manna. Keeda kenasti läbi.
Püreesta ja keeda edasi. On vaja, et kissell oleks kreemjas, kuid siiski vedel. Vala aga vett juurde, kui tundub, et vedelusaste pole saavutatud. Natuke vanilli kuluks ka ära.
Rösti mee, suhkru, melissi ja kaneeliga kaerahelbed ilusaks pruuniks ja krõbedaks. Kalla kissell kaussi, riputa peale helbeid ning lisa melissilehti. Imeline hommiku- ja magussöök!