Kas päike + tomatid = päikesekuivatatud tomatid?
Kuivatamine on üks lihtsamaid ja odavamaid toiduainete
säilitusviise, see põhineb suurema osa vee järkjärgulises
eemaldamises toiduainest, selleks et tagada parem säilivus. Arvatakse, et
tomatite kuivatamine sai alguse Itaaliast, sest just seal kohtusid mitu
vajalikku osist: hulgaliselt tomateid, piisavalt päikest ja soojust,
lamedad tumedatoonilised kivikatused ning soov aasta läbi tomateid toiduks
kasutada. Tulemuseks olid päikesekuivatatud tomatid ehk pomodori secchi.
Kuivatamiseks eelistatakse väiksemaid niinimetatud kirss- või
ploomtomateid. Kuivamise käigus toitained kontsentreeruvad ning tomatid
muutuvad kortsulisteks ja punakaspruunideks. Nii on kuivtomatites
kaaluühiku kohta nende värskete sugulastega võrreldes rohkem
energiatandvaid makrotoitaineid, mineraalühendeid, mikroelemente ja
bioaktiivseid ühendeid. Ka tomatis sisalduv antioksüdant
lükopeen peab kuivatamisele hästi vastu ja on kuivtomatitest
inimesele isegi märksa paremini omastatav. Mõningane kadu esineb
vaid vesilahustuvate vitamiinide tasandil. Seevastu aroomi ja maitset andvad
ühendid võimenduvad kuivversioonis samuti. Sõltuvalt
veesisaldusest saab eristada täielikult ja osaliselt kuivatatud tomateid.
Ja veel – kui tavatomatite nii-öelda firmamärgiks on väike
kalorsus ja suhteliselt väike naatriumisisaldus, siis paljudele
kuivtomatitele on lisatud meresoola ja toiduõli, mis teevad eelmainitud
väärtustes tugevaid korrektiive. Eripärase maitse saamiseks ning
paremaks säilimiseks lisatakse kuivtomatitele veel mitmeid maitsetaimi
(pune, basiilik, rosmariin, tüümian, kappar, tšilli,
küüslauk, paprika jne) ning erineva maitsega säilitusvedelikke
(oliiviõli, palsamiäädikas jne).
Kuivtomateid
süüakse kas eelroana koos pagaritoodete ja juustuga või
kasutatakse värvi- ja maitselisandina pastade, pitsade, kalaroogade,
salatite, pirukate, kastmete, omlettide jms valmistamisel. Ka
mõnevõrra kõrgemale hinnale on põhjendused olemas:
toorainet värskete tomatite kujul kulub palju, lisaks kasutatakse paljudel
puhkudel hinnalisi maitsetaimi ja säilitusvedelikke ning oma osa annavad
ka transpordikulud. Meie kliimatingimustes tuleb leppida kas sisseveetud
kuivtomatite nautimisega või proovida kohalikke vilju kombineeritult
päikesepaistes ja ahjukuumuses kuumutada.