Köögis: Külma ilma supid
Porgandi-apelsinisupp
Vaja läheb:
1,5 kg porgandeid
10 pisemat sibulat
3 apelsini
30 g võid
1 l kanapuljongit
pipart ja soola
Valmistamine
Riivi porgandid jämeda riiviga ja tükelda sibulad. Sulata pannil või ning vala sinna sibulad ja porgandid. Hauta umbes kümme minutit. Lase puljong keema tõusta, riivi kolme apelsini koor eraldi kaussi ja pigista mahl porgandi-apelsinisegu hulka. Tõsta saadud segu puljongipotti ja jäta 35 minutiks hauduma. Serveerimisel lisa riivitud apelsinikoored. Supis ei ole tunda keedetud porgandi maitset, domineerib apelsini värskus. Kõledas talveilmas mõjub erkoranž supp ergutava päikesena.
Hernesupp suitsulihaga
Vaja läheb:
1–1,5 l vett
1–1,5 kl kuivatatud herneid
700 g suitsutatud liha (kondiga)
2 porgandit
0,5 kl kruupe
soovi korral sibulat, soola
Valmistamine
Puhasta ja kupata suitsuliha. Võta uus vesi, pane sisse herned ja porganditükid. Keeda tasasel tulel, kuni herned on pehmed ja hakkavad lagunema. Lisa pool klaasi kruupe. Tõsta liha supist välja, puhasta kontidest, pane tagasi sisse ning aja korraks keema. Supp peab jääma hästi paks. Serveeri juurde ahjus röstitud saiakuubikuid.
Hapukapsasupp
Vaja läheb:
1–1,5 l vett
700 g rasvasemat sealiha
700 g hapukapsaid
porgandit
sibulat
soola
3 sl tangu
1 sl suhkrut
Valmistamine
Lisa veega täidetud kastrulisse sealiha, kapsas, viilutatud porgand, sibul ja tangud ning keeda umbes poolteist tundi. Hapukapsasupi võib kohe külma veega keema panna, sest hapu ei lase vahul tekkida. Vahetult enne valmimist lisa suhkur. Serveerimisel võib lisada hakitud värsket sibulat ja hapukoort ning juurde pakkuda külmi keedukartuleid. Hapukapsasuppi tasub keeta suurema potitäie, sest mida rohkem soojendad, seda paremaks see läheb. Vanaema tarkusest on teada, et kõige paremini maitseb supp seitsmendal päeval. Kui supp läheb paksuks kätte, võib lisada keedetud vett.