Seier kirjutas alla ehituslubadele, enne masu võis neid aastas olla isegi 5000 ringis. Täna on Seier murtud mees, kes läheb ennast töötuna arvele võtma.

Härra Seier, olete käesolevast kuust linna palgalt koondatud. Mis teiega juhtus?

Ju ma siis vea tegin. Andsin ühele ebasoovitavale inimesele ehitusloa välja.

Kellest te räägite?

Ekspressi väljaandjast Hans H. ­Luigest. Talle kuulub kinnistu Pirita tee 20a. Tänavu veebruaris uuris linna sisekontrolör, kas sinna rajatava ärihoone ja hotelli ehitusluba on minu poolt ikka seaduslikult välja antud.

Ja mida sisekontroll leidis?

Et kõik oli korras. Minul kui ehitusjärelevalve juhil oli lausa kohustus see luba välja anda.

Tõestuseks näitab Seier sisekontrolli poolt linnapea Edgar Savisaarele koostatud ettekannet. Sellest selgub, et Pirita tee 20a ehitusprojekt vastab detailplaneeringule. Linnal ja Luigel on olnud küll kana kitkuda, kuid vaidlused on käinud hotelli fuajee suuruse jms üle.

Sisekontrolör Arvo Tederil on siiski kahtlus, et hotelli asemel soovib Luige firma kasutada hoonet kortermajana. Kuid Teder kinnitab, et see on Tallinna linnas küllaltki tavaline ning seaduslikku alust selle tõkistamiseks ei ole.

Miks sisekontroll Luige ehitusluba uuris?

Kõik see hakkas pihta veebruaris, kui Ekspressis ilmus lugu Keskerakonna peasekretärist Priit Toobalist. See lõi nagu ora kellelegi!

Ekspress avaldas Toobali e-kirjavahetuse ärimees ­Peeter Palusaarega. Näiteks saatis Toobal Palusaarele partei ­häälekandja Kesknädala pangaarve numbri, kuhu ilmus peagi 300 000 krooni.

Palusaar omakorda saatis Toobalile nimekirja kinnisvaraobjektidest, mis olid linnavalitsuses toppama jäänud, ja palus rääkida kellegi E.S-i nimelise isikuga.

Prokuratuur süüdistab Palusaart pistise andmises ning mees viibib vahi all. Toobal peab astuma tuleval aastal algaval kohtuprotsessil üles tunnistajana.

Teil ei olnud selle artikliga mingit pistmist!

Jah, ma lugesin seda alles lehest. Igatahes, pärast selle loo ilmumist kutsuti abilinnapea Taavi Aas linnapea juurde välja. Ta olevat saanud sõimata. Nii räägitakse.

Miks Aas sõimata sai?

Ma ei tea. Siis hakkas linnaplaneerimise ametis jube klaperjaht. Et kes on välja andnud ehitusloa Pirita tee 20a. Leiti, et mina!

Olen kuulnud, et siis otsustatigi mind lahti lasta. Aga mina olen korralik töömees olnud. Töötan linnavalitsuses 1977. aastast. Keskerakonna liige kah kaks aastat.

Kuidas see klaperjaht välja nägi?

Kõigepealt kutsuti kõik pauhti Taavi Aasa juurde. Linnaplaneerimise ameti juhataja Toomas Õispuu, peaarhitekt Endrik Mänd ja mina. Seal siis küsiti, et kuidas see niimoodi juhtus. Et me selle ehitusloa välja andsime.

Mina olin süüdi! Sest oli ju käsk Luige ehitusloaga venitada.

Kes käskis venitada?

Kunagi 2009. aasta alguses Taavi Aas ütles mulle, et seda arendust tuleb, noh, pidurdada! Siis me pidurdasime!

Mida see “pidurdamine” tähendab?

(Naerab) Noh, kaikaid kodarasse panema!

Aga kuidas seda tehakse?

Noh, leitakse alati... Kui projekt tuleb linnavalitsusse sisse, uuritakse seda hästi põhjalikult. Ega minagi sellest puhas ei ole, ma püüdsin ka seal takistada.

Oli selles projektis tõsiseid vigu?

Kui aus olla, siis Luigel ei olnud asjad korras. Sai talle konksu taha panna.

Mis vead need olid?

Avastasime, et detailplaneeringus oli ette nähtud ehitada äripind, aga seal olid hoopis külaliskorterid. Aga siis tegi projekteerija plaani ümber ja muutis selle maja hotelliks ja oligi korras.

Kas Aas ütles, miks Luige arendust tuleb pidurdada?

Ei öelnud. Aga vaadake, me kõik teame, et kui abilinnapead hüppavad kas või pükstest välja, siis on seal mängus kõige suurem käsi.

Ja kes see kõige suurem käsi siis on?

Eks meie linnapea – härra Savisaar! Ma arvasin, et see asi rahuneb maha, kui linnapea sõitis Hiinasse. Tuli tagasi, hakkas uuesti pihta. Mulle lihtsalt igalt poolt tilkus, et tahavad mind ära koondada lihtsalt.

On teil ka enne probleeme olnud?

Ei ole. Ma olen saanud kõik need linnateenistuse hõbemärgid: 25 aastat ja 30 aastat staaži.

Välja arvatud, kui avati Vjatšeslav Leedo tenniseplatsid ja parklad, siis tahtis Savisaar talle ehitusloa isiklikult üle anda. Aga minule selle kohta keegi mitte midagi ei öelnud.

Siis läks madin lahti. Mulle tehti suuline noomitus ja jäeti ilma tulemuspalgast, kuskil, ütleme, 12 000 krooni või niimoodi.

Mille vastu te siis eksisite?

Ma ei tea.

Andsite Savisaare asemel ise Leedole ehitusloa?

Ei, mina isiklikult ehituslube üle ei anna. Meil teavitatakse, kui luba on valmis, arendaja siis saadab tavaliselt kellegi sellele järele, laud number seitse, ja saabki kätte.

Aga minule ei teatanud keegi, et härra linnapea tahab isiklikult härra Leedole luba üle anda! See oli paar aastat tagasi. Siis tehti mulle ühe raksakaga ära.

Aga seda teist korda, Pirita tee 20a, mulle enam ei andestatud. Vat niimoodi käib meil see asi, partei värk.

Te olete Keskerakonna liige ja teid koondati?!

Jah, ma ise imestan ka. Mu soovitajad parteisse astudes olid kaks normaalset meest: Ivo Parbus ja Taavi Aas.

Rain Seier kuulub Keskerakonda 2008. aastast. Ta on Pirita allorganisatsiooni juhatuse liige.

Kas te üritasite ennast kuidagi kaitsta?

Tahtsin Savisaare juurde audientsile pääseda. Mulle öeldi, et mingu ma Aasa juurde! Ma läksin ja ütlesin, et Savisaar käskis sinu juurde tulla! Aas hakkas naerma.

Te ei saanud mitte kusagilt abi?

Rääkisin Jüri Ratasele, kuidas asjad on. “Mis toimub? Miks sa mulle varem ei helistanud?” imestas Jüri. Ta lubas Savisaarega rääkida, aga sinna see jäi.

Ain Seppikult küsisin nõu ühe mehe kaudu. Samuti ei midagi.

Kalev Kallo pidi kohtuma Savisaarega Hundisilmal. Aga Kallo ei saanud jutule.

Töötasite aastaid linnavalitsuses. On teid tihti poliitiliselt survestatud?

Näiteks olid abilinnapead Taavi Aas ja Eha Võrk väga aktiivsed Kofkini vorstiputkadega seoses.

Mis nende putkadega täpsemalt oli?

Vorstiputkad olid juba püsti! (Puhkeb laginal naerma) Kas ma nüüd trahvin neid või mis ma teen, ma ise ka ei teadnud.

Miks te vorstiputkasid trahvima oleks pidanud?

Need olid omavoliliselt üles pandud. Ehitusluba oleks pidanud olema, see on avalikkusele suunatud kiosk. Need asjad ei käinud ausalt.

Mis mõttes?

Volikogu kõrvale apteegi maja ette pandi vorstiputka täitsa jõuga paika. Ärimeeste Sõnajalgade ema tegi mulle selle kohta protestikirja. Aas, muidu viisakas mees, surus, et peame loa ikka välja andma!

Oli mingi põhjus, miks seda putkat ei oleks tohtinud sinna panna?

Kindlalt poleks tohtinud, see on linna transpordimaa. Mina mängisin lolli, et võib panna. Tegelikult see nii ei käi!

Ja Toompuiestee vorstiputka, milleks linnavalitsus andis loa. Tegelikult on see hoopis riigimaa peal!

Seda putkat poleks tohtinud seal olla?

Ei. Riigiga polnud kooskõlastatud.

Riik võinuks lasta putka kui ebaseadusliku objekti ära koristada?

Jah. Aga me ei teavitanud riiki sellest putkast.

Kuidas teie koondamine lõpuks välja nägi?

Ma olen sellel alal nii kaua töötanud, et mulle tilkus infot. Ühel päeval ilmus linnavalitsuse istungi päevakorda eelnõu, millega ehitusjärelevalve teenistuse juhataja koht kaotati.

Ma vaatasin, et oi-oi-oi. Läksin kohe perearsti juurde, mul vererõhk läks üles.

(Ohkab) Ma olen üsna pettunud. Miks just mind? Kui on vaja koondada, siis koondagu võrdselt kõigi linnaametite teenistuste juhid. Aga teised jäid tööle edasi.

Te kuulute endiselt Keskerakonda. Mis tunne on?

Tooksin ühe ajaloolise võrdluse. Stalin sidus kõik veretööga. Savisaare puhul on asi teisiti korraldatud. Need, kes ta ümber on, söövad tal peost.

Nad on kõik tänulikud, nagu orjad, et saavad ta käest tööd. Tema üksinda otsustab, et see saab selle koha või teise koha. Või ei saa midagi. Nagu batja ütleb, nii on!

Kui tahavad, las viskavad mind selle jutu pärast parteist välja.

Savisaar: Ekspress mõjus mulle nagu “külm dušš”!

4. veebruar 2010

? Ekspress avalikustab, et Keskerakonna peasekretär Priit Toobal pidas Tallinnas detailplaneeringute alaseid kõnelusi kinnisvaraärimees Peeter Palusaarega. Diili olemasolu reedavad e-kirjad, mis kapo leidis ettevõtja arvutist.

? Prokuratuur kahtlustab Palusaart detailplaneeringute eest 300 000 kroonise pistise andmises, mis laekus Kesknädala arvele.

5. veebruar

? Tallinna linnapea Edgar Savisaar tunnistab oma blogis, et värske Ekspress “mõjus kui külm dušš”. Ta süüdistab Hans H. Luike linnavalitsuse survestamises. Selle põhjuseks peab Savisaar Pirita tee 20a krunti, mis kuulub Luigele.

? Savisaar kirjutab: “Nagu mulle vihjati, oli asi selles, et tegelikult püüti kangekaelselt ärihoone asemele mere äärde paljukorruselist kortermaja sokutada, mis aga antud piirkonda kavandatuga kokku ei sobinud.”

19. veebruar

? Linna sisekontrolör Arvo Teder esitab Savisaarele oma arvamuse Hans H. Luige firmale antud ehitusloa õiguspärasusest. Teder kinnitab, et “hoone lõplik projekt vastab hotellile sätestatud nõuetele ja ka muus osas detailplaneeringule”.

? Veel leiab Teder, et Tallinna linnaplaneerimise ametil lasus kohustus ehitusluba väljastada, mida ehitusjärelevalve juht Rain Seier ka tegi.

14. aprill

? Linnapea Savisaar kaotab Tallinnas ehitusjärelevalve teenistuse direktori ametikoha. Kuna Seierile “ei ole pakkuda teist ametikohta”, siis ta koondatakse.

? Ühtlasi korraldab Savisaar ümber linnaplaneerimise ameti töö, võttes ametilt ära ehitusseaduse rikkumiste menetlemise. Seda tööd teeb alates 1. maist munitsipaalpolitsei, kuhu viiakse üle kaks Seieri alluvat.