Koolidirektor Üllar Loks istub keset raamatukogu pehmel diivanil ja ütleb, et ka tema tundis alguses lõhna. Aga enam ei tunne, on vist harjunud. Loks on väga raskes seisus, sest ta ei tea, keda uskuda või mida teha.
Keerulise olukorra on põhjustanud Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste, emeriitprofessor Urve Kallavuse ja tehnikadoktor Meeme Põlde koolihoones tehtud uuringud. Teadlased selgitasid, et C-korpuse põrandast lenduvad ühendid on tervist kahjustavad. Seitsmest erinevast ainest on moodustunud mürgine kokteil. Teadlased hoiatavad, et mürk imbub ka siseõhku ja see põhjustab peavalu, väsimust, seedehäireid, bronhiaalastmat, neeru, maksa ja südame kahjustusi. Koolidirektor ei tea, mis edasi saab, sest mürgikolle on juba betoonis. Lapsed istuvad just selles tsoonis, kust saastatud õhku põrandast imbub.
Aga Terviseameti inspektorid leiavad, et siseõhk lastele ohtu ei kujuta. Piisab sundventilatsioonist.
Eveliin Somelar viis kohe pärast teadlaste uuringut oma lapse teise kooli. Tema last vaevasid hingamisraskused. Tänavu jaanuaris diagnoosisid tohtrid tema lapsel astma. Ta peab iga päev rohtu võtma.
„Suvevaheajal taandus astma täielikult, laps ei tarvitanud ka ravimeid. Nüüd oktoobris arstil käies näitasid analüüsid taas tervise halvenemist, laps hakkas uuesti ravimeid tarvitama,“ on Somelar nõutu.

Pikemalt homses Ekspressis