1. Selgus veel üks FSB spioon KAPOs

Vene telekanalis avalikustas end FSB luurajana KAPOst pensionile läinud ja Venemaale kolinud Uno Puusepp, kes küll enamike iseloomustuste järgi oli pigem tehniline töötaja ning see, kui palju kahju ta tegelikult suutis tekitada, on veel segane. Algatatud on kriminaalasi, mis loodetavasti selgust toob. Telesaates praalis ta aga suurte vägitegudega, KAPO peadirektor Arnold Sinisalu möönis, et ühe operatsiooni, kus KAPO koos FBI ja NSAga paigaldas pealtkuulamisseadmed Eestis asuva Venemaa saatkonna ja Venemaa vahelisele kaablile, suutis Puusepp ilmselt nurjata. Puusepp rääkis saates ka Vladimir Veitmanist, kes tema hinnangul märksa süütum oli, kuid riigireetmise eest kinni läks. Kõige intrigeerivam teooria selle kohta, miks peaks Venemaa eriteenistused tegema vabatahtlikult avalikuks ühe kaastöötaja (lisaks rahvusvahelist tunnustust pälvinud KAPO diskrediteerimisele) ongi see, et eesmärk on näidata Veitmanit süütu ohvrina, et seejärel vahetada Eston Kohver Veitmani vastu välja.
Loe lähemalt

2. Jõuluks veel „Mandariine“

Kuigi paljud möönavad, et Eesti-Gruusia ühisfilmi „Mandariinid“ ootamatult tekkinud rahvusvahelise menu üheks põhjuseks võib olla selle kriitiline suhtumine Venemaasse, on Kuldgloobuse nominendiks nimetatud filmi valik võõrkeelse Oscari eelvalikusse suurepärane uudis Eesti filmile. PS Veel tänasest teisipäevani on Sõpruse kinos võimalik näha „Mandariinide“ üht konkurenti „Force Majeure“ – konkurente tasub tunda, soovitan. „Mandariinid“ ise peaks olema saadaval aga nii Elioni kui Starmani digivideolaenutuses, kel veel nägemata.
Loe lähemalt

3. Keskerakond alustas valimiskampaaniat

Edgar Savisaar avaldas sel nädalal jõulutervituse tallinlastele, mis mõistagi ei ole Keskerakonna reklaamikampaania, samuti jõudis poelettidele tema lasteraamat, mille abil kindlasti ka ei finantseerita Keskerakonna reklaamikampaaniat, plakatid ja videoklipp teavitavad kõiki tema müstilisest „suurest kõnest“ homme Estonia kontserdisaalis, mis võib, aga ei pruugi olla seotud Keskerakonna valimiskampaaniaga, Savisaar jätkas lindilõikamisi uue trammi „Moonikaks“ ristimisega, mis ei ole seotud valimiskampaaniaga, ning Keskerakond teatas, et nende loosung neil valimistel on „Teeme teisiti!“, mis vist ehk on seotud nende valimiskampaaniaga. Mida Keskerakond neil valimistel teisiti kavatseb teha, ei ole veel selgunud.
Loe lähemalt

4. Eestist saadeti välja Itaalia ajakirjanik

Esmaspäeval Eestis esinema pidanud Itaalia ajakirjanik ja endine Euroopa Parlamendi liige Giulietto Chiesale kehtestati kolm päeva enne üritust sissesõidukeeld, ta peeti Tallinnas tund aega enne üritust kinni ning saadeti Moskva rongiga riigist välja. Chiesa on meie ametivõime häirinud küüditaja Arnold Meri õigustamisega, Balti riikide süüdistamisega natsismi heroiseerimises, Krimmi anneksiooni õigustamises jnejnejne. Itaalia kutsus väljasaatmise peale välja Eesti saadiku seal.
Loe lähemalt

5. Riigikogu suurendas enda immuniteeti

President kuulutas välja Riigikogu liikme statuudi seaduse muudatused, mille eesmärk on sisustada Põhiseaduses lubatud Riigikogu liikmete immuniteeti. Kuna muudatustega kaasnevad täiendavad piirangud Riigikogu liikme vahistamisele, läbiotsimisele, pealtkuulamisele jms, pälvis seadus kriitikat nii IRL-ilt kui justiitsministrilt kui ka õiguskaitseorganitelt, kes nägid seadust kerge umbusaldusavaldusena. Loe lähemalt

SWEDBANK VAHETAS JUHTE
Robert „Robi“ Kitist saab Eesti esimene doktorikraadiga pangajuht, kui ta võtab jaanuari algusest üle Swedbanki Eesti haru juhatamise. Kitti doktoritöö on tehtud ökono-füüsikas ehk alal, mis ühendab statistilise füüsika ja moodsa finantsteooria. Panga senine juht Priit Perens sai ametikõrgendust – ta hakkab vastutama Swedbanki Balti äride eest. Temast saab ka grupi juhtkomitee liige.
Swedbankis, mis on Eesti kõige väärtuslikum ettevõte, toimus juhivahetus väga soliidselt võrreldes Eesti Energiaga, kus juht vahetus kuu aja eest.
Loe lähemalt

1 EURO = 100 RUBLA
See oleks võinud juhtuda üle-eelmisel nädalal või eelmisel nädalal. Kuid juhtus sel nädalal. Venelasi haaras hirm. Rubla väärtus kukkus püstloodis, teisipäeval pakuti tema eest isegi vaid üks eurosent.
Venemaa võimude sekkumine aitas olukorda veidi parandada.
Euroopa Keskpanga viimane kurss on 73,4223.
Loe lähemalt

BENSIIN JA GAAS ODAVNEVAD
Nüüd võib ka Nestest osta bensiini 95, mille liiter maksab alla euro (0,999 €/l). Autokütus võiks olla isegi veel veidi odavam, kuid nafta odavnemise efekti tõkestab dollari tugevnemine euro suhtes.
Laevapiletite hinnad aga hakkavad varsti kallinema, sest Läänemere laevanduses hakkavad kütusele kehtima uued karmimad keskkonnanõuded.
Ka Eesti Gaas teatas gaasi hinna märkimisväärsest langetamisest. Eelmisel nädalal teatas firma, et aasta alguses ootab tarbijaid üheksa protsendi suurune hinnavõit.
Loe lähemalt

REFORM TAHAB ÕLITÖÖSTUREID AIDATA
Keskkonnaministeerium (minister Mati Raidma Reformierakonnast) soovitab rahandusministril (minister Maris Lauri Reformierakonnast) anda Viru Keemia Grupile osa Eesti Energia põlevkivikaevandamise õigusest, mida too ise ära tarvitada ei jõua.
VKG kurdab, et Eesti Energia müüb talle põlevkivi liiga kallilt. Samal ajal on nafta liiga odav, mistõttu VKG peab vähendama põlevkiviõli tootmise plaane.
Loe lähemalt

AAFRIKAS TEHTI JÕULURAHA
Zimbabwe lasi jõulude eel välja uued mündid. Nende väärtuseks on 1 sent, 5 senti, 10 senti ja 25 senti ning nad on seotud USA dollariga.
Viimastel aastatel selles Aafrika riigis münte ei kasutatud – selle asemel anti poodides näiteks komme. Selline olukord pärssis kaubandust ja majanduse arengut.
Zimbabwe hülgas oma valuuta viis aastat tagasi hüperinflatsiooni tõttu. Küige suurem kupüür oli tollal saja triljoni dollari suurune.
Pärast seda tarvitab sealne elanikkond põhiliselt USA dollareid ja LAVi rände.
Loe lähemalt