Jõuluajal kasvab Eesti suurima munatootja DAVA Foods Estonia Eggo brändi nime kandvate munade müük ülejäänud aasta võrdluses pea veerandi. Katseta ja veendu ise, et muna sobib pidulauale ideaalselt, muudab kas eelroana või suupistena selle hõrguks. Mis veelgi tähelepanuväärsem – muna sisaldavad varieeritud maitsed aitavad vältida jõuluajale omast ülesöömist.

Muna ja šampanja on alati ideaalne kooslus

Kuldne reegel on see, et mistahes munal põhinev maitseelamus sobitub suurepäraselt šampanjaga. Šampanja happelisus ja mullisus lõikab läbi munale tuttavliku raskuse ja rasvasuse. Niigi suurte väljaminekutega jõuluajal võite alternatiivina traditsioonilise Champagne’ist pärit šampanja asemel valida munaroa juurde Prantsusmaalt pärinevaid veidi soodsama klassi, kuid siiski šampanjameetodil valmistatud Crémanti vahuveine, näiteks Crémant du Jura ja Crémant de Bourgogne.

Jõululaupäevale järgneval esimesel jõulupühal kostita end mõnusa küpsetatud, keedetud või praetud munaeinega, mille juurde sobib üks kihisev Cava lausa jumalikult. Proovi näiteks Chardonnayd sisaldavat Cavat, tänu millele maitseb munaroog – omlett, suflee või pošeeritud muna – palju rikkalikum. Kindlasti peaks arvesse võtma konkreetset munaretsepti: kui serveerid pošeeritud muna rikkaliku Hollandi kastmega, tuleks välja võtta mõni mahlasem ja täiuslikum valge vein, näiteks dekadentlik ja rikkalik Bourgogne Blanc või Chardonnay-Meursault.

Munal põhinevad toidud ei pea olema üksnes keedetud või praetud munad. Laske mõttel lennata! Kasutage 100% naturaalset munavalget WhitePRO ja valmistage teistsugune omlett, kuhu lisage näiteks sibulat, küüslauku, Tabasco kastet, karrit, erinevaid ürte, Worchesteri kastet, Satsebili kastet, koriandrit, seeni või Taco Mixi. Muidugimõista mitte kõiki koos, vaid ikka maitse järgi. Miks mitte kombineerida oma pühadelaual muna erinevate maitsetaimede, kitsejuustu või mereandidega! Selliste maitsete sümbioosiga tekitab ideaalse terviku hõrk ja õrn Sauvignon Blanc.

Munatoitude juurde sobivad reeglina hästi kõik kuivad valged veinid, kuid eriti need, mis on meeldivalt puuviljased, milliseid leiab palju uue maailma veinide seast.

Sommeljeed soovitavad muna juurde ka Euroopa gewürztraminer’eid, mis maitsevad samamoodi puuviljased või Prantsuse Loire piirkonna valgeid veine, näiteks Sancerre või Pouilly Fumé. Viimane sobitub eriti hästi delikaatsete toitudega, näiteks spargli, kalamarja ja õrna lõhega. Arvesta, et punase veiniga muna, eriti kõvaks keedetud muna, hästi ei sobitu, kuna tekitab metalse maitse. Ehk ainult siis, kui tegu on tõeliselt kerge punasega, sest muna tahab enda kõrvale vähetummist veini. Ka rasva sisaldav kaste aitab selle probleemi likvideerimisele kaasa. Kui valmistate aastavahetuseks prantsuspärast quiche’i, siis sellega passivad hästi valged burgunder'id ja Itaalia Soave. Tomatiste munaroogade kaaslaseks võiksid aga olla kerged Hispaania või Argentina punaveinid.

Vladimir Sapožnini lemmikmunaroog: pošeeritud muna graavilõhe ja avokaadokreemiga. RETSEPT

Vaja läheb:

2 pošeeritud muna

2 lõiku graavilõhet või külmsuitsulõhet

1 suur küps avokaado

Pool klaasi madala rasvasisaldusega kreeka jogurtit

1 laimi mahl

meresoola, värskelt jahvatatud musta pipart

Lõigake avokaado pooleks ja eemaldage südamik. Purustage avokaado püreeks ja lisage jogurt, laimimahl, sool ning pipar. Serveerige koos pošeeritud muna ja lõhega.

Vladimir Sapožnin

Eggo munade tootja, DAVA Foods Estonia juhataja, sommeljee

Jaga
Kommentaarid