Viimasel ajal on tekkinud mõned märgid, mis viitavad mölluaja ja üleminekuaastate lõpule. Tundub, et aeg, mil Isamaa oli hädaohus, saab läbi ja rahvaesindajad hakkavad oma päid vaevama küsimustega, millest eksistents otseselt ära ei ripu. Eesti ühiskond siseneb stabiilsesse arengujärku, igatsema hakatakse korda ja kodanlikku heaolu. Nii näiteks on korraga tekkinud vajadus seadusandlikult ja üleriigiliselt reguleerida pornograafia levikut ja alkoholimüüki. Tubakareklaam juba suudetigi ära keelata.

Kalev Kesküla

Jörn Donner: „Eestist võiks teha kakskeelse!“

Euroraportöör, europarlamendi liige, soomerootsi kirjanik Jörn Donner kirjutab ühemeheraporti Euroopa Komisjonile ning seda hakkab arutama ka europarlamendi täiskogu. „Millised on teie halvimad muljed Eestist?“

„Mõnedel aladel võib kõnelda alaarengust. Küllap teate neid ise paremini: venekeelse vähemuse probleemid, õigussüsteem, avaliku teenistuse personaliprobleemid. Ja majanduslik põhi, tootmine, on siiski üsna nõrk. Põllumajandus on suremas. See teeb küll muret.Kõik kohad on täis odavat Euroopa Liidu kaupa. Näiteks Narvast ei saanud osta Eesti viina, ainult Absolut oli müügil. Mul on hea ettepanek, mida küll kunagi kuulda ei võeta: Eestist võiks teha kakskeelse riigi!“

Pühvel toob tulise aasta

„Praegune valitsus läheb erru. Tiit Madisson saab vabaks.“ Astroloog Igor Mang ennustab Eestile keerulist aastat.

Jackson Tallinna 20 miljoni eest

Meelelahutusärimees Lauri Laubre mängib riski piiril, tuues Michael Jacksoni Tallinna. Piletite müük laulupeoplatsile kavandatud suurkontserdi jaoks on elu ja surma küsimus. Eestis pole piletite eelmüügi harjumust, samas kui läänes ostetakse kontserdipileteid isegi aasta ette.

Eesti majandusime tormi ootel

Äribaromeeter TALSE kerkib rutakalt, nagu poleks kunagi langust oodata. Rahvas ja mõned eksperdid räägivad siiski peatse majanduskriisi ohust. Ometi on võimalik majanduskriis üks kuumemaid kõneaineid Tallinnas. Riskikartliku mehena on Kommertskoolis loenguid pidav Hardo Pajula oma Eesti-aktsiaid müüma hakanud. Küsimus pole aastates, vaid kuudes. Svenska Handelsbankeni siinne esindaja Bo Kragh arvab, et tagasilöök tuleb lähema pooleteise aasta jooksul.

Saba!!!

Olgu sunniviisil või vabatahtlikult, aga eestlane on jälle hakanud järjekorras seisma.

Turvakleebis – meediakära peatselt kehtima hakkava viisavabaduse kohal sunnib heauskseid inimesi tunglema kodakondsus- ja migratsiooniameti osakondade ukse taga.

Pangasaba – Eestis esineb fantastiliselt aeglase teenindusega panga- ja muid maksekontoreid, nagu telefoni- või elektrimaksed. Isegi kui su ees seisab vaid kaks inimest, kulub arvelduste sooritamiseks vähemalt pool tundi.

Trendikontserdid – Montserrat Caballé kontserdi piletid said otsa vähem kui kolme tunniga, seda vaatamata 200–1000kroonisele hinnale.

Škoda-buum – Autotehas lihtsalt ei jõua nii palju Volkswageni mootoriga Škodasid vorpida, kui Eestis tahetakse. Kõige populaarsem ongi 1,6-liitrise mootoriga väikeauto Felicia.

Infovajadus – Selleks, et Ekspress Hotline’i operaatorineiu jutule pääseda, kulub mõnikord mitu minutit.

Tulude deklareerimine – Et eluaseme- ja toimetulekutoetust saada, seisavad töötud majavalitsusest spravka saamiseks Tööhõiveameti kontoris sadade kaupa järjekorras.

Gaasimõõtja – kõik Tallinngaasi 72 000 abonenti oleks justkui ühekorraga otsustanud oma koju gaasimõõtja hankida. Paigaldamise järjekorra pikkuseks on neli kuud.

Üliodav väljamüük – Baltika tühjendas ladu. Ka kõik koolipoisid teadsid, et sealt võib 600 krooni eest ülikonna saada.

EVP-laen – Omanikega majades elavatele üürnikele mõeldud sooduslaenu ressurss kuivas kokku nagu konnatiik suvel.

Kombinee kahele

Selle suve moeesemete edetabeli liidriks näib konkurentsitult kujunevat pitsiline poolläbipaistev kombineekleit. Vilu ilmaga passib ta hästi pintsaku või kampsuni alla, teda sobib kanda pikkade pükste peal pluusina. Üllatuslikult istub kombinee ka meestele. Kombinees meesterahvas ei ole kohane büroos, küll aga ööklubis.

Ametlik tunnustus beibekultuurile

Konverentsil „Võrdsed võimalused“ (korraldaja Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja sotsiaalministeerium) pühendatakse poolteist tundi teemale „Ülalpeetavus (beibekultuur) ja tasustamata kodutöö“.

Rahuvalvajad vanalinnas

Niisuguseid järjekordi kesklinna lõbumajade uste taga ei mäleta Eesti Vabariigi lähiajalugu küll mitte. Ekspeaminister Tiit Vähi vanalinnakorteri akende all olla tekkinud lausa käsikähmlus – samal aadressil asub ju striptiisibaar.

EKSPRESSTSITAAT

„Nurmekund kysis mult, kas seda raamatut tasuks avaldada praegu. Ma ytlesin, et ei tasu, sest selles polnud ei vägivalda, narkootikume, seksi ega muid perverssusi.“

Ajaloolane Hillar Palamets keeleteadlase Pent Nurmekunna mulgikeelsest luulekogust „Kõllanõmme“

---

„Auto ja mees kuuluvad praeguse Eesti trendimaailmas kokku nagu sekspesus beib ja voodi.“

Barbi Pilvre, „Õige mees ja auto“

---

„Vanad lähkrid pole uue veini jaoks. Alati, kui kultuuri imbub värske põlvkond oma uue alateadvusega, muutub vanuri kaja paratamatult noorte silmis aina ebaseltskondlikumaks.“

Kadri Kõusaar, „Z-generatsioon – parem kärsata noorelt ja kuulsalt kui surra vana ja luuserina!!!“

---

„Olles igati solidaarne kultuuritegelaste pöördumisega pärast Sulev Luige tapmist, leidsin sealt ka ühe kummalise üleskutse: teatada igast prügikastiinimesest. Aga kuhu teatada? Politseisse? Kuid mis teeb prügimehega politsei? Viletsus ja alkoholism on õnnetus, mitte kuritegu.“

Kalev Kesküla „Meie, prügikastiinimesed“

SAHINAD

Prantsuse siseministeeriumi külastanud eesti politseinikke tabas suur üllatus, kui Pariisi naiskolleegid tervitasid neid hüüdega „Terve seks!“. See oli kõik, mis oli jäänud prantslannadele meelde Andrus Ööveli viie aasta tagusest külaskäigust Prantsusmaale.

WC-KRIITIKA MÕJUS: Päev pärast president Lennart Meri pressikonverentsi Tallinna lennujaama tualetis algas kemmergus remont.