Tahaks ausaks jääda, aga raha tahaks ka!

Kuidas seaduseauku ära kasutades saada 30 000kroonist emapalka? Skeem on justkui legaalne ja seda on ka kasutatud. Vanemahüvitise kunstlikku suurendamist nimetab sotsiaalminister Hanno Pevkur pettuseks. See on küll juriidiliselt korrektne, kuid ei ole seda moraalselt, ütleb ta ja lubab midagi kiiresti ette võtta. Ometi on vanemahüvitise teema läbinud Riigikogu komisjoni ja kolm korda Riigikogu saalis läbi vaadatud. Raske uskuda, et mitte keegi seda võimalust ei märganud. Või märkas, ja jättis enda teada?

Priit Hõbemägi

---

Sundmüükide arv kasvab meeletult

Eestis on hüppeliselt kasvanud sellise vara müük, mida kohtutäiturid ja pankrotihaldurid tasumata laenude katteks enampakkumisele panevad. Haamri alla läheb igasugust kraami alates sõiduautodest ja elamuhaagistest kuni talude, tehaste ja pooleliolevate majadega täidetud maalahmakateni. Selleks, et trükkida kümnepunktilises kirjas ära kõik möödunud nädalal Ametlikes Teadaannetes avaldatud oksjoniteated, kulub juba 78(!) lehekülge tavalist trükipaberit.

Sulev Vedler

---

Seda, et Twitterist saab (on saanud) oluline asi, ei arva üksi mina. Soovitan lugeda hiljutisi artikleid Briti The Daily Telegraphis jt, mis osutavad Twitterile ühe 2008. aastal esiletõusnud olulise nähtusena maailmas.

Argo Ideon

---

Valitsuse salaplaan: kuidas säästa Eesti riik pankrotist

KÄRPIDA-KÄRPIDA-KÄRPIDA-JAH: Andrus Ansipi valitsus pidi euro nimel kõvasti kokku hoidma.
Andrus Ansipi meeskond alustas Eesti ajaloo üht suuremat õnnemängu, mille peavõit on krooni asendamine euroga hiljemalt jaanuariks 2011. Selle nimel käib praegune kulude kärpimise tuhin.

On suur jama, et eelarvekärbe jäeti tänavuseks ning seda tuleb nüüd teha kohutava kiirusega ja seadusi muuta poole aasta pealt. Põhjus peitub möödunud aastas, kui Ansip ei tahtnud midagi otsustada. Ilmselt oli ta oma liberaalse maailmavaatega seisukohal, et asjad arenevad ise.

---

Uus hullus: ortoreksia ehk liiga tervislik toitumine

Anorektikute ja buliimikute vaevatud perre on lisandumas ortorektikud. Ortoreksia on uus söömishäire ehk vajadus toituda ülitervislikult.

Anatol Sügis, mida teie sööte? Suvel söön rohtu, talvel heina. Kusjuures puulehed on kaks korda toitvamad kui rohttaimed. Milliste puude lehti tarbite? Neid, mis pole kibedad. Toidutaimed ei tohi sisaldada tugevaid toimeaineid. Näiteks kase­leht on võrdlemisi vänge. Paremad on vaher, jalakas, künnapuu ja sarapuu. Marjapõõsad kõlbavad samuti. Lammas ka ei ela pelgalt heinaga talve üle, aga kui talle vihta juurde anda, siis elab ilusti. Ja ohakas on väga hea toiduaine, vanad eestlased sõid põldohaka varsi, kui nälg käes oli.

---

Poekartulit pole mõtet maha panna

Ekspressi katse tõestas, et otse talumehe käest saadud kartul annab viis korda rohkem saaki kui Selverist ostetud kartul.

---

KÜMME UUT KULTUURILIIGUTUST

Siim Nestor reastab olulisemad ja levinumad kultuuritoimingud, mis on siginenud meie igapäevasesse ellu viimase kümne aasta jooksul, mida kümme (või viisteist? – kes seda teab) aastat tagasi veel ei eksisteerinud või mida siis kultuuri toitumisahelas aktiivses või passiivses osalemises tingimata oluliseks ei peetud.

1. BLOGIMINE

2. VARASTAMINE

3. JUUTUUBIMINE

4. DIGIFOTOGRAAFIA

5. DIGIVIDEO

6. NETIIDENTITEET

7. TÕSIELU-TV

8. KEELEUUENDAMINE

9. GAY-SPOTTING

10. KONVERENTSID

---

Kuidas linnanõunikule „raamatuid“ kingiti. Parbuse ja Sepa salaja pealtkuulatud kõned

2009. AASTA "KANGELASED": Kohtumajas ootavad linnaametnikud Ivo Parbus (esiplaanil9 ja Elmar Sepp.
Pealtkuulatud telefonikõnedest tuleb välja, et Elmar Sepp küsis ettevõtjatelt raha sihtasutusele, mis andis välja keskerakondlikke propagandalehti. Sepp ütles ühes vestluses Parbusega otse välja, et „tõmbleb“ partei populaarsuse nimel ja näiteks Vesti Dnja on ainuke väljund, mille kaudu Keskerakond saab veel venekeelset lugejat „instrueerida“.

Samamoodi on lindi peal, kuidas planeeringute asju ajanud Toivo Susi annab restoranist Ribe väljumise järel Ivo Parbusele käigu pealt mingi eseme, kes selle kohe põuetaskusse pistab. Kümmekond minutit hiljem istub Parbus juba oma kabinetis laua taga, käes väike valge ümbrik. Ta avab algul sahtli ja siis selle sees ümbriku, mille sees on väiksemad paberid või rahatähed. Kaitsepolitseinikud väidavad, et kuulmise järgi oli ümbrikus 50 kupüüri.

Sulev Vedler

---

Masu-aja vargused on meid 90ndate algusesse paisanud

MASU-AJA KURITEOD: Foorumi keskuse kullapoe röövi sündmuskohal 2009. aastal.
Eestimaa suvi 2009: kuritegevus üldiselt väheneb, kuid varastatakse, nii et maa must. Uueks buumiks on kujunenud kütusevargused.

Mida varastatakse? Suvele omaselt jalgrattaid ja aiamasinaid. Üllatab aga kütusevarguste sagedus – omalaadne nähtus 90ndatest. Peamiseks varguse toimepanemise kohaks on endiselt kauplused, alates läinud aasta lõpust on aga sagenenud ka vahepeal soiku jäänud vargused autodest.

Janar Filippov

---

Rate.ee kõver ühiskond

Ühtäkki hakkasin saama kirju stiilis, et „värdjas oled või“, „mis ma sulle paha tegin“ ja „vaata, mis sa ise oled“. Reeglina, kui ma panin kellelegi hindeks 1–2–3, siis kohe käis hinnatu ära ka minu kontol ning pani mulle vastusena hindeks 1 (ja/või blokeeringu, kuigi ma polnud temaga kordagi suhelnud).

Mingil hetkel jõudis minu teadvusse asjaolu, et rates ei olegi kombeks objektiivselt hindeid jagada. Hindeid pannakse seal mingitel teistel alustel (nagu pai või kingitus või altkäemaks). Kuigi formaalselt hinnatakse pilte, on hinnete kujul tegemist sotsiaalkrediidiga.

Anto Veldre

---

Mida sa teed, kui tööd ei ole?

TÖÖPUUDUS MORJENDAB: Tallinna tööbörs 2009. aastal Lauluväljakul.

Kolme viimase nädalaga on väike Eesti saanud juurde üle 6000 töötu. Ilma tööta peab läbi ajama ligi 75 000 inimest. Millega nad tegelevad?

Alo, 30: Enne ei saanud unistadagi ühiselt veedetud suvest. Nüüd võib päev läbi koos pojaga järve ääres kala püüda või kitarri plinistada.

Kadri, 21: Varem R-Kioskis klienditeenindajana töötanud Kadri õpib tõlkijaks.

Vladimir, 57: Suvel pühendas varem elektri- ja puidutööd teinud Vladimir end kodusele majapidamisele ja perele.

Mehis, 33: Et töötus rutiinseks ei muutuks, käib viieliikmelise korterikommuuni liige Mehis sõpradel abiks juhutöid tegemas.