26. septembri õhtul linastus Templis LGBTI+ filmifestivali Festheart raames – selle peamine toimumiskoht on üldse Rakvere – eluloodraama „Metsikud ööd Emily seltsis“. Eriseansil näidatud linateos räägib Ameerika tuntuima poeedi Emily Dickinsoni elust. Dickinson oli lesbiline.

EKRE liikmed eesotsas partei Pärnumaa ringkonna juhi ja juhatuse liikme Helle Kullerkupuga kogunesid klubi ette tund aega enne filmi linastumist. Nad nimetasid kogunemist koosolekuks, nende tegevust oli kajastama saabunud ka EKRE portaali Uued Uudised videoreporter, kohal oli EKRE meedianõunik Aarne Mäe. Korralik tiim

Kui inimesed filmi vaatama saabusid – neid oli vaid kolm –, pildistas neid Edmond Penu, aktiivne Pärnu ekrelane. (Edmond Penu väidab Ekspressile, et tema pildistas ainult kohale saabunud Pärnu Postimehe fotograafi ning festivaliga seotud inimene jäi pildile kogemata. Pildistatud inimene väidab aga Ekspressile, et Penu pildistas teadlikult ja otseselt teda ning ta palus Penul foto kustutada, mida viimane ka tegi.)

Nii.

Nüüd palun kujutage korraks ette, et lähete klubisse geifestivali raames linastuvat filmi vaatama ning kinoklubi ukse ees seisab grupp linnavolikogulastest inimesi erakonnast, kelle üks tähtsaim eesmärk on kooseluseaduse tühistamine, ja nad pildistavad sind.

Ja veel.

Nüüd palun kujutage korraks ette, et te olete Pärnu linnas elav gei ja lähete klubisse geifestivali raames linastuvat filmi vaatama ning kinoklubi ukse ees seisab grupp Pärnu linnavolikogulastest inimesi erakonnast, kelle üks tähtsaim eesmärk on kooseluseaduse tühistamine, ja nad pildistavad sind.

Mis tunne teil võib olla?

Mis küsimused võivad teil tekkida?

Õhtu jooksul kogunes EKRE Pärnu liidrite ümber veel mõttekaaslasi. Nende hulgas ka tegelasi paramilitaarsest rühmitusest Odini sõdalased. Kokku ligi paarkümmend inimest.

EKRE korraldatud „koosolekul“ kerkis peamiseks küsimuseks, miks on Pärnu linnavalitsus toetanud 16 000 euroga kultuuriklubi, kus näidatakse homopropagandafilmi. Kui nad oleks küsinud seda linnavalitsusest otse, oleks nad teada saanud, et 8000 eurot on antud klubile tegevustoetuseks aasta peale ning teine 8000 klubi korraldatud festivali IN August korraldamiseks. Eraldi poetess Emily Dickinsoni filmi näitamiseks pole Pärnu linn Templile sentigi eraldanud.

Sama küsimust esitati eri vormides EKRE ja odinlaste koosolekuga vestlema tulnud kultuuriklubi Tempel juhile Andres Tölpile. Nõuti aru – miks sellist filmi näidatakse, miks linnalt nii palju raha on saadud, kuidas on linnalt nii palju rahalist toetust saadud.

Videost on Tölpi ning ekrelaste-odinlaste vestlusest kuulda järgmist dialoogi.
Ekrelane või odinlane: „Kui tulevad satanistid oma lapsepilastus-riitusega, siis lubate ka [klubi ruume kasutada]?“

Andres Tölp: „Ma ei usu, et ma seda lubaksin.“

Ekrelane või odinlane: „Aga miks siis praegu lubate? Äri on äri?“

Andres Tölp: „See ei ole päris niimoodi ka… te võtate üks-ühele praegu.“

AINULT AJA KÜSIMUS: Postitus Facebooki grupi "Pärnumaa Volikogud" lehelt.

Ekrelane või odinlane: „Pervert on pervert, minu arust!“

Sedasi.

Nüüd palun kujutage ette, et olete klubiomanik – või mõne poe, kino, kohviku, restorani vms pidaja – ja peate õhtupimeduses aru andma ligi kahekümnele linnavolikogu ning paramilitaarse rühmituse liikmele, kes teile läbisegi küsimusi esitavad, teid süüdistavad ja alandavad. Teid on lihtsalt ümber piiratud. Ilma et neil oleks selleks mingisugust alust ja õigust.

Kultuuriklubis Tempel on väga mitmekülgne programm. 150 üritust aastas. Seal esinevad artistid, ansamblid, DJ-d kõikvõimalikest žanritest. Rock, punk, reggae, hiphop, jazz, folk, etno, house, techno jne jne jne. Tundmatutest nimedest suuremate staarideni (Kosmikud, Ewert and the Two Dragons, J.M.K.E, reket).

Templis on etendatud teatrilavastusi, toimuvad näitused ja performance-üritused, näidatakse filme, peetakse vestlus- ja luuleõhtuid, viktoriine ja stand-up-komöödiaid. Tempel ongi just nimelt läbi ja lõhki kultuuriklubi. Klubi, millest on saanud väga suurele osale kultuurist tugipunkt Pärnus. Pop- ja alternatiivkultuuri majakas Pärnus.

Ja EKRE juhatuse liige ja Pärnumaa ringkonna juht Helle Kullerkupp, ümbritsetuna ligi kahekümnest võitluskaaslasest, ütleb selle klubi pidajale: „See on uskumatu, et selline ilge urgas saab kultuuriosakonnalt linnas kõige suuremat toetust.“

See on omakohtulik ahistamine.

See on rõve, räme ja räige rünnak Festhearti korraldaja, üksikute filmi vaatama tulnute ja klubipidaja vastu. Vägivaldne tung inimeste privaatsusesse, mõtte- ja tegutsemisvabadusse.

Ja kas sellega on inetu lugu lõppenud?

Paraku mitte.

Tegu on vägivaldse tungiga inimeste privaatsusesse, mõtte- ja tegutsemisvabadusse.

3. oktoobri õhtul postitas Facebooki grupp Pärnumaa Volikogud oma seinale avalduse pealkirjaga „JÄRGMINE MÕRV ON AINULT AJA KÜSIMUS“ (vaata kuvatõmmist).

Postitus on anonüümne, allakirjutanud on enda kohta märkinud vaid „endine tölplane ja linnakodanik“.

Facebooki külg Pärnumaa Volikogud ei ole märkinud, kes on külje administraatorid, ega vastanud ka minu küsimusele, kes seda lehte peab ning kes täpselt on selle postituse autor.

Küll on aga lehekülje päises EKRE logost tuntud rukkilill. Pärast rünnak-koosolekut klubi Templi ees on postitatud üritust kajastav avaldus „PÄRNUST EI SAA HOMOPEALINNA!“ ning 3. oktoobril on teinud leheküljel ühe postituse Pärnu linnavolikoguliige, ekrelane Heldur Paulson – küll nime Pärnumaa Volikogud alt, kuid viidates, et sõna võtab just tema. Postituses on ära toodud Paulsoni kõne linnavolikogus, kus filmi „Metsikud ööd Emily seltsis“ seansist teada saanuna toob ta välja rea homoseksuaalsusega seotud ohte.

Heldur Paulson viibis ka koosolekul kultuuriklubi Tempel ees.

Niisiis. Pärnumaa Volikogud ei ole EKRE Pärnumaa ringkonna ametlik Facebooki külg, ühtlasi pole see Pärnu või Pärnumaa volikogude ametlik külg, kuid kindlasti on ta seotud EKRE liikmetega Pärnust.

Postitus „JÄRGMINE MÕRV ON AINULT AJA KÜSIMUS“ viitab aga suvel Pärnus toimunud jubedale juhtumile, kus üks teismeline teise surnuks lõi, ning seostab selle traagilise sündmuse kultuuriklubiga Tempel.

Ma tsiteerin Pärnumaa Volikogud postitust: „Aastaid jõid noored pinkidel jõe kaldal ja kuulasid rõvedat räppi. See isehakanud kultuuriklubi töötas tõrgeteta seni, kuni üks teismelise kontserdimaja lähedal asuvate garaažide juures teise surnuks peksis. Siis algasid igaõhtused politseireidid, noortega tegeleti metoodiliselt ja joomine ning kisendamine kolis mujale.“

Ja tsiteerin veel: „Olukord Templis on sarnane massiliste noorsoojoomingutega jõe kaldal. Kuritegevus tuleb ennetada, juhtunust on vaja teha järeldused. On vaja sekkuda. Tempel on ohtlik, ärge lubage sinna oma lapsi!“

See on ahistamine.

See on vaimne terror.

See on räige, räme ja rõve ründamine.

See on just see koht, kus tuleb teha seakisa.

Kui politsei- ja piirivalveameti ebaseaduslikud tagandamiskatsed jõuavad suure tähelepanu alla, siis ühe väikse ja toimeka kultuuriklubi ahistamine ja ründamine võib märkamata jääda.

See võib ka Elmar Vaheri ründamise kõrval tühine tunduda. Mis neist pisiasjadest enam, eks ole, kui EKRE juhtfiguurid palju suuremaid päid maha tahavad lüüa?

Aga sellega ei tohi leppida. Ka sellist terroriseerimist, nagu saab osaks kultuuriklubile Tempel, tuleb tähele panna ja veel kõvemat seakisa teha. Järgmised rünnakud tuleb ära hoida.

Jagage seda artiklit nii palju, kui teil käsi ja jalgu on.

Palun, tehke SEAKISA!

Et võimalikult paljud inimesed teaks, millist jõupoliitikat need inimesed ajavad, millist võimutsemist ja vaimset terrorit nad harrastavad.