Kui Mikiver oli põrgulikus Peruu vangikongis kolm aastat kinni istunud, saabusid sinnasamasse Cusco vangla naisteosakonda ka noored Eesti neiud, Anneli Kolk ning Anne Maarja Gross, kes olid kohalikus lennujaamas vahele jäänud kohvriga, mis oli üleni valmistatud kokaiinist.

Kui Kolki ja Grossi vangimajja saabumist kajastas kogu Eesti ajakirjandus, nende nimel võitlesid ametnikud, välisminister ning diplomaadid, siis Mikiverist ei kuulnud samal ajal keegi.

Kuid tulemus oli sama – poliitikud ja diplomaadid pole suutnud Kolki ja Grossi kuidagi aidata ning tõenäoliselt pääsevad nad trellide tagant alles tuleval aastal aastal, pärast kaheksa-aastast vabadusekaotust.

Eesti narkomuulade lood on üdini erinevad. Kuid nii Mikiveri, Kolki kui Grossi võib lugeda ohvriandideks, kes toideti rahvusvahelise kokaiiniäri hammasratastesse.

Globaalne kokaiinivedu on haruldane bisness juba seetõttu, et see on aastate jooksul vaid hoogustunud, mitte pidurdunud. Kuigi klassikalistest narkomuuladest pole olnud ammu kuulda, siis eestlaste roll kokaiiniäris on muutunud aastatega hoopis suurejoonelisemaks.

Eestlased smugeldavad ja isegi korraldavad kokaiinivedu, tihti sadade kilode kaupa korraga.

Kuidas saab inimesest kokaiini smugeldav kurikael? Miks me ei ole suutnud Peruu põrgus kinni istuvaid eestlasi aidata? Miks jõuab kokaiini Euroopasse ja eestlaste ninasõõrmetesse aina rohkem? Miks me ei suuda seda bisnessit pidurdada ja kes selle arvelt rikastuvad?

Nendele küsimustele saab vastuse krimifestivalilt.

Eesti Ekspressi krimifestival on pühapäeval, 3. oktoobril kell 11-17. Põhjaliku uurimistöö toel tulevad lahkamisele Eesti legendaarseimate kuritööde peidetud saladused Delfi Kogupaketi tellija näeb üritust tasuta. Kui sul pole tellimust, siis saad selle vormistada juba täna SIIT. Rohkem infot ja ürituse ajakava leiab SIIT