Pressinõukogu arutas Margus Valdese kaebust EEs 19.01.2006 ilmunud artikli "Skandaalne ärimees tembutab jälle" peale ning otsustas, et leht ei ole rikkunud head ajakirjandustava.

Margus Valdes kaebas Pressinõukogule, et artikkel sisaldab ebatäpset ja eksitavat infot ning kajastab erapoolikult kahe ettevõtja omavahelist äritüli. Kaebaja leiab, et artiklis on segi aetud faktid ja oletused ning lisaks on artikli juures eksitusohtlik fotomontaaž. ---

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Ekspress ei ole eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu. Pressinõukogu meelest on kõigile osapooltele sõna antud ning esitatud tsitaate ei ole Pressinõukogul võimalust kahtluse alla seada. Valdes peab mitut artiklis esinevat väidet laimuks ja valeks. Ent kuna need väited on esitanud tema kalendritehingu partner, mitte ajaleht, siis peab Valdes nende väidete üle diskuteerima OÜga Büroodisain, mitte EEga.

Erinevalt kaebajast ei pea Pressinõukogu artikli juures olevaid fotosid eksitavaks. ---

Kaebaja pole rahul sellega, et ajaleht on teda korduvalt nimetanud "skandaalseks ärimeheks". Pressinõukogu hinnangu kohaselt on väljaandel õigus tema käsutuses oleva materjali põhjal teha oma artiklite tegelaste kohta hinnangulisi järeldusi. Isikul on võimalus need ümber lükata, taotledes näiteks ajalehelt ruumi oma seisukoha väljendamiseks. Samuti oli EE polt põhjendatud avaldada taustinfona ülevaade Margus Valdese varasematest kokkupuudetest õiguskaitseorganitega. Oma ärilise tegevusega on Margus Valdes oma valdkonnas käsitletav avaliku elu tegelasena, kelle kohta avalikkuse teravdatud tähelepanu on õigustatud.

Pressinõukogu esimees
Tarmu Tammerk

Naiivne noormees
EE nr 16 Autodest ja trammidest

Tore, et noormehel on nii palju idealismi.

Mina söandan küll arvata, et mitte vilets linnatransport pole see põhjus, miks "parlamentäärid" proletariaadiga bussis ja trammis oma ühisosa ei tunneta. Mitte selletõttu, et riigiisadel poleks kohta kaaslinlasega vahetult kokku puutuda, vaid selleks ei ole soovi.

Milleks siis sinna parlamenti (vms) üldse kiputakse – just selleks, et olla eemal, kõrgemal, parem. Nii küll pole, et vaesed riigiisad, ei ole kohta neil alama rahvaga kokku saada. Eesti on nii väike, küll nad teavad, mis siin toimub. Ainult et esmane soov on neil see ära unustada. Nad tahavadki näha just seda säravamat poolt: ja see on ju ka olemas, ega me ei ela Aafrika kolkas, me elame ikkagi
(Põhja-)Euroopas.

Noor inimene võib muidugi idealistlik olla. Peab aga lootma, et kukkumine kunagi hiljem maa peale pole liiga valus.

Silja V.

Täpselt minu mõte
EE nr 16 Lurichi ausammas

Olen autoriga absoluutselt ühel meelel – selline Lurichi ausammas on lihtsalt häbiväärne. Käin sealt praktiliselt iga päev mööda ja tõesti ahastus tuleb peale. Lihtsalt ei saa aru, kuidas on selline "mälestussammas" üldse püsti pandud, kellele niisugune mõte pähe tuli – see on ju sulaselge mõnitus. Kusjuures koht võiks minu meelest jääda isegi samaks, võib-olla pole vajagi, et see kuju seisaks just kesklinnas. Kindlasti aga peaksid mõõtmed olema mitu korda suuremad.

Valdo Reemets
Tallinn

Õiendus

Möödunud nädala Areenis väitis pildiallkiri No-Big-Silence’i laulja Crami foto juures, et Cram on reklaamibüroo Profimeedia disainerina olnud väljaannete Anne, Nädal ja venekeelse Postimehe makettide tegemise juures. See on eksitav. Tegelikult ei töötanud Cram veel nimetatud firmas, kui neid makette disainiti.

EE