Mul on pikaks ajaks kadunud isu viriseda Eesti liikluskultuuri üle. Võrdlus siinsega ei kannata suurt kriitikat. Kui on sebra, siis tegelikult seda ei ole - jätke meelde. Satute ülekäigurajale, siis hoidke piip ja prillid, sest teie suunas kihutav neljarattaline ei mõista head. Kaduge ehk siis riskite allajäämise või kreekakeelse sõimuga. Liiklusvahend, olgu see buss, auto või roller on kunn. Ja teie olete vähetähtis alamast seisusest jalakäija. Teid ei nähta. Eriti lahe on see, kui ühesuunalise liiklusega üherealisel tänaval satub lõunaajal kogemata teie ette auto, mis ohtutuledega plinkides seisab kut padakonn keset teed. Mööda ei mahu, signaalida pole mõtet, sest auväärt Kallistos, Kostas või Thodoros võikesiganes läks näiteks oma ämmale aprikoose viima. Nii paar maja edasi, kolmandale korrusele. Kümme lahedat minutit ja kogu linnaliiklus seisab, mille tagajärjel Ioannina vanalinnas saab tunni aja jooksul jalgsi mitu korda kiiremini kohale kui autoga.

 

Elan kreeka õigeusu kloostris. Paljudel suurtel, pühadel ja kuulsatel õigeusukloostritel, kus iganes need ka ei asuks, on abikloostrid ehk "metohhionid" mitmetes paikades üle ilma. Paljud eestlased on oma turismireisudel Egiptusse sattunud ka Siinai mäe Püha Katariina kloostrisse. Ajalooline ja väge täis paik kõrbes Siinai mäel, kus Mooses teatavasti Jumalalt oma käsulauad sai. Koos kümne käsuga. Selle Siinai kloostri üks abikloostritest asub ka Ioanninas ning kuna siin veel ei ole preestrit, siis on mul Siinai kloostriülemalt, peapiiskop Damianoselt austav ülesanne terve juulikuu vältel siinseid hommiku- ja õhtuteenistusi läbi viia, kusjuures sulaselges kreeka keeles. Nõndaviisi teenistuste pidamine toetab loomuldasa mu keeleõpinguid ja vastupidi. Kreeka kirikukommetega aitab mind kursis hoida kloostri väsimatu töömees ja suurepärane bütsantsi muusika laulja Yannis, kellest, usun, saab kunagi suurepärane munk. Niivõrd ennastandev, vastutulelik ja abivalmis on tema suhtumine. Tema on ka mu kohaliku jumalateenistuskorra õpetaja. Kuna Yannis on peaasjalikult kreekakeelne, mul läheb vaja aga ka inglist, siis suurepärase tõlgina aitab mind Eleftherios, kes on Kreeka sõjaväes ajateenistuses ning maldab tihti kloostrikirikusse palvet ütlema tulla. 

 

Zagori (Zagorje) on üks mägedetagune paik. Aga väga mägine Eesti mõistes. Kimon elab näiteks 950 meetri pääl, küll on Zagori kõrgeimaks tipuks aga 2497 meetri kõrgune Timfi mägi. Kimon on selle tipus käinud, ta näitas pilte ja puha. Kimon on isa Sergiose kaasa Neonilli isa. Jahimees, suurpärane mägiradade ja kohaliku geograafia tundja. Ta elab Ellati külas, oma ema maja asemele ehitatud mägimajas, millelt avanevale vaatele võrdset ei leia. Mäekülgepidi alla laiub sügav ja roheline org, kuhu külaelanikud 1943. aastal sakslaste tule alt põgenesid. Pea terve küla suutsid fritsud maatasa teha. Teispool orgu kõrguvad Epiruse mäestiku tipud nagu sünnipäevatordi vahukooretörtsud üksteise kõrval. Vikose kanjon lummab oma suursugususega ning kuigi seda näha ei ole, sillerdab Timfi mäe otsas  kaunis mägijärv. Teispool mäetippe võib aga ka juulis igilund kohata.