Mõistes ajalehe suunitlust ja lehte võimalustel lugedes, jääb mulle mõni avaldus arusaamatuks.

Näiteks see, et trükite ära ühe kunagise artisti n-ö "toaneitsi päevaraamatu" lõike, mis sisaldavad valet ja solvanguid mitme inimese (kaasa arvatud minu) aadressil. Mõistan kirjutaja kibestumist, aga ei mõista ajalehe positsiooni laimu levitamisel. Ka järeltrükk eeldanuks teatud kontrolli teksti adekvaatsuse suhtes.

Aarne Hans Vahtra
Torontost

Edetabelid ei tingi ebavõrdsust
EE nr 44 Sõdib koolide edetabelitega

Mulle tundub, et Martti Martinson eksib, arvates, et koolide edetabelid tekitavad asjatuid pingeid. Tegelikult nad ju ikkagi midagi ütlevad. Kas või näiteks seda, et mitte a i n u l t Prantsuse Lütseum ja Inglise Kolledž ei ole head koolid, mida kõik teavad ja mis oleks nagu enesest mõistetav, vaid on teisigi ja isegi väljaspool Tallinna. See on rõõmustav uudis. Mitterõõmustav uudis on, et ebavõrdsus on olemas?

Aga kui neid nimekirju ei avaldataks, kas siis oleksid koolid omavahel võrdsemad? Täiesti kindlasti ei tulene koolide ebavõrdsus mitte nende tulemuste avaldamisest, vaid ebavõrdsus on olemas enne seda. Aga õpilase seisukohalt on kindlasti parem teada, et mõnes koolis võib ta kõvasti õpetajatele loota, mõnes koolis peab ise kahevõrra õppima. Ja ka õpetajad tahavad enamasti minna paremasse kooli õpetajaks.

Kõik see on tõesti väga kehv ja ebaõiglane, aga ega ju probleem ei kao sellest, et pea liiva alla pista.

Hanna Tali
"lihtkooli" õpilane

Selle aasta parim reisikiri
EE nr 43 Mereudu ja kõrbeekspress

Heia! Kui kavas juhuslikult välja anda aasta parima reisikirja tiitel, siis see Namiibia lugu seda küll vääriks. Kui ei oleks mõned isiklikud perekondlikud sündmused saabumas, hüppaks ise kohe lennukile ja põrutaks sinna.

Terv
Meelis Hiiob

Instinkte ei maksa usaldada
EE nr 44 Neegriküsimus

Ega see pole teistmoodi küsimus kui mõni muu. Kogu inimese elu on küsimus sellest, kuidas täiustuda ja oma metsikud instinktid alla suruda.

Võõraviha on metsik instinkt. Tsiviliseeritud on taluda võõrast ka siis, kui ta sulle ei meeldi. Pole midagi parata, kui on olemas progressi, siis see ongi progress. Mitte vehkida rusikatega, vaid kõigepealt mõelda, kas sinu tõde on nii absoluutne, et selle nimel kõrisid lõigata. Tsiviliseeritud inimene reeglina leiab, et ei ole.

K. Somelars

Kogu see kisa presidendi naise riiete ümber on muidugi lihtsalt uskumatu. Aga kuigi öeldakse, et pärast võitlust rusikatega ei vehita, on ju ikkagi kange tahtmine seda teha.

Muidugi tuleks anda presidendile 100 päeva. Aga asi pole ju selles. Asi on selles, et vehitakse rusikatega pärast võitlust. Süda ei kannata, et presidendiks ei saanud endale meeldiv kandidaat. Seda ei saa andestada. Terve mõistus appi ei tule.

Leo Kastehein