Kõlavamad nimed, keda on aastate jooksul tabatud internetis avalikku arvamust kujundamas, on Sven Mikser ja Priit Kutser. Aga ikka ei võeta õppust.

2011. aasta hiliskevadel, kui suri tunnustatud eesti keele õpetaja ja ajakirjanike koolitaja Helju Vals, tekkis Delfis uudise juurde kiirelt kommentaar, mis oma jõhkruse, labasuse ja ärategemissooviga lausa jahmatas. Kolleegid Delfis reageerisid kiiresti, kustutasid kommentaari ja hakkasid asja uurima. Selgus, et idiootne ja šokeeriv kommentaar oli saabunud Tallinna linnakantselei IP-aadressilt. Kahjuks ei tahetud avalikustada kommenteerija isikut.

Mul oli kahju Tallinna linnasekretärist Toomas Sepast, kes pidi toona avalikult seletama, kes ja kuidas töötavad linnavalitsuses. Täna tuleb taas kaasa tunda asjalikule linnasekretärile, keda parteistunud ametnikud on avalikult alandanud. Keegi ei usu, et Keskerakonna kommentaaride tootmisosakond on linnavalitsuse palgal tema teadmata. Aga mis sa teed, kui juriidiliselt on kõik korrektne.

Öelda, et kommentaarid kedagi ei huvita, on vale. Enamik kogenud poliitikuid loevad neile oluliste teemade kohta kirjutatud kommentaare, et tabada rahva ootusi. Aga see, et erakondades töötavad valvekommentaatorid, ei ole neile saladus. Kust muidu tuleb kogenud poliitikute ütlus, et ei saa võtta tõsiselt kõiki kommentaare, mis on kirjutatud tööpäeviti kella 8.30–16.30 vahel.

Noori inimesi hoiatatakse pidevalt, et näovihiku meeldimisi ja jagamisi ei saa vahetada reaalsusega. Aga kuidas selgitada zombistunud poliitikule, et poliitiliste avataride pidamine riigi ja omavalitsuste palgal on sigadus?