EE nr 39 Me oleme ise ka ärevil

Te väidate, et “Meel just ETV saates “AKU” imestas, et miks teda püsiekspositsioonis pole?”.

Te vist ei kuulanud mu juttu tähelepanelikult. Minu teada ma ei rääkinud nõnda, kui teil kirjas on. Kirjeldasin küll oma jutu alguse elavdamiseks üht minuni jõudnud kuulujuttu ja oma – pigem rõõmsameelset kui valulikku –  reaktsiooni sellele; ning seletasin veidi oma säärase suhtumise ajaloolist loomulikkust. Lisasin lühidalt, et nüüdseks on nii, et mul tuleb püsiekspositsioonis suur, üks mahukamatest esitustest. Et see tõdemine ärplevalt rõhutatuna ei tunduks, siis lisasin, et tulevik võib staatustes muutusi tuua, kui elu edenedes uutes vaidlustes tänased seisukohad aeguvad... 

Minu “AKU” intervjuu ajal teadsin, et minu teoseid tuleb KUMU avanäitusele, püsiekspositsiooni: trükigraafikakunsti teosed, film-montaažid, maalid, luuletused-objektid installatsioonina; lisaks sooviti mult veel üht uut installatsiooni, mida selle intervjuu ajal juba ette valmistasin...

Raul Meel

Tänusõnad autorile

EE nr 38 Kolmanda Maailma raudteekunn

Tänan teid ühe kõige uurimuslikuma artikli eest, mida olen Eesti pressis kohanud. Mulle tundub, et meie kohtumine, mis teie karmist ajakavast hoolimata teoks sai, oli seda vaeva väärt. Te esitasite väga häid küsimusi ja mul on hea meel, et ma suutsin anda teile ka vastused. Järgmise intervjuu võiksime teha Peruus, 6000 meetri kõrgusel, et te saaksite oma lugejaid veenda: meie vedurid töötavad tõepoolest korralikult!

Parimate soovidega

Henry Posner

Vajaks küpsemist

EE nr 39 “Ikka on lõpuks viimane tilk”

Eesti rahval on läbi aegade olnud komme öelda kaasinimesele, kes teda kuidagi on pahandanud, et ta mingu kusagile. Need saatmised on olnud väga mitmesugused sõltuvalt saatja temperamendist ja pahateo suurusest.

“Mine metsa”, “mine seenele”, “keri põrgu”, “käi kuradile” ja veel mõni, mille häbelik vanainimene jätab kirja panemata. Aga pange tähele: alati kästakse süüdlasel minna ise ja individuaalses korras.

Tänapäeval paistavad lood olema teistsugused. Mõned suhteliselt noored inimesed leiavad, et mõne tunnuse põhjal võiks paraja hulga inimesi ahju saata. Ise nad kinnitavad, et neil olid ainult parimad soovid.

Äkki olidki. Egas ahi pole ainult millegi või kellegi ärapõletamiseks mõeldud. Ahjus saavad oma tarbimisküpsuse leivad, saiad, pirukad, koogid.
Mis pole küps, on nätske ja vajab üleküpsetamist. Ka inimese kohta öeldakse “küps inimene”. See on inimene, kellel on elukogemusi, kes on suuteline oma mõistusega elama ja toimima. Paraku on meie ajal vist väga paljud saadetud ellu nätsketena või ehk hoopis taignana.

Niisiis, poisid! Küpsema, küpsema, elu suurde leivaahju. Küll teist siis kord ka küpsed mehed saavad.

Silvi Väli

Väike möödalask

EE nr 39 Ameerika muinasjutt

Lugesin artiklit ja tunnen siiralt heameelt, et eestlastel spordis välismaal hästi läheb. Märkasin seal ka väikest möödalaskmist, nimelt kommentaari “brutaalne male” all leidsin paar apsakat. Ragbi on vana traditsionaalne inglaste mäng ja ameerika jalgpall on ragbist välja arenenud spordiala, mida kutsutakse ameerika jalgpalliks, neid segamini ajada või ühiselt nimetada oleks natukene väär. Lisaks kasutatakse sõna ragbi puhul
a-tähte, mitte ä-d.

Eestis on ragbit mängitud 8 aastat ja aasta 2005 on Eesti ragbile olnud üliedukas. On kokku saadud mitu klubi ja peetud suurel hulgal kohtumisi kuulsate klubidega. Lisainfot Eesti ragbi kohta saab kodulehelt www.rugby.ee.

Kõike paremat soovides 

Tanel Rohtla

Tallinna Ragbiklubi kapten

Eesti Ragbi Föderatsioon