Schilleri-uurijad on rohkesti aega ja paberit raisanud, selgitamaks välja Schilleri vajadusi alkoholi osas, alkoholi kiire aurumise tõttu on aga need katsed väheviljakaks osutunud. Ainus kaheldamatu tõsiasi, mille see – arvatavasti degusteeritava materjali üleküllusse takerdunud – uurimissuund suutis esile tuua, on järgmine: Švaabimaa schillerveinil (mida saadakse punaste ja valgete viinamarjade koospressimisel) pole luuletaja nime ja maitse-eelistustega midagi pistmist. Ja see lohutab asjatundjaid.

Schilleri maitset piiras alatasa vajadus säästlikult läbi ajada, muidu oli see aga üldiselt väga salliv ja mitmekülgne, põrmugi mitte natsionalistlik, põhitähelepanuga pigem pudeli sisul kui etiketil. Pärimuse kohaselt joonud ta burgunderit, pinot blanc’i, reinveini, ungari veine, portveini, malagat, madeirat ja šampanjat, lisaks veel turgutuseks aeg-ajalt likööri.

Lõpetanud hertsog Karl Eugeni sõjaväeakadeemia, kus veinijoomist ei õpetatud, ja jäänud äkki kaitsetult kareda maailma kätte, jõi Schiller seltskonnas veini tihtilugu ja algul ka ülemäära, mistõttu ta kamraadide toel oma öökorterisse tuli talutada. Stuttgardis omandas ta peagi joodiku halva kuulsuse, kuid seda mitte mõõdutundetuse, vaid seltskondlike ahvatluste ajel. Veinijoomises oligi Schiller keskeltläbi üsna mõõdukas ja võis vaid kahetseda seda, et ta vägijooke suuremat ei talunud. 1804. aasta paiku küündis – aga mitte kauaks – ta keldris asuv veinivaru oma tubli 200 pudelini, sealhulgas oli 61 pudelit malagat, 22 pudelit šampanjat ja 5 pudelit rummi.

Algul püüdis Schiller öösiti luuletades eluvaimu virge hoida kange veiniga, peagi aga otsustas ta öise kohvijoomise kasuks. Friedrich Schlegel teeb talle kahtlemata liiga, kui kõneleb “meeletusest, millega Schiller oma vaimu veiniga üles kruvib” (kiri A. W. Schlegelile 17. VIII 1795). Goethe, kes asja kindlasti paremini tundis, annab aga Johann Peter Eckermannile teada (18. I 1827): “Schiller ei joonud kunagi palju, aga kehalise nõrkuse korral püüdis ta end turgutada mõningase likööri või muu sarnase alkohoolsega.” Goethe januga ei suutnud aga Schiller nagunii iial sammu pidada.