Valida on kaks strateegiat. Esimene: üritad omal käel kuidagi hädapiirkonnast koju saada. Teine: helistad Eestisse välisministeeriumi, kaebad, et oled hätta sattunud, nõuad kohe majutust viietärnihotellis ning et Tallinnast saabuks lennuk sind Eestisse toimetama.

Ei ole vist vaja kaua mõelda, kumb tegevuskava sihile viib. Tuleta meelde, kui suur võiks olla rahvusliku lennukompanii Estonian Air suutlikkus sinuni jõuda, arvestades nende track record'it isegi regulaarliinidel Tallinnast õigeaegse väljalendamisega. Sa võid olla ju midagi kuulnud Prantsuse presidendi Sarkozy erilennukitest, mis Liibüast ja Kolumbiast vabaks saanud pantvange koju toimetavad, aga seejärel meenuta, mitu lennukit on Eesti presidendi garaažis.

Kui juhtud sattuma Aafrika rannikul pantvangi, katsu kuidagi omal käel hakkama saada. Kui toit otsa kipub lõppema, jaga allesjäänud varud väiksemateks portsudeks. Ei ole mingit mõtet loota, et Eesti Vabariik saadaks sind päästma sõjalaevad Admiral Pitka ja Admiral Cowan koos Skautpataljoniga. Tuleta parem meelde, kuidas läks ameeriklastel filmis "Black Hawk Down" (kes pole vaadanud - USA sõduritel läks Somaalias palju kehvemalt kui Iraagis), ja vaata ise, kuidas tulema pääsed.

Kui laskud alla järsult mäenõlvalt, ära looda, et sind keegi teine julgestab. Vaata ise ette, et ei komistaks ega kukuks. Looda iseendale, nii on palju suurem tõenäosus ellu jääda.

Kui sinu maja põlema läheb, ära aseta lootust sellele, et kohemaid saabub päästekomando tuld kustutama. Meenuta parem, mida rääkisid "krokodillid" 2009. aasta riigieelarve kohta, ja oota veel paarkümmend sekundit, kuni häirekeskuses keegi toru tõstab. Pumpa ise vett tulekoldesse, või veel parem, ole tähelepanelik ja tee nii, et maja mingil juhul kunagi põlema ei läheks. Hangi suitsuandur!

Ning seesama lähenemine on kasuks ka hoopis vähem ekstreemsetel juhtudel, näiteks, kui teed valikuid hüpermarketis. Eriti kui lähed poodi hankima mõnda tehnilist vidinat, ehituskaupa, sõiduvahendit, köögiriista. Tee endale selgeks, mis asi see on, mida osta tahad. Sori läbi internet, küsi tuttavatelt nõu. Ära looda sellele, et poes võiks keegi sinu huviobjekti kohta mingit nõu anda. Üheksal juhul kümnest oled sa targem kui müüja, kes näeb antud eset samuti esimest korda.

Väldi kui katku olukordi, kus omal käel hakkamasaamine on võimatu ning sõltud kellegi teise, kas või riigi heasoovlikkusest ja võimekusest. Ära jää kunagi haigeks ega satu õnnetusse! Kui loodad üksnes endale, on hoopis vähem põhjust pettuda.