Kui õpetaja teenib näiteks 700 eurot kuus, laekub pärast makse pangakontole 562.23 eurot. Sellest peab siis elama ja hingama ja katma kaudsed kulud. Need võivad tuleneda õpetaja liigsest entusiasmist. Tellib mõne ajakirja või ostab raamatu, et ennast täiendada ja silmaringi laiendada.

Aga kui seesama õpetaja osutaks koolile teenust juriidilise isikuna, ilmuks tema OÜ arvele ümaralt 941 eurot kuus. Ostad raamatuid, ajakirju, arvuti ja nipet-näpet kontoritarbeid – see ju puhas ettevõtlusega seotud kulu! Kuna õpetaja teenus eeldab avalikku esinemist, tuleb teha põhjendatud kulutusi riietele ja miks mitte ka juuksehooldusele. OÜ “kontorist” kooli jõudmiseks tuleb teha kulusid transpordile. Ja nii edasi.

Kui Jaak Urmeti juhtum päevavalgust nägi, üllatas mind ametnike esmane kommentaar – seda ei saa lubada, kuna vastutus hajub, nõrgeneb kvaliteedi kontroll ja algab üks riigimaksudest hoidumine. Ent perearstisüsteem toetub praegu enamalt jaolt just OÜdele. Kas ametnikud tunnistavad, et seal on vastutus hajunud, kvaliteedi üle kontroll kaotsis ja käib üks maksude optimeerimine?

Tegelikult on päris mõistlik asutada OÜ Pedagoog, sest kui on vajadus, tuleb leida lahendus. Ootan retoorilise huviga, kas samad mõtted hakkavad keerlema näiteks päästjate, politseinike, piirivalvurite ja kaitseväelaste peades. Aastaid on ju püütud riiklikult edendada ettevõtlikkust rohujuure tasandil. Ehk on nüüd paras aeg OÜ ära registreerida? Palk on OÜs minimaalne, aga dividendid seda magusamad. Loomulikult ei ole aktsiaseltsis Tegelikkus kõik nii lihtne, aga mõtlemisruumi mõistlikeks otsusteks jagub.