Turundusgeeniused ristisid selle vihmametsade viagraks ja nooruse eliksiiriks. Eestis kirjutab keegi tundmatuks jääda sooviv Evelin oma blogis, kuidas ta tänu Acai Berry Thini kapslitele kuu ajaga kehakaalust lupsti 16 kilo kaotas. Netist kopsaka hinna eest imettegevaid kapsleid tellides satute aga võrku, millest välja rabelemine on väga raske.

Acai-toodete müük on paari aastaga nii plahvatuslikult kasvanud, et isegi Wall Street Journal edastab acai-marja börsihinna kõikumisi. Acai-marjadest on kirjutanud kõik endast lugupidavad väljaanded, seda on enda peal testinud koduperenaiste telemessias Oprah Winfrey ning tervislikke eluviise propageeriv Doktor Oz.

Tõsi, peagi pärast acai-teemalist telesaadet andis Oprah marjamüüjad kohtusse, sest tema nime kasutati reklaamikampaaniates.

“Ma pole väitnud, et acai on imerohi, ütlesin oma saates, et ta on sama kasulik kui mis tahes muu puhas loodustoode,” avaldas telediiva.

2008. aastal teatas ka BBC, et acai on hea küll, kuid pole oma kõrget hinda väärt.

Müüjal pole asjast õrna aimugi

Väike tumelilla luuviljaline, mida brasiillased ohtralt oma argitoitudes kasutavad, on hetkeseisuga loodustoote-piraatide lemmik. Põhiliselt kasutatakse “ööbikukeelevorsti” põhimõtet: kui ollusesse poetatakse kas või üks protsent kuulsat marja, võimaldab see tootelubadusi à la “100% ökoloogiline”, puhas, tervislik jne.

Meiegi ökopoodide müüjad ei tea täpselt, mida nad acai nime all müüvad. Pooleliitrise, ligi 30 eurot maksva pudeli sisu kohta ei osata muud öelda, kui et Oprah joob seda ka.

“Mida tähendab “100% acai-mahl”,” küsin ökopoes pudelit näppides. Pärast botaanilist ekskurssi mina juba tean, et sajaprotsendiline marjadest pressitud ollus saaks olla vaid tihke puder, mahla saamiseks tuleb seda igal juhul lahjendada. Müüja aga vastab enesekindlalt, et pudelis on ainult palmimari ning ei midagi muud.

“Kus seda siis kasvatatakse?” küsin, viidates pudelisildil olevale Euroopas tunnustatud mahemärgistusele.

Jaa, seda kasvatatakse mahepõllumajanduses, põõsastel, kinnitab müüja silmagi pilgutamata. Palun mõttes vabandust neilt miljonitelt väledatelt brasiillastelt, kes 30meetriste palmide otsas turnivad ning sealt marjakobaraid alla loobivad. Greenpeace on korraldanud juba mitmeid acai-tööstuse vastaseid protestiaktsioone vihmametsade rüüstamise pärast.

Loodustoode ei ravi, vaid toetab

Loodustooted on loodusest välja nopitud taimed ja muud loodusannid, mis oma kasulike ainete sisaldusega aitavad organismil võidelda teatud haiguste vastu. Nad ei ravi, vaid toetavadad organismi.

“Loodustoode ja acai sealhulgas pole raviomaduste poolest siiski ravim ja võluväel kedagi terveks ei tee,” ütleb Teresa Mängel. Sattunud mõni aasta tagasi acai-vaimustusse, rändas ta Brasiiliasse ja tegi endale asja kohapeal, džunglis ja külaturgudel selgeks. Tema aitab importida Eestisse praegu ainsa Euroopa firmana puhast acai-mahla tootva Ekofrukt Norden AB tooteid. Viljalihasisaldus selles mahlas on 55% ja see ongi maksimaalne “kangus”, mida saab pudelisse panna. Enamikul acai-toodetel sisaldab pudelisse aetud ollus 5–15% marju. Puhas acai viljaliha on paks nagu kitt ja seda peab noaga lõikama, meenutab Mängel.

Kehva kvaliteediga võltsingud võivad tekitada tervisehädasid. Näiteks saleduskapslite pruukimine on põhjustanud südame rütmihäireid ning sundinud mõne daami erakorralise meditsiini osakonda maoloputusele.

Kuna acai on maailmas populaarne, kuri- ja väärtarvitatakse seda nime usinasti. “Hale on vaadata, kuidas eesti naised ostavad interneti vahendusel acai dieedikapsleid, mis lubavad hiigelkaalulangusi kuu aja jooksul midagi tegemata. Kapsled ostetakse 35–45 euroga, samas saab neid Ameerikast 3–4 dollariga. Meditsiiniliselt on selline kaalulangus võimatu ja suisa eluohtlik,” ütleb Mängel.

Ta soovitab loodustooteid ja eriti acai-mahla ostes hoolega poodi valida ja lugeda pakendile trükitud pisikeses kirjas silt põhjalikult läbi.

Eesti toiduteadlased on acai ülimõjude suhtes skeptilised. “Sama hästi võiksite juua eesti keefirit või süüa meie metsade mustikaid,” kinnitab üks nimekamaid toiduteadlasi Mihkel Zilmer. See, et klient soovib maksta välismaise produkti eest mitukümmend korda kõrgemat hinda, pole ju toidukeemikute probleem.

Paljud kasutavad acai-mahla nii nagu brasiillased ise: joovad lonksukese enne iga söögikorda ja lisavad seda toidu sisse. Acai-marjast tehtud püreest saab nii soolaseid kui magusaid toite. Halba ta ei tee.