Ülemisel graafikul näeme stratosfääri jahtumist, alumisel troposfääri soojenemist ehk teisisõnu täpselt seda, millest kliimateadlased räägivad: süsihappegaasi ja teiste kasvuhoonegaaside troposfääri kontsentratsiooni tõus aeglustab Maa soojuse kiirgumist, mistõttu troposfäär soojeneb ja stratosfäär jahtub.

Samalt graafikult on küll tõesti näha troposfääri temperatuuri kukkumist sel aastal, aga see kajastab lihtsalt seda, et tänavune aasta on eelmisest jahedam - kogu sakiline graafik ju näitab ka seda, et aastad pole vennad ning temperatuur kõigub, kuid üldine trend on ometi ülespoole.

EL: Kui viimase viiekümne aastaga globaalne keskmine temperatuur muutunud ei ole, siis on tõuse ja langusi võrdselt. Maailma kõige autoriteetsema meteoroloogiakeskuse Hadley Centre (UK, http://hadobs.metoffice.com/hadat/images/html) andmetel on maakera kogupinna (maa ja ookeanid, poolused ja madalad õhukihid) keskmine temperatuur püsinud konstantsena ja stratosfäär on 2C võrra jahtunud. Mitte mingit soojenemist ei ole toimunud viimase 60 aasta vältel. HadAT2 failid tuginevad algselt maapealsetele ja õhupallidega mõõtmistele, kuhu hilisemal ajal on liidetud veel satelliitmõõtmised hapniku rotatsioonspektrite temperatuurisõltuvuse kaudu.

Selles olev artikkel ei vaidlusta sugugi võimalikku temperatuuri tõusu vaadeldud ajavahemikul, kuid näitab, et 1990. aasta eelsel ajal jääb temperatuuri tõusu lineaarne trend kõikumise piiridesse ega ole seega statistiliselt veel usaldatav. See tulemus klapib täiesti sellega, mida kirjutasid 1980ndate aastate lõpul kliimateadlased. Nimelt kirjutasid nad siis, et kui inimkond jätkab süsihappegaasi ja teiste
kasvuhoonegaaside emissioonide kasvatamist, ootab ees väga oluline kliimamuutus. Keegi autoriteetsete klimatoloogide hulgas ei väitnud
siis kindlalt, et inimkond oli juba mõjutanud kliimat, küll aga märgiti, et taolist mõju ei saa enam välistada. Mis ongi täpselt see, mida kõnealusest artiklist järeldub. Alles pärast 2000. aastat on autoriteetsed klimatoloogid avaldanud arvamust, et võib suure tõenäosusega sedastada inimmõju ka tänasele kliimale. Tähelepanuväärne on seegi, et artiklis vaadeldud ajavahemikul kasvas elanikkond oluliselt, mis võtab aluse väitelt, nagu saaks midagi seletada ainuüksi inimeste arvuga, aga sellest pikemalt järgmise lingi juures.

EL: Selle artikli joonis 5 toob ära 456 temperatuurimõõtmisjaama andmed, mis näitavad, et põhiline temperatuuritõus toimus tehnikaeelsel ajal 1700 kuni 1800. Kõigil neil mõõtmistel kasutati siis äsjaleiutatud piiritus- ja elavhõbetermomeetreid.

Kirjeldab globaalset summaarset kasvuhoonegaaside emissiooni ja sama suurust inimese kohta. Et alates 1970ndatest aastatest on emissioonid ja rahvaarv kasvanud käsikäes, saame viimastel aastakümnetel jagatiseks üsna konstantse emissiooni inimese kohta. Selle tõlgendamine nii, nagu auväärt akadeemik intervjuus teeb, on aga täiesti meelevaldne, sest rahvastiku kasv on toimunud eelkõige Aafrikas ja osalt ka Lõuna-Aasias ning Lõuna-Ameerikas, kasvuhoonegaaside emissioon on aga tõusnud valdavalt Põhja-Ameerikas, Euroopas, Jaapanis ja Austraalias. Vaid viimastel aastatel on hoogsalt hakanud kasvama Hiina, India ja Brasiilia emissioonid, sellal kui Hiinas on rahvastiku juurdekasv pidurdunud ja Brasiilias ning koguni Indias samuti pidurdumas. Seega on ilmne, et hoopis rohkem kui lihtsalt inimeste arv või selle kasv mõjutab kasvuhoonegaaside emissiooni see, kuidas me majandame. Samas oleks üsna meelevaldne selline järeldus, et kasvuhoonegaaside emissiooni kasv on majanduskavu ainuvõimalik eeltingimus, sest viimase viie aasta trend näiteks Rootsis ja Suurbritannias on olnud nende kahe näitaja suhtes vastupidine: emissioonid on neis maades tasapisi kahenenud, majandus samas kasvanud.

EL: CO2 emissioon 1,2 tonni Maakera iga elaniku kohta ei ole viimased kolmkümmend aastat muutunud ja on konstantne sõltumatult eluviisidest. Totaalne emissioon kogu inimkonna kohta on rahvaarvu tõusu tõttu vähemalt kahekordistunud. Samuti on väga oluliselt suurenenud troopikametsade sihipärane põletamine biokütuste tootmiseks.

Saab kõnealune jõnksu õgvendamine lihtsa selgituse. Aga eks soovi korral võib muidugi kõikjal näha vandenõu (ma olen lisaks üleilmse „keskondlaste" vandenõu paljastamistele oma pikas elus näinud ka juutide, vabamüürlaste, illuminaatide jpt vandenõude paljastusi).

EL: NASA oli häiritud õhu CO2 sisalduse ootamatust langusest ja õgvendas oma ametlikke andmeid ühe ööga 0,69 ppmv võrra, muutes emissiooni languse (3. augustil 384,54 ppmv CO2 õhus ootuspäraseks tõusuks, kuhu sama päeva jaoks tehti uus number 385,25 ppmv). Põhjuseks toodi kõvaketta riknemine! Mauna Loa Observatooriumi ametniku Pieter Tansi andmeil (Dr. Pieter Tans, NOAA/ESRL, ph. 01 303 497 6678, Pieter.Tans@noaa.gov) tehti seda varasemate paljuaastaste andmete keskmise alusel (!), sellega otseselt rikkudes USA andmekaitse akti nõudeid.

Ja lõpuks siis see Arktika merejää graafik,mis näitab jällegi seda, mis ma ka eespool kirjutasin: nii 2007. kui 2008. aasta jää pindala on oluliselt väiksem kui 1979. kuni 2000. aasta keskmine ja seda kogu aastasisese dünaamika ulatuses. Tõsi, näeme samas, et 2008. aasta olukord on pisut parem (jääd pisut rohkem) kui 2007. oma. Aga nagu öeldud, kõikumine eri aastate vahel on loomulik, see on alati olnud ja jääb alles kui tahes tugeva inimmõju tingimustes. Järeldada ühe pisut jahedama aasta põhjal, et käimas on globaalne jahtumine on küll ääretult veider.

EL: Ei ole, sest IARC-JAXA (Jaapan) andmeil
http:/www.ijis.iarc.uaf.edu/seaice/extent/AMSRE_Sea_Ice_extent.png
on jää täna, 31. oktoobril 2008, täpselt 2002/2003 aasta tasemel ja ligi 13 % suurem kui 2007. a. samal kuupäeval.