Valged Pineau’d vasakult: 1. Pineau des Charentes Château Beaulon, 2. Pineau des Charentes Larsen, 3. Pineau des Charentes Maxime Trijol, 4. Pineau des Charentes Menuet, 5. Pineau des Charentes Jules Gautret Blanc. / Roosad Pineau’d: 6. Pineau des Charentes Menuet, 7. Pineau des Charentes Jules Gautret Rose, 8. Pineau des Charentes Maxime Trijol, 9. Pineau des Charentes Château Beaulon / Vieux Pinaeu’d: 10. Pineau des Charentes Vieux Château Montifaud, 11. Pineau des Charentes Vieux Jules Gautret, 12. Pineau des Charentes Vieux Maxime Trijol. Aare Karolin

Prantsusmaal Pariisist umbes kuuesaja kilomeetri kaugusel edelas asub Charente Maritime’i nimeline piirkond. Maailmas on see kant tuntud eelkõige huvitavate konjakite poolest. Selles piirkonnas on Pineau des Charentes viie sajandi jooksul oma maitsega paljusid erutanud.

Pineau valmistamine kujunes välja juhusest. Selleks segatakse paar aastat vanasse konjakisse samast viinamarjasordist värsket viinamarjamahla suhtes üks osa konjakit ja kolm osa viinamarjamahla. Edasi küpseb segu veel mitu aastat tammevaadis, et jook saavutaks täiuse.

Klaasid huultele


Augusti viimasel nädalal toimus suurepärase, kuid siiani paljudele tundmatu konjakist valmistatud joogi Pineau des Charentes pimemaitsmine Tallinnas Veinipööningul. Maitsmisele olid välja pandud valge, roosa ja vana ehk Vieux Pineau des Charentes.

Kõik need tooted on Eestis kas kaubanduses või hea valikuga söögikohtades. Maitsmises osalejad olid varem korduvalt Pineau-nimelise joogiga kokku puutunud ja maitsnud vähemalt kahte-kolme viimaste aastate jooksul. Avastati huvitavaid ja meeldivaid üllatusi.

Maitsmisel osalesid Imre Uussaar, Allan Randmaa, Arvo Veskimets, Raivo Sternfeld ja Aare Karolin. Kõik väitsid nagu ühest suust, et selline jookide rivi läbi maitsta oli õpetlik kogemus.

Teadmiseks, et valge Pineau sobib oivaliselt foie gras’ga, siniste juustudega – nagu rokfoor, Bleu d’Auvergne –, samuti meriahvena, merikarpide ja teiste mereannitoitude juurde. Roosa Pineau sobib pigem kerge ulukilihaga (metskitseliha), samuti lambajuustuga. Mõne meelest on Pineau asendamatu mitmesuguste kastmete valmistamiseks.

Väga hästi sobib enamik Pineau’sid melonipüreega.

Maitsmiseks olid järgmised joogid alagruppides, juures on aroomi- ja maitsekirjeldused ja kommentaarid:

Valged


Valge Pineau valmistamiseks kasutatakse tavaliselt selliseid viinamarjasorte nagu Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard, Sémillon, Sauvignon, Montils. Valge Pineau küpseb tammevaadis vähemalt poolteist aastat. Alkoholiprotsent peaks olema 16 ja 22 vahel, tavaliselt on joogi kangus 17%.

1.
Pineau des Charentes Château Beaulon 18% +

Aroom: pähkel, mandel, aprikoos; mahlane.

Maitse: kreemjas, kergelt soolakas, mõrkjas järelmaitse, magusapoolne, puudub hape, sile.

2.
Pineau des Charentes Larsen 17%

Aroom: kerge oksüdatsioon, pähkel, algul piiritusene.

Maitse: lühike ja väga lihtne, magus, lääge, hapet vähe, järelmaise lühike ja lihtne, sherry’ne.

Arvamus, et veidi toores.

3.
Pineau des Charentes Maxime Trijol 17% ++

Aroom: magus, lääge, üleküpsenud melon, ananass, rosin.

Maitse: vahvalt mineraalne, särtsakas, ilus hape.

4.
Pineau des Charentes Menuet 17% +-

Värvuselt kõige heledam, veidi hägune.

Aroom: kurgitünn, hapukas, väävline.

Maitse: hea kreemjas, samas hõrk ja naturaalne, sisutu.

5.
Pineau des Charentes Jules Gautret Blanc 17% +-

Aroom: elegantne, kergelt vürtsikas, ananass, pipar.

Maitse: marjaselt magus, vürts, aprikoos. Hea tasakaal, veidi kunstlik.

Roosad:


Roosa Pineau valmistatakse, kasutades viinamarjasorte Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot. Küpseb vähemalt 14 kuud tammevaatides.

6. Pineau des Charentes Menuet 17% –

Aroom: tagasihoidlik kerge vürts, magus üleküpsenud mari, “nõrk”.

Maitse: õhuke, vesine, kerge magus vürts.

7. Pineau des Charentes Jules Gautret Rosé 17% + –

Aroom: magus, lääge, üleküpsenud marjad, kirsine, puudub hape.

Maitse: lääge, liiga magus, moosine, mesine.

8. Pineau des Charentes Maxime Trijol 17% ++

Aroom: kerge vürts, pähkliselt magus mandel, tundub õige ning seda jooks.

Maitse: ilus maasikane ja kerge pipar, hea hape ja mitte liiga magus.

9. Pineau des Charentes Château Beaulon 18% +

Aroom: oksüdeerunud, kergelt magus, küps punane mari.

Maitse: karamelline, magus ja alkohoolne, liiga vürtsikas, kena hape.

Vieux (vanemad Pineau’d)


10. Pineau des Charentes Vieux Château Montifaud 18%

Aroom: ilus küps pirn, kerge pipar ja virsik.

Maitse: hea puuviljane, ilus hape, apelsin, vürts, magus pirn, terav järelmaitse.

11.
Pineau des Charentes Vieux Jules Gautret 18% ++

Aroom: kergelt alkohoolne ja samas vürtsikas, veidi oksüdeerunud, lilleline.

Maitse: mõrkjas, vürtsikas, tugev hape, magus, veidi käärinud.

12.
Pineau des Charentes Vieux Maxime Trijol 17% +++

Aroom: puuviljane, vürtsikas, vanill, ananass, üleküpsenud.

Maitse: mõrkjas, vürtsikas, tugev hape, magusust rohkem, hea tasakaal, kuiv, hea järelmaitse.

Seda jooks veel
* + - osutus ühe inimese lemmikuks sellest valikust, – ühele inimesele valikust ei meeldinud