Seejärel lahkus tütarlaps ruumist ning kogu valitsuse istungilt, öelnud enne kolleegile, et vajab natuke värsket õhku.


Intsident leidis aset Stenbocki majas 17. aprilli kabinetiistungil, kus arutati tänavuse eelarve kärpeid. Ansipi pahameele ajend oli ilmselt valitsusjuhi jäämine lolli olukorda eksliku kommentaari pärast, mille ta ise oli päev varem andnud ETV “Aktuaalsele Kaamerale”.


Ansip jäi televisioonis rumalalt vahele


Peaminister luges teleusutluses üles neli omavalitsust, kes tema jutu järgi tänavu “ohtralt laenu võtnud”: Tallinn, Tartu, Pärnu linn ja Harjumaal asuv Rae vald. Järgmisel hommikul üllitasid Rae vallavanem ja volikogu esimees, viimane ise reformierakondlane, avalduse: “Rae valla kohta öeldu on räige vale!” Nad osutasid, et Raes laenu sama hästi kui ei olegi ning valla eelarve tänavuse puudujäägi katavad nad varem kokku hoitud rahaga.


Ansipil ei jäänudki üle muud kui esitada oma vabandus.


“Mõelge ka teie vabandamisele,” nõudis ta hiljem kabinetiistungil Kadri Maasikult, kes istus temast vaid mõni meeter eemal.


See valitsusjuhi pahameelevalang nais­ametniku pihta tabas muid valitsuse koosolekul viibinuid ootamatult. Üks asjaosaline kirjeldas õhku kerkinud meeleolu: “Mis see siis nüüd oli?”


Eestis kehtib avaliku teenistuse eetika­koodeks, mille punkt 16 ütleb muu hulgas, et avaliku võimu teostajat peab iseloomustama austus oma kaastöötajate vastu.


Juhtum illustreerib hästi ülinärvilist õhkkonda, mis valitsuses ja laiemalt koalitsioonis on tekkinud riigieelarvesse kirjutatud õhu väljalaskmisel. Isegi kohal olnud rahandusminister Ivari Padar ei saanud sõna suust ega jõudnud oma töötaja kaitseks välja astuda.


Esialgu vaid paarikümnele valitsuse koosolekul osalenule teada olnud intsident on saanud riigiametnike seas levinud kõneaineks ning seda on arutanud omavahel ka mitmed koalitsioonipoliitikud.

Nelja “patuse” omavalitsuse nimekiri pärines tegelikult kolmapäevaselt valitsuskoalitsiooni üldkoosolekult. Ansip mõistis ametnike jutust, et tegu on suure lõhkilaenamisega,

rahandusministeeriumi nägemuse järgi aga pole nemad väitnud, et nimetatud neliku eelarvete tänavust defitsiiti kaetakse just laenuga.


Maasikut värvati varem Stenbocki


Kadri Maasik ise ei ole mingi pooljuhuslikult valitsuse koosolekule sattunud nõunik, vaid üpris kogenud spetsialist, keda kutsutakse Stenbocki regulaarselt eelarve teemadel ette kandma.


Rahandusministeeriumis on ta eri ametikohtadel töötanud kuus aastat. Ta on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikoolis rahvamajanduse eriala, saanud sealsamas haldusjuhtimise magistrikraadi ja täiendanud end Soomes Lappeenranta ülikoolis. Neiu on viimased kolm aastat olnud ka OECD välisekspert, andes soovitusi Balkani riikide majanduse kohta.


Veel eelmise koalitsiooni ajal, kuhu kuulusid lisaks oravatele Rahvaliit ja Keskerakond, värvati etteheiteid saanud Maasikut üksvahe tööle peaministri büroosse, tema majandusnõunikuks Kalev Kuke asemele.


Toonane rahandusminister Aivar Sõerd aga leidis, et vajalikku töötajat ei saa ära lasta.
Kuidas Eesti peaminister vihastas

  • 16. aprillil toimus Toompea lossis koalitsiooni üldkoos­olek, kus räägiti muu hulgas omavalitsuste mõjust avaliku sektori eelarvetasakaalule. Ettekande pidas rahandusministeeriumi ametnik Andrus Säälik, küsimustele vastas ka ministeeriumi eelarvetalituse juhataja Kadri Maasik.

  • Ansip andis vahetult pärast koosolekut “AK-le” interv­juu, kus tõstis negatiivselt esile neli omavalitsust, sh Rae valla Harjumaal. “AK” näitas usutlust kell üheksa õhtul põhisaates.

  • 17. aprilli hommikul avaldas Rae vald Ansipi öeldu suhtes teravat protesti.

  • 17. aprilli keskpäeval vabandas Ansip avalikult valitsuse pressikonverentsil, kuna oli Rae vallale liiga teinud.

  • 17. aprilli õhtul sai valitsuses peaminister Ansipilt juhtunu pärast sauna rahandusministeeriumi ametnik Maasik.

Allikas: Eesti Ekspress
Juhtumit kommenteerib rahandusministeeriumi ametnik Kadri Maasik:

“Arusaadavalt on lisaeelarve ja riigi eelarvestrateegia koostamine olnud üsna pingeline protsess kõigile osapooltele.

Pingelistes olukordades võib ikka tekkida vääritimõistmisi ja sellest tulenevalt võidakse veidi emotsionaalsemalt reageerida. Olulisim on aga võimalikult hea lisaeelarve ja riigi eelarvestrateegiani jõudmine, mida sellised hetked segada ei tohiks.”

Juhtumit kommenteerib peaminister Andrus Ansip:

“Kabinetiistungil oli minu lause Kadri Maasikule see, et “Mina vabandasin täna Rae valla ees, mõelge ka teie sellele”. Muud seal ei olnudki. Eksisin, vabandasin. Pean seda loomulikuks, oma vigade tunnistamine ei ole nõrkus. Ma ei süüdista selles ametnikku, kes tahtis parimat.”

Juhtumit kommenteerib peaminister Andrus Ansip:

"Kabinetiistungil oli minu lause Kadri Maasikule see, et "Mina vabandasin täna Rae valla ees, mõelge ka teie sellele". Muud seal ei olnudki. Eksisin, vabandasin. Pean seda loomulikuks, oma vigade tunnistamine ei ole nõrkus. Ma ei süüdista selles ametnikku, kes tahtis parimat."