Austriavamise EMil pistis rinda 37 võistlejat 19 riigist. Viikingikasvu Lepikul, austritevõistluste hüüdnimega Mr. Clean, on just esteetikaga enamasti õnnestunud oma tulemust parandada. Isiklikuks rekordiks on Lepikul 2.50 ja kõrgeimaks kohaks MMil neljandad kohad 2007 ja 2010, kus ta pärjati ka tiitliga “Kaunim vaagen maailmas”.

Võistlustel on Lepiku konkurentideks austrirestoranides töötavad kokad, kes avavad iga päev keskmiselt 200 austrit. Mereannirestorane Eestis napib ja ega austreid keegi naljalt menüüsse pane. Selleks, et austriavamist treenida, korraldab Lepik sõpradele austrisöömisi ja klientidele esitlusi. Lepik ise eelistab süüa metsikult kasvavat flat ehk nn euroopa austrit, mis sisaldab tsinki ja on testosterooniallikaks.

Kohtunikud kontrollivad pärast avamisvooru, et auster on terve, alumisest karbist korralikult lahti lõigatud ega sisalda karbipuru sees. Jälgitakse, et austrisse poleks sattunud verd, mis juhtub sageli, kui kokad hoolimata kaitsvatest kinnastest kätt vigastavad. Kui vaagnalt avastatakse surnud ehk siis tervisele ohtlik auster, diskvalifitseeritakse seda mitte märganud võistleja. Kõiki vigu arvesse võttes liidetakse trahvisekundid tulemusele ja lahutatakse boonuspunktid ilusa esituse eest.

Eestis austriavamise meistrivõistlusi ei korraldata ning maailma­meistri­võistlustele kvalifitseerumiseks tuleb põhjanaabrite võistlustel tippu tõusta.