Dubai Ports World omandas hiljuti Londonis baseeruva ettevõtte Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, lühendatult P&O, mis on kunagise Briti impeeriumi viimaseid mälestisi. P&O loodi 165 aastat tagasi, Briti maailmariigi hiilgeaegadel, eesmärgiga korraldada selle riigi mereteedel kaubavedusid. P&O kätes on ka praegu 27 maailma sadama haldamine, juhtumisi on nende hulgas USA idaranniku kuus tähtsamat sadamat: New York, New Jersey, Philadelphia, Baltimore, Miami, New Orleans.

Et neid sadamaid juhtisid britid – vähemalt formaalselt oli see nii –, ei teinud kedagi ärevaks. Tõenäoliselt keegi peale spetsialistide kitsa ringi ei teadnudki seda. P&O neelamine araablaste poolt ei tekitanud Ühendriikide laiemas üldsuses mingit rahutust. President George W. Bush olevat USA sadamate üleminekust araablaste kätte teada saanud alles pärast seda, kui madalama astme instantsid olid sellele juba oma nõusoleku andnud. Tavaline äritehing.

Et see päris tavaline äritehing ei ole, selgus aga siis, kui asi jõudis USA kongresmenideni. Reaktsiooni võib nimetada nördimusepurskeks. Bushi ründasid peale opositsioonis olevate demokraatide ka tema oma parteikaaslased vabariiklaste hulgast. Al-Qaida terroristid infiltreeruvad Ameerika sadamatesse, riiki võidakse tuua mõne konteineriga aatompomm… Tundeelamused löövad kõrgele, ehkki asjatundjad märgivad hapult, et Ühendriikide sadamatest käib igal aastal läbi kaks miljardit tonni konteinerkaupa, millest jõutakse reaalselt kontrollida vaid viis protsenti. Massihävitusrelv võidakse sisse smugeldada olenemata sadamaoperaatorite päritolust. Tehingu kaitsjad lisavad, et AÜE on olnud terrorismivastases võitluses ameeriklaste kindlamaid liitlasi. Ja president Bush lisab omalt poolt, et kui Kongress peaks vastu võtma seaduse, mis keelab USA sadamate andmise araablastele, siis paneb tema omakorda sellele seadusele veto. Mis oleks esmakordne juhtum, kus Bush kasutab seda Ühendriikide presidentidele antud õigust. Aga seda ta teeks, sest tal oleks väga raske seletada oma Lähis-Ida partneritele, miks ühe Araabia firmaga sedasi käitutakse.

Dubai emiiri ettevõtte vaenamine USAs on sama irratsionaalne nagu Euroopa ja islamimaalilma kokkupõrge mingite karikatuuride pärast. Kultuuride sõda, nüüd siis ka majanduse valdkonnas.