Ravim tekitab kakamisraskusi 

Kõige levinum kõrvaltoime on kaelalihaste lõtvus, nii et titt ei hoia pead, vaid see jõnksub ette või taha. Teine levinum Baclofeni kõrvaltoime on õlavöötme lõtvus, mistõttu titt ei suuda kõhuliasendis end kätele toetada, sealt käpuli edasi minna, roomama ja istuma hakata. Seedesüsteemi lõtvus takistab sooleperistaltikat ning see tekitab lapsel kakamisraskusi.

Pärast ravimi kasutama hakkamist muutus kakamine probleemiks ka Heleni pooleteisekuusele lapsele. Ema ei osanud ravimit kahtlustada, sest arst väitis, et see on süütu looduslik rohi. "Mõtlesin, et kui see on nii looduslik, miks seda siis nii raske saada on," räägib Helen. "Küsisin, et mis see looduslik seal on. Siis vastati, et ongi toimeaine nimega baklofeen. Rohkem ei söandanud pärida. Praegu olen ma küll väga tige, et arsti pimesi usaldasin."

Heleni laps nuttis palju ning kord läks ta vastu hommikut röökiva imikuga haiglasse, kus arst ise andis lapsele esimese doosi. Beebi magas selle peale ligi 36 tundi - unisus on Baclofeni üledoosi üks sümptomitest. Kodus pidi Helen andma imikule kaks korda päevas Baclofeni ja kolm korda päevas No-spad. Viimasest ema loobus ja uuris arstilt Baclofeni kõrvaltoimete kohta. "Arst ütles, et mõni võib olla rohu toimel liiga erk, mõni liiga unine, aga teil pole kumbagi, et võtke julgelt edasi. Kuid see, et laps ei suutnud kakada, oli kindlasti rohu kõrvalmõju, sest kui rohu andmise lõpetasin, ei olnud kakamine enam probleem."

Rohi on rasketele haigetele

Tallinna Lastehaigla vastuvõtus röökivatele tittedele lõõgastit ei anta. "See rohi pole tegelikult selle jaoks," tõdeb dr Ülle Uustalu vastuvõtuosakonnast. "See on spastilisuse korral. Helistage palun neuroloogia osakonda."

Multiskleroosihaiged on rohuga rahul, sest see leevendab jalgade kangust. "Baklofeen on meile hästi tuntud ja ammu juba kasutusel ning soodsa toimete-kõrvaltoimete profiiliga," ütleb AS Lõuna-Tallinna Keskhaigla närvihaiguste keskuse juhataja Katrin Gross-Paju. "See on üks tavalisemaid lihaslõõgasteid, mida kasutatakse mitmesuguste spastilisu st põhjustavate haiguste korral."

"Ma olen kindel, et minu lapsel mingit spastilisust ei olnud," sõnab Helen. "Alguses nutmine küll vähenes, aga kui hakkasin andma rohtu arsti väljakirjutatud koguses - enne andsin arsti käsul neli korda suurema annuse -, siis vahet polnud."

Dr Gross-Paju kahetseb, et Baclofeni pole Eestis registreeritud. Registreerimatus on ka põhjus, miks Baclofeni ostvad inimesed patsiendi infolehte ei saa. "Erinevalt müügiloaga ravimitest ei ole erandkorras arsti taotluste alusel maaletoodud ravimi pakendis eestikeelset infolehte ning informatsiooni andmine ravimi ohutuks tarbimiseks on üksnes ravimit määranud arsti kohustus," selgitab Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Katrin Kiisk. "Lisaks, Ravimiseaduse paragrahv 21 lõige 6 ütleb, et müügiloata ravimi sisseveoks ja kasutamiseks loa andmine ei vabasta taotluse esitanud arsti ega ravimi tootjat vastutusest ravimi eesmärgipärase kasutamise tagajärjel tekkinud tervisekahjustuse eest. Ravimiameti seisukoht on selles osas ühene - patsient peab enne arsti ja apteekri juurest lahkumist saama piisavalt teavet ravimi ohutuks tarbimiseks. Arst ja apteeker peavad veenduma, et patsient teab, kuidas ravimit võtta ja millised on ohud."

Küsimusele, kuidas nad on veendunud, et röökiva lapse ema on teavitatud ravimi ohtudest, ükski Tartu Lastekliiniku arst ka korduva küsimise peale vastama ei soostu. Enamgi veel. Uus mood on anda Baclofeni ka refluksi-diagnoosi saanutele.

Baclofen on lihaslõõgasti, mille täpne toime on teadmata. Kasutatakse multiskleroosi haigetel krampide lõõgastamisel. Ravimit ei soovitata järsult ära jätta, sest võivad tekkida näiteks hallutsinatsioonid. Üledoosi märkideks on oksendamine, nõrkus, unisus, hingamise aeglustumine, ebatavaline silmapupilli suurus ja kooma.

Tõsisemate kõrvaltoimetena märgitakse allergilisi reaktsioone (kõriturse, hingamisraskused, huulte turse) ja ebaühtlast südametööd. Tavalisemad kõrvaltoimed on unisus, nõrkus, ebatavaline väsimus, nägemise halvenemine, kõhukinnisus, peavalu, lööve, sage urineerimine.

NO-SPA võib põhjustada kõrvaltoimeid. Infolehel on välja toodud peavalu, pearinglus, iiveldus, südamepekslemine, unetus, kõhukinnisus, vererõhu langus. Infolehel seisab, et rohtu ei anta alla aastastele lastele.

Piimhappebakter on organismi loomuomane osa, mis soodustab seedimist, aitab organismil omastada toidust vajalikke aineid ning tõstab vastupanuvõimet haigustele.


 

Allikas: ravimite infolehed