„Laisk silm” ehk amblüoopia on seisund, kus ühe silma nägemine ei ole teisega võrdselt arenenud. Amblüoopia põhjuseks võib olla kahe silma erinev ehituslik omapära (erinevad refraktsioonid) või kõõrdsilmsus (ühe silma nägemistelje kõrvalekaldumine). Kuna kõõrdsilmsus on visuaalselt märgatav, siis üldreeglina pöörduvad vanemad lapsega silmaarsti vastuvõtule ise. Paralleelselt asetsevate silmade korral on ilma spetsiaalse kontrollita refraktsiooni patoloogiat ja „laiska silma” peaaegu võimatu tuvastada.

Silma refraktsiooni saab objektiivselt määrata juba lapse esimesel eluaastal. Esimene subjektiivne testimine osutub võimalikuks ligikaudu kolme aasta vanuselt (sümbolitega). Kui selleks ajaks on nägemisteravus alla 0,5 või avastatakse kahe silma erinev refraktsioon, on kindlasti vaja sekkuda silmaarstil.

Laps ise halva nägemise üle kunagi ei kaeba, sest ta ei teagi, et see võiks parem olla. Järgmine silmade kontroll peaks toimuma 5–6 aasta vanuselt. Selleks ajaks peab nägemisaktiivsus olema 0,8 mõlemal silmal.

Profülaktiliste läbivaatustega on võimalik avastada kaasasündinud patoloogiat (nt kae, glaukoom). Probleemiks on tänapäeval kujunenud ka omandatud lühinägevus, mis ilmneb üha noorematel lastel. Üheks põhjuseks loetakse varases eas silmadele antavat ülemäärast koormust (arvuti, televiisor). Siin on oluline koht nägemisrežiimil.

Tere tulemast silmi kontrollima!

Lugupeetud lapsevanem! Kas teie laps näeb mõlema silmaga hästi? Tema tulevik sõltub teie teadlikust suhtumisest õigeaegsesse nägemiskontrolli.

Terve Pere ja Optiline Grupp teostavad märtsikuus laste silmade profülaktilist kontrolli tasuta aadressil Narva mnt 11d (Sampo panga maja hoovipoolses küljes, Pronksi bussipeatus), +/- Optika prillipoes. Eel­registreerimine telefonil 626 1336.

Tartus kontrollime silmi Veeriku Selveris, Vitamiini 1. Registreerimine tel 733 6736. Võrus saab silmakontrolli tulla Säästuoptikas, Lembitu 2a. Registreerimine tel 782 2877.

Ootame esmajoones eelkooliealisi lapsi!