Välja arvatud kolm meeskohtunikku ja mõned tehnilised spetsialistid, töötavad riigi suurimas õigustemplis ainult daamid. “Pole midagi teha – ka kohtunikud peavad täitma oma emakohust,” tõdeb kohtu esinaine Helve Särgava, kelle sõnul on hetkel “samas probleemis ära” kohtunikud Ann Meriluht, Ele Liiv ja Orvi Tali.

Kohtuniku emapuhkus tähendab tema kolleegidele koormuse tõusu (lõpetamata istungid jagatakse võrdselt teistele) ja protsessiosalistele tõsist viivitust (uus kohtunik alustab protsessi algusest). “Kui asja hakkab arutama teine kohtunik, siis on loomulik, et kõik tõendid peab uurima see kohtunik,” selgitab Särgava. “See on paratamatu ja normaalne, et mõned asjad tuleb üle anda.”

Näiteks on küsimärgi all, kas kolleegium, mida juhib Merle Parts, jõuab langetada otsuse Eesti suurimas narkoäris (tonn marihuaanat, kokku 15 uurimistoimiku köidet) süüdistatava Toomas Helina suhtes. Helina ja tema kamba järgmine kohtuistung on määratud 30. septembriks, mil kahtlustatav narkoärimees on vahi all viibinud kaks aastat ja kaheksa kuud.

Protsessi 14 istungist on juba kaks ära jäänud Partsi haiguse tõttu ja nüüd võib menetlus sisuliselt otsast alata, kui septembris otsust ei tule. “Vahel võib protsessi lõpp olla prognoosimatu ja ei sõltu kohtu koosseisust,” kommenteerib Särgava, kes loodab, et Helina kaasus lahendatakse siiski seda alustanud kohtunike käe all.

Samas piisab ükskõik millise osalise põhjendatud taotlusest, et paljuräägitud protsess edasi lükataks ehk sisuliselt uue koosseisu kätte läheks. Varasemast abielust kaht last kasvatav Merle Parts eelseisva töölt lahkumise kuupäeva ei kommenteeri, sest see on eraeluline küsimus. Uusi kohtuasju Partsile, kes viibib 8. augustini korralisel puhkusel, enam juurde ei määrata.