Aastal 2011 olid Reformierakonna juhatuse valimised uuenduslikud. Oma soosikuid sai valida ka e-hääletuse teel.

Mõni päev enne üldkogu liitus Reformierakonnaga mitmeid vanainimesi. Ka nemad olid uuenduslikud. Nende valik saabus erakonnale e-häälena. Vanainimesed ise ei teadnud nendest häältest midagi, kuni Eks press nad üles otsis.

“Olen jah erakonnas, aga ma olen sealt pikka aega tahtnud välja astuda,” ütleb Evi Leontjev.

Leontjev on 66aastane proua, kes kahe aasta eest tahtis oma silmanägemist kontrollida. Reformierakonna silmabuss pakkus selleks tema kodumaakonnas Lääne-Virumaal võimalust.

“Seal pakuti, et mõõdetakse silmarõhku. Seisime sõbrannaga järjekorras, kui tuli kena ja noor daam ligi.”

Järgnes palju küsimusi eluolu kohta ja ka andmete kohta. Noored ja meeldivad tütarlapsed, nagu iseloomustab proua.

“Pani paberile kirja ja küsis, et kas ma allkirja ka annan. Ma ütlesin, et eks ma ikka tean veel, mida ma räägin, ja andsin – paar päeva hiljem tuli teade, et ma olin niimoodi astunud Reformierakonda.”

Reformierakonna üldkogu materjalid väidavad, et proua kuulub e-hääletajate hulka. Kellele e-hääl läks, ei oska Leontjev öelda. Vähe sellest: “Ma ei hääletanud sisevalimistel!”

Küsin üle: “Kas te kindlasti sisevalimistel ei hääletanud?”

“Kui nad jälle läbi lillede ei küsinud.”

“Protokollid ütlevad, et teie hääl tuli läbi interneti.”

“Ei, siis raudselt pole hääletanud. Mul polnud siis internettigi.”

Fiktiivsed meiliaadressid

Reformierakonna Oravavõrgu kaudu hääletamine eeldab ID-kaardi, Facebooki või salasõna abil oma isiku tuvastamist. Teised erakonnad pole sellist hääletusmeetodit kasutanud – IRL on küll isekeskis võimalust kasutanud, kuid liigse manipulatsiooniohu pärast sellest loobunud.

Ekspress käib välja kõige tõenäolisema petuskeemi. Tõenäolise petuskeemi kohaselt tehti erakonnaga
liitunud vanainimesele fiktiivne e-postiaadress, millega küsiti erakonna
kontorist salasõna ja kasutajanime. Kontor saatis vajaliku info ja fiktiivsed
aadressid teinud pettur logis Oravavõrku sisse ja hääletas endale soovitud
suunas.

Leontjev pole ainuke. Ekspress analüüsis Reformierakonna juhatuse valimistel osalenute nimekirju ja valis välja Lääne-Virumaa. Valimisse kuulusid aasta jooksul enne sisevalimisi erakonnaga liitunud pensionärid. Neid oli paarkümmend, kuid koguni kuus neist ei tea enda osalemisest sisevalimistel midagi.

Rakverelanna Heli Laine Sinijärv saab järgmisel aastal 90aastaseks. Erakonna liikmena täitub tal siis neli aastat. Vanaprouale tuli kutse ka 2011. aasta sisevalimistel osaleda, kuid seal ta ei osalenud. Probleemi polnud – e-hääl läks ikka kuidagi kontori poole teele.

Ivi Vereštšagin (74) peab esmalt meenutama, mis erakonda ta üldse kuulub. “Mis selle erakonna nimi oligi, kus me oleme?” küsib ta telefoni kõrvalt. “Reformierakond oli jah. Olen sinna kuidagi sattunud.”

Sama lugu on Meeli Liivaga (73). Kõik nad on Lääne-Virumaalt.

Piirkonda juhib Kristiina Ojuland

Ella Riisberg (82) käib küll kodanikuna valimas, kuid mitte kunagi erakonna sisevalimistel. Peale selle ei tea ta enda sõnul sedagi, et ta ühtegi erakonda kuuluks. “ID-kaarti mul polegi, et e-valimistel osaleda. Ma ei tea ka üldse, kas ma enam valima lähen, sest Isamaaliitu enam pole ja ma olen nii vana, et ma ei taha ka enam midagi.”

Ometi teab Reformierakond paremini. Vanaproua tahtis hääletada 2011. aasta sisevalimistel ja seda arvuti kaudu. Sama juhtus ka 2013. aastal. Taas vanainimese enese teadmata.

Lääne-Virumaa oravaid juhitakse Brüsselist, sest alates 2010. aastast on piirkonna juhiks eurosaadik Kristiina Ojuland. Reformierakonna praktikas on piirkonna liikmete andmetele ligipääs ja nende töötlemisõigus vaid kahel inimesel – piirkonna juhil ja arendusjuhil. Lääne-Virumaa arendusjuhi Taimi Samblikuga Ekspressil sel nädalal ühendust saada ei õnnestunud.

2011. aastal üritas Lääne-Virumaalt sisevalimistel erakonna juhatusse saada Einar Vallbaum. Ebaõnnestunult. Veel 2009. aasta lõpuni Keskerakonda esindanud Vallbaum oleks võinud sotsiaalminister Hanno Pevkuri asendusliikmena minna riigikokku, ent sellest aust ta loobus ja eelistas maavanema tooli. Ekspressile kinnitas Vallbaum, et ta kuuleb sellistest vanainimestest esimest korda. 2013. aastal Vallbaum enam sisevalimistel ei kandideerinud.

Ojuland kandideeris 2013. aasta valimistel, aga mitte 2011. aastal. Tänavu jõudis Ojuland ka 14 juhatuse liikme hulka.

“Ma ei oska juhtumit kommenteerida, sest meil puudub varasem taustinformatsioon. Küll tunnistame, et tegemist on tõsise juhtumiga ning uuri me teie poolt edastatud informatsiooni,” vastab Ojuland Ekspressi päringule.

Asi on kriminaalne?

Ekspress saatis Reformierakonna büroosse küsimused sel teisipäeval. Kolmapäeva hommikul paluvad erakonna pressiesindaja Silver Pukk ja peasekretär Martin Kukk kohtumist. Selgub, et erakond kontrollis Eesti Ekspressi väiteid ning leidis samuti võimaliku pettuse.

Süüdlast veel teada pole, kuid partei lubab ta kindlaks teha. Samuti tunnistab Kukk, et pettus toimus ka eelmisel nädalal toimunud juhatuse valimistel, kui taas samad vanainimesed justkui ärkasid.

Kukk palub ametliku kommentaarina täismahus avaldada järgmise pöördumise: “Sisevalimised Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsioonis vajavad tõsist uurimist ning moodustame faktide uurimiseks töörühma. Oleme pidanud oluliseks sisevalimiste tehnilise korralduse usaldusväärsust. Meie tehnilised süsteemid on auditeeritavad ja kõik tegevused eranditult logitakse hilisemaks kontrolliks. On kahetsusväärne, kui keegi on sisevalimistel käitunud viisil, kus on oma võimalusi kasutanud teiste eest hääletamiseks. Teeme faktid selgeks, teeme järeldused ja siis anname ka avalikkusele teada.”

Võimalikul süüdlasel võib tegemist tulla ka politseiga, sest fiktiivsete postiaadressite abil erakonnavalimisteks paroolide väljapetmine võib osutuda identiteedivarguseks.

Ekspress uuris ainult Lääne-Virumaa pensionäridest e-hääletajaid, kes astusid Reformierakonda aasta enne 2011. aasta sisevalimisi. Neid oli kokku ligi 30, kellest meil kõigiga ühendust saada ei õnnestunud. Kuid ka intervjueeritud inimestest selgus tervelt kuue puhul, et nende hääli on võltsitud.

Tegemist võib olla jäämäe tipuga, sest üksnes kuue häälega vassimine ei anna Reformierakonna juhatuse valimistel veel suurt edumaad.


Reformierakonna 2011. aasta eelvalimised arvudes

Liikmete koguarv 2011 suvel – 10 000 inimest

Kahe aastaga (2009 suvi – 2011 suvi) liitus parteiga üle 2000 uue inimese

Sisevalimistel kandideerimise ja hääletamise eelduseks on liikmemaksu tasumine. 2011 maksid liikmemaksu (7,66 eurot) umbes pooled liikmed.

Osavõtt Reformierakonna juhatuse valimistest 2011 suvel

Kokku oli hääletajaid 1311

Neist e-hääletajaid oli 1157

Neist 539 liitus parteiga viimase kolme aasta jooksul enne üldkogu

Kellest 491 liitus parteiga viimase kahe aasta jooksul enne üldkogu

Kellest 339 liitus parteiga viimase aasta jooksul enne üldkogu

Kellest 224 liitus parteiga 2011. aastal

Kellest 136 liitus parteiga vahetult enne hääletamist

2013. aasta sisevalimiste andmeid Ekspressil veel pole.

Allikas: Reformierakond


2011. aastal valiti Reformierakonna juhatusse:

Erakonna esimees Andrus Ansip, aseesimehed Jürgen Ligi, Urmas Paet, Keit Pentus-Rosimannus ning juhatuse liikmed Arto Aas, Urmas Klaas, Urmas Kruuse, Tõnis Kõiv, Rein Lang, Kalev Lillo, Hanno Pevkur, Laine Randjärv, Valdo Randpere, Taavi Rõivas ja Jaanus Tamkivi.

Lugu ilmus esmakordselt 30.mail 2013.
Bonnieri preemia on Rootsi perekonnale Bonnier kuuluva meediakontserni ning selle majanduslehe Äripäev poolt asutatud uuriva ajakirjanduse auhind, mida antakse välja alates 1996. aastast.