Rootsis on naljategemise eest nii kohut käidud kui ka peksa saadud.

Viimaseks näiteks on juhtum Rootsi raadio satiirprogrammiga "Tere kohus!". Selles juhatati monarhiateemaline lugu sisse sõnadega "Kuningas on surnud". Saates kasutati Rootsi Raadio signatuuri, mis kõlab tavaliselt ainult tuntud isikute surmateadete puhul. Kuningakoda kaebas programmi kohtusse.

Kaks aastat tagasi andis Rootsis palju kõneainet eratelekanali satiiriprogramm, milles pandi proovile nii tuntud kui ka tavaliste inimeste kannatus. Näiteks kõndis saatejuht Stockholmi raudteejaamas ja asetas käe mööduvatele meestele jalge vahele. Teises sketšis läks reporter Stockholmi soliidse linnaosa golfiväljakule ja puhus väikest pasunakest iga kord, kui mängija just süvenenult golfipalli lööma hakkas. Mõlemal juhtumil oleks saatejuht äärepealt peksa saanud.

Kas järgmise muuvi väntab pr Riefenstahl?

Rootsi raadio- ja tele-eetikanõukogu arvates ületati piir satiiri ja mõnitamise vahel aga siis, kui saatejuht intervjueeris üht tuntud noort Rootsi lauljat, lükkides küsimuste sekka sõnu ja mõisteid, mis seostusid kolmanda Reichi liidri Adolf Hitleri ja natsidega.

Näiteks ütles saatejuht lauljatarile, et "ma tean, et Saksamaal on üks uus täht, DJ Goebbels, kes on sinu loomingust väga vaimustatud", või "eks ole, laval seismine on vahel raske töö, aga noh, arbeit macht frei", või küsis, kas laulja pole mõelnud oma järgmise video režissöörina kasutada Leni Riefenstahli. Lauljatar ei kahtlustanud kogu pika intervjuu jooksul midagi ega reageerinud ka siis, kui intervjuu lõpus kingiti talle T-särk tekstiga "Treblinka-class of '45", mille laulja uhkelt kaamera ees selga tõmbas.

Programmi autorid väitsid hiljem, et nad tahtsid näidata, kui kehvad on Rootsi noorte teadmised ajaloost.

Nii kujuneb sinu tänavarahutus edukaks!

Parem saatus tabas Rootsi ligi saja-aastast anarhistlikku ajakirja Brand (tõlkes Tulekahju või Põleng). Ajakiri avaldas paar aastat tagasi tänavarahutuste läbiviimise juhise, kus tähestiku järjekorras oli ära toodud näpunäited korraldajatele.

Pealkirja all "Nii kujuneb sinu tänavarahutus edukaks" seisis muuhulgas: "Me kõik teame, kui raske on organiseerida edukat tänavarahutust. Keda kutsuda? Millist rõivastust valida? Kuidas käituda? Küsimusi on palju. Et asja lihtsamaks teha, oleme tutvunud selle ala viimaste trendidega ja kui juhindud allpool toodud näpunäidetest, võid olla kindel, et just sinu poolt organiseeritud tänavarahutus kujuneb edukaks."

Tähestiku järjekorras saab lugeja seejärel soovitusi, nagu:

- politseikoeri peletad eemale, visates politseikettide ette klaaspurkides ammoniaaki;

- kanguta üles tänavakive juba päev varem, nii et need oleksid sul käepärast võtta kohe, kui pidu algab;

- hea on omada Molotovi kokteile, mida võib heita politseinike pihta, ja nende abil saab ka barrikaade süüdata.

Artiklit illustreeris fotomontaaž tüdrukutebändist Spice Girls, kelle liikmed kandsid röövlimaske. Victorial oli käes Molotovi kokteil.

Rootsi julgeolekupolitsei Säpo reageeris kiirelt sõnadele nagu ammoniaak, maskeeritud, tänavakivid, Molotovi kokteil, ja klassifitseeris artikli vägivalla õhutamiseks. Ka Rootsi justiitskantsler leidis teksti olevat sellise, mis annab alust ajakiri kohtusse kaevata.

Ajakirja toimetus leidis aga, et tegemist oli satiiriga, mis pilas kroonika ja seltskonnalehtede sisu ja stiili. Advokaat osutas kohtus sellele, et üks Rootsi tuntud kirjastus on varem välja andnud terve raamatu partisanivõitlusest linnamiljöös, kus tutvustatakse tänavalahingute taktikat.

Kohus karistas lehte tingimisi ja rahatrahviga.

Kuidas teha mustvalgest telerist värviline

Esimesel aprillil on Rootsis rahvast ninapidi tõmmatud juba ligi 400 aastat,.

Näiteks 1912. aastal toimusid Stockholmis olümpiamängud. Aasta enne seda kirjutas Rootsi leht Svenska Dagbladet, et mängud juhatab sisse elevantide paraad. Selleks puhuks üüritakse Indiast 600 elevanti. Neist esimese 50 seljas hakkab istuma muusikaorkester, kes mängib kõikide mängudest osalevate maade hümne. Ülejäänud elevantide seljas istuvad nende hooldajad, kes hüüavad kooris "Lirpa, lirpa..." (sõna "aprill" tagurpidi loetuna).

Rootsi aprillinaljade klassikaks loetakse nalja 60. aastate algusest, kui televiisorid veel must-valget pilti näitasid. Siis teatas Rootsi televisiooni tehnikadirektor rahvale, et mustvalget pilti annab värvipildiks muuta, kui ekraani ette tõmmata naiste nailonsukk. Räägitakse, et uskujaid oli palju.

80. aastatest pärineb Rootsi televisiooni nali kaugjuhtimispuldist, millega saab oma auto aknast ristteel valgusfooris ise tuld vahetada.

Tänavustest Rootsi lehtedest sai aga muuhulgas lugeda, et Rootsis kehtestatakse kohvimaks 15 ööri tassi pealt ja et kolmanda põlvkonna mobiilsidesüsteemi polegi vaja välja ehitada, sest aitab, kui praeguseid gsm-telefone tugevasti raputada kõrgematele sagedustele, mille järel saabki nii surfata kui ka pilte edastada.