Vaatamata kinnisvarabuumile ja hindade tõusule Eesti kinnisvaramaastikul pole üle miljoni dollari maksvate eluasemete ostjail siinkandis kuigi laia valikut. Enamasti satub sellesse kallimasse hinnaklassi mõni renoveeritud mõis või suure krundiga elumaja. Eesti kalleimad luksusvillad jäävad Tallinna lähistele - Viimsisse, Tabasalu kanti või Rae valda.

Maailma miljardikroonised koduvaated

Maailmas on ülikallite elamute ostjate arv viimasel ajal plahvatuslikult kasvanud, nendib PricewaterhouseCoopers oma läinud aasta kinnisvaraaruandes. 2005. aasta trend oli teise kodu ostmine, 2006. aastaks aga ennustatakse uute kiirelt arenevate majandusriikide sünnitatud rikaste tungi osta omale uhke kodu välismaal. Lisaks vajadusele seal elada on paljud veendunud, et ülikallis villa on väga kiirelt oma väärtust kasvatav investeering.

Näiteks maailmakuulus kinnisvaramagnaat Donald Trump ostis USAs kalliduselt teise maja 2004. aastal kõigest 41,25 miljoni dollariga, müüb aga oma kinnisvara praegu 125 miljoniga. Kurbloolisus seisneb aga selles, et kahe aasta jooksul, millal Trump on maja omanud, pole sellesse veel keegi tahtnud elama minna.

Hetkel kalleim elamu maailmas on konkurentsitult 139 miljoni dollariga müügis olev Updown Court Inglismaal Londoni lähistel. Eesti Ekspressi soovile saada lisainfot maja kohta vastas selle kinnisvaraga tegelev pressiesindaja lahkelt mõne tunni jooksul, varustades meid kirjelduste, fotode ja videotega suursuguse maja interjöörist ja välisilmest. Windleshami külakeses asuv loss saab oma hinnale õige mitu miljonit juurde kindlasti ka sellepärast, et paikneb üsna lähedal Windsori lossile, Inglise kuninganna residentsile, kuhu väärikal ostjal võib ehk aeg-ajalt asja olla. Majas on 103 tuba, 5 basseini ja 50 kohaga kinosaal, rääkimata squash'i- ja tenniseväljakutest, keeglisaalist, külalistemajast ja tohutust aiast maja ümber.

Majas pole veel keegi elanud, see on ehitatud spetsiaalselt lootuses, et ilmub välja keegi piisavalt rikas, kes vajaks just sellistes mastaapides lossi.

Vaid neli miljonit odavamalt müüb oma Colorado residentsi nimega Starwood Estate maailma rikkaimate inimeste hulka kuuluv Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz, endine Saudi Araabia suursaadik USAs. Selles majas on kõigest 15 magamistuba, kuid suurepärane ümbrus Colorado mägise maastiku kujul.

Alles kolmandale kohale jääb Donald Trumpi ostetud villa Maison de L'Amitie Atlandi ookeani kaldal hiiglasuurel krundil. Maja sisaldab täispikkuses ujulat, ballisaali, mitusada meetrit privaatset mereranda ja muidugi vaadet Florida Palm Beachilt, mis on kokku väärt 125 miljonit dollarit.

Täpselt 100 miljonit dollarit maksva Istanbulis asuva mereäärse residentsi müüja Alp Sahin Luici kinnisvarabüroost tunneb Eesti Ekspressi pärimise peale omakorda huvi, kas Eesti kaudu oleks võimalik ka Venemaal sellest kinnisvarast lähemalt rääkida. Nimelt arvab maakler, et just Venemaal võiks leiduda luksuslikule, otse Bosporuse väina kaldale jä ävale superkallile villale vääriline ostja. Vene ärimehed on nimelt tuntud kui suurejoonelised kulutajad ja Türgi Musta mere naabruses peaks sobima ka kui piisavalt eksootiline koht residentsiks. Majas on 64 tuba.

Eesti uhkeimad miljoni dollari elamud

Praegu kalleim Eestis müüdav elumaja (20 miljoni krooniga) on historitsistlik Kiviloo mõis, mille põhiomanik on Harald Heinrich Kip ning kaasomanik Michael Siegbert Timmermann. Omanikel on plaan rajada puhke- ja õppekeskus või kliinik, mida uus omanik võib jätkata, kui ikka müügiks läheb. Räägitakse, et omanike soov hea mõis käest ära anda pole veel päris kindel, kuigi kinnisvarakuulutus ripub veel portaalides.

Pikka aega Eesti kalleim maja, viinatöösturi ja suurärimehe Igor Savenkovi abikaasa Irina Savenkova nimel olev häärber Meriväljal on endiselt kinnisvara müüginimekirjades, hinnaks 17,45 miljonit krooni. Teisel kohal olev maja on arvatavasti oma hinda väärt vaatega Tallinna kilukarbisiluetile ning Soome vahet sõitvatele laevadele. Ainus puudus sellel pakkumisel näib olevat liiga väike krunt - kolmekorruseline 500ruutmeetrise elamispinnaga maja asub 820ruutmeetrisel maatükil.

Teist kohta jagab Savenkoviga ärimees Jaan Toots, praegune ööklubiomanik ja endine siseministeeriumi kantsler. Tema Harkus Ilmandu külas (ehk rahvasuus Lollidemaal) müügis olev maja on müügikuulutuse järgi "väga ilus, kõigiti esinduslik ja turvaline maja-villa hoolitsetud iluaiaga ning kaunite vaadetega merele". Tegemist on ühega neljast tornikesega majast Ilmandu külas põlluveerel üheteist toa, viie magamistoa ja 760ruutmeetrise üldpinnaga.

Neljandal kohal troonib Harku järve taha Tiskre külla Nõmme teele jääv 15,7 miljoni kroonine sportlik villa: pakkumine sisaldab spordikompleksi, türgi ja soome sauna, abihoone ja rohelise ümbruse.

Viies - Rae mõis - on nagu mõni tema välismaine analoogki edetabelisse sattunud just suurte maavalduste tõttu. Paraku pole 15,65 miljonit krooni maksvas pakkumises esialgu midagi luksuslikku - üle 45hektarise maalahmakaga saab kaasa lagunenud mõisahoone, milles keegi siiski elab. Krundi omanikuks on märgitud Aldo Korbe.

15,5 miljonit maksev kodu Meriväljal jääb kallite majade edetabelis kuuendale kohale. Tegemist on läbinisti disainitööga, kiidetakse müügikuulutuses. Katusekorruselt näeb veidi ka merd.

15,3 miljoni kroonine häärber Lagedil on jõudnud hinnavõistluses auväärsele seitsmendale kohale. Kahekorruseline rõdudega ja nelja magamistoaga maja kuulub Jõgevamaalt pärit ettevõtjale Juri Šantšukile. Hoone sisemuse kohta mainitakse napisõnaliselt, et selles on mitmeid luksusi.

Kalliduselt kaheksas on häärber keset ehitustandrit - Mähel Ubalehe tee alguses pole kohta, kus ei kostaks kopsimist ja ehitusmüra. Ka 15miljonine elumaja, mis kuulub Mihhail Ševtsovile, on pooleli ja seal askeldavad krohvijad, juhtmepanijad ning maalrid. Ilmselt suurem luksus, mis miljoni-dollari-tunde tekitab, alles tuleb ehituse käigus.

Üheksandal kohal olev maja kiigub Rannamõisa pangal. Maakler on mõõtnud kauguseks mereni 10 meetrit, praegusel põuaperioodil on ilmselt rohkem. Terrassilt avaneb kõrge ja paljudele ihaldusväärne vaade otse Soome lahel e. Vaade koos kaasatuleva maja, 3600ruutmeetrise krun di ning mööbliga maksab 13 miljonit krooni.

Rantšo-stiili armastajale leiab midagi päris edetabeli lõpust. Kümnes ehk kõige odavam hoone (12,5 miljonit) asub Valkla tee ääres. Renoveeritud, 20ndatest pärit elumaja on ühendatud vana paekivist kuuriga. Kinnistu kuulub Annely Koortile.

Maailma kümme kalleimat müügisolevat elumaja

1.            Updown Court            Windlesham, Suurbritannia            139 milj USD            103 toaga inglise kuninganna naabrusse ehitatud hiigel-loss, kus pole veel keegi elanud

2.            Starwod Estate            Aspen, Colorado, USA    135 milj USD            Saudi-Araabia endise suursaadiku residents Colorado mägisel maastikul

3.            Maison de L´Amitie            Palm Beach, Florida, USA    125 milj USD            Donald Trumpile kuuluv kinnisvara hinnatud rannas, ootab ostjat juba kaks aastat

4.            Waterfront Estate            Istanbul, Türgi  100 milj USD            Bosporuse väina kaldal asuv idamaine villa

5.            Toprak Mansion            London, Suurbritannia            92 milj USD            klassitsistlik, kuid seest üliluksuslik türgi ärimehele kuuluv residents

6.-7.            Portobello Estate            Corona del Mar, California, USA    75 milj USD            arhitektuurselt tähelepanuväärne hiigelvilla Vaikse ookeani kaljusel rannikul

6.-7.     Three Ponds, Bridgehampton, NY, USA            75 milj USD    Kolme järvekesega ja golfiväljaku ning 14 aiaga maakodu

8.         Pierre Penthouse            New York, USA            70 milj USD    maja ajaloolise pilvelõhkuja otsas luksushotelli kohal, kuulub investor-kirjanik Martin Zweigile

9.-10.            Locksley Hall            Belvedere, California, USA    65 milj USD    San Francisco lähistel, üle lahe mäenõlval asuv marmorbasseinidega villa

9.-10.            Oceanfront Estate            Malibu, California, USA    65 milj USD            ratsahäärber Malibu rannas koos maavaldustega

Allikas: Forbes

Eesti kümme kalleimat müügisolevat elumaja

1.         Kiviloo mõis            Harjumaa, Raasiku vald      20 milj EEK     992 m2, krunt 14 hektarit, renoveeritud mõisahoone.

2.-3.            Häärber Meriväljal            Tallinn, Pirita    17,45 milj EEK            500 m2, vaatega merele ja vanalinnale, kõrghaljastuse, basseini ja kodutehnikaga. 8 tuba.

2.-3.            Torniga maja Ilmandu külas            Harku vald, Ilmandu            17,45 milj EEK            Rahvasuus tuntud jõukate küla tüüpelamu, milles 11 tuba.

4.            Sportlik villa Tiskres            Tiskre küla, Nõmme tee        15,7 milj EEK            spordisaali, türgi ja soome saunaga elamu rohelises rajoonis.

5.         Rae mõis            Harjumaa, Rae vald            15,65 milj EEK            suurte maavaldustega kehvas olukorras hoonetega kunagine linnamõis Tallinna külje all, ca 46 hektarit maad.

6.            Merivälja disainelamu            Tallinn, Pirita    15,5 milj EEK            disaineri loodud interjööriga renoveeritud eestiaegne villa, 6 tuba.

7.            Kivipalee Lagedi lähedal            Harjumaa, Rae 15,3 milj EEK            silmatorkava arhitektuuriga kivivilla maantee ääres, 4 tuba.

8.            Rikkalik uuselamu            Tallinn, Pirita    15 milj EEK     kuue toaga ehitusjärgus häärber rajatavas uuselamurajoonis, metsa veeres. 6 tuba.

9.            Ilmandu kaldamaja            Harjumaa, Harku            13 milj EEK            põhjaranniku pangal mere kaldal asuv üheksa toaga villa.

10. Maamaja Valklas Harjumaa, Kuusalu 12,5 milj EEK Omapärane rantšo paekivikuurist ja 20ndate renoveeritud elamust.

Allikad: kinnisvaraportaalid City24, kv.ee, Ober Haus.