Algus on 24. veebruaril kell 15 Tallinnas Vabaduse platsil, kust rongkäik siirdub piki Tatari, Veerenni ja Herne tänavat Siselinna kalmistule. 

Miks just zombid?

Aga kes siis veel? Haitil sündinud voodoo-kultus, millesse kuuluvad lahutamatult ka zombid, on maailma kultuuripärandisse loonud võimsaid ja müstilisi kuvandeid. Voodoo ehk wodun on Haiti visiitkaart maailmale – nagu Leedul korvpall, Lätil jäähoki ja Eestil Arnold Oksmaa. 

Inimeste zombideks muutmine on Haiti rahvameditsiinis, voodoo religiooni ja sotsiaalsete kontrollimehhanismide poolt mahitatud, reaalselt eksisteeriv rituaal. Hirm zombiks muutmise ees on aastasadu olnud Haiti ühiskonnas stabiliseeriv faktor. Zombistatud inimesed on olnud tähtsaks tööjõuks Haiti põllumajanduses.

Loodame, et karnevalist osavõtjad ei piirdu üksnes jubeda lõusta ja poollagunenud riietusega, vaid valmistavad selleks tähtsaks sündmuseks ka oma vihatuima vaenlase nuku, keda surkida. Nendest saab hiljem ju toreda näituse.

Miks valisite karnevali toimumiseks just 24. veebruari?

Esiteks on see nagunii püha ja vaba päev ning kõigil huvilistel aega üritust nautida.

Teiseks peame arvestama rangete turvameetmetega. Kaugeltki kõigile jõududele ei pruugi meie musta maagiat ja müstikat propageeriv üritus meeldida. Kristlased, ortodokssed juudid ja ateistid võivad pesapallikurikate ja kividega rongkäigulistele kallale tulla. Selleks puhuks on hea, kui meie seljataga on äsja Vabariigi aastapäeva paraadil osalenud Eesti kaitseväe eliit koos relvadega. 

Muuseas saavutasime kaitseväe ülemjuhatajaga kokkuleppe, et rühm karnevalist osavõtvaid matšeetedega relvastatud “zombisid” marsib ka paraadil ning võtab koos teiste väeosadega vastu presidendi tervituse.

Kas kasutate lisaks annetustele raha kogumiseks ka muid meetodeid?

Muidugi kuuluvad karnevali juurde ka müügiletid, kust saab osta ogaõunu, lunnkalu ja muid zombipulbri jaoks vajalikke komponente. Kogu sissetulek läheb maavärinaohvrite heaks.

Mida te rongkäigu lõpp-punktis teha plaanite?

Kaevame välja mõne värske laiba ja korraldame tema elustamise näidisseansi. Autoriteetse moderaatori kohaletoomine on muidugi keeruline, sest paljud parimad Haiti nõiad on samuti maavärinas hukkunud või ise zombideks muutunud. 

Kas pole kohatu toetada palju muret ja leina põhjustanud katastroofis kannatanuid nii lustakal moel nagu karnevaliga? 

Ei ole. Humanitaarkatastroofis vaevleva Haiti rahva jaoks on täiesti ükskõik, kas me kogume nende heaks raha naeru või nutu saatel. Peaasi, et seda saaks võimalikult palju. Ja muidugi toovad zombid ja nõiad rohkem sisse kui mingi hale soigumine kusagil kirikus või kontserdisaalis.

Teleris näidatakse alatasa Haitis marodööritsevaid zombisid. Kas poleks eetiliselt õigem neid hukka mõista, mitte karnevali abil propageerida?

Ka meie nägime kolme aasta eest pronksiöödel Tallinnas sadu märatsevaid zombisid. Milline oli tulemus? Lõpuks pani politsei ikka kõik istuma või kadusid nad ise vaikselt mulla alla tagasi. Ei maksa lasta hetkeemot­sioonidel ennast mõjutada. Ehk nagu ütles peanõid Goebbels: saab muuta zombideks suure hulga inimesi lühikeseks ajaks või ühe inimese pikaks ajaks. Aga ei saa muuta zombideks suurt hulka inimesi pikaks ajaks. 

Kui palju on näiteks Kristuse nime suhu võttes inimesi piinatud ja tapetud, ometi ei sega see meid kirikus käimast ega koraale nautimast. 

Paljudes maailma maades on Haiti heaks korraldatud kontserte. Kas teil on ka mõni laulu- või tantsunumber kavas?

Jah. Me kutsusime esinema zombiks muutunud Michael Jacksoni. Maavärin raputas teda hauas nii kõvasti, et ta ongi juba väga rahutu ja otsib südamelähedast tegevust. Jackson esitab Tallinnas ühe oma kuulsaima ning karnevaliteemaga ideaalselt sobiva loo “­Thriller”. Teda saadab lastekoor ­Ellerhein.

Kas voodoo kultusel võiks Eestis olla suuremat tulevikku kui ainult üks karneval?

Voodoo pole mitte ainult meie tulevik, vaid juba olevik. Näiteks kuuluvad praeguse Tallinna linnavolikogu koalitsiooni Edgar Savisaar ja 51 zombit. 

Aga muidugi mõtleme ka tuleviku peale. Seoses maailmamere taseme tõusuga kliima soojenemise mõjul ning maapinna vajumisega Edela-Eestis tabab 2015. aasta novembris Pärnut uus kohutav uputus. Oleks ju kõigi eestlaste südameid soojendav, kui selleks ajaks juba majanduslikult kosunud Haitis meie heaks üldlaulupidu korraldataks. 

Aga mis siis, kui siseminister karnevali korraldamiseks luba ei anna?

Meil on Marko Pomerantsi elusuuruses nukk juba valmis ja nõelad teravaks ihutud.