Milliseid eksootilisi loomi väärkoheldakse Eestis?

Kadri Võrel Eesti Loomakaitseseltsist:
Kilpkonnade minemaviskamine on kindlasti kõige sagedam. Näitena võib tuua kevadel Pärnu jõest leitud punakõrv-ilukilpkonna, kusjuures sellest jõest on neid leitud varemgi.
Sageli võetakse kilpkonn endale koju ja pannakse elama vanni alla. Selle tulemus on deformeerunud kilp ja umbes kümne aasta pärast ka väga haige loom, keda päästa pole enam tihti võimalik.
Teiste loomade puhul kahjuks väärkohtlemine avalikuks ei tule, kuna loomad on nii spetsiifiliste nõudmistega, et surevad lihtsalt kiiresti ära, enne kui omanik probleemist arugi saab.
Lindude puhul olen umbes aasta tagasi kokku puutunud juhtumiga, kus inimene ostis korteri, millega sai kaasa amazonase papagoi. Korteri uus omanik suutis linnule uue kodu leida, kuid vana omaniku käitumine pole kindlasti õige.
Lisaks on Eestis kindlasti väga suur probleem ka lemmikloomakaupluste teadmatus "eksootikute" vajaduste kohta. Loomi küll müüakse, aga ka nemad ei oska inimesele seletada, kuidas oleks  õige seda looma pidada. Lisaks peetakse loomi kauplustes valedes tingimustes ja neid sureb ka poes.
Möödunud sügisel surid mitmed roheleeguanid Lauteri tänava poes. Roheleeguane antakse viimasel ajal üldse üsna tihti ära või üritatakse täiskasvanud loomi müüa.