Õnneks mu kartus ei täitunud – samuraimõõga teema küll kerkis hetkeks esile, kuid mitte selle tootesarjaga seoses. Positiivsed ootused aga täitusid – selle sarja kujul on tõenäoliselt tegemist Fiskarsi kõige kaunimate nugadega. Selge seos jaapanipäraste nugadega on olemas ja seda on maitsekalt timmitud nüüdisaegse disainiga. Sarja on disaininud Tobias Wandrup.

Materjalid on head. Ka teras tundub pisut parem kui Fiskarsi nugadel tavaliselt, kuid siiski vist mitte tippnugade tasemel. Tera on ilmselt sepistatud ja käepideme poolses otsas olev paksend läheb sujuvalt üle käepidemeks – selline konstruktsioon on tunduvalt vastupidavam kui tavaline plekist stantsitud tera, kenam ka. 

Kuigi tootja esindaja nimetas sihtrühmana pigem kodukasutajat, oli esitlusel osalenud kokk veendunud, et noad sobivad ka algajale elukutselisele, sellisele, kes veel ei suuda tõsiprofi varustust hankida.

Üllatuseks oli see, et noad on ühepoolse teritusega – väga iseloomulik jaapani nugadele, kuid laiatarbenugade puhul erandlik. See ühepoolne teritus oli samas pisut nagu imiteeritud – tera üldine profiil on ebasümmeetriline, aga tegelik teritusfaas allservas siiski mõlemal pool. Teritusviisi tulemusel on noa lõikeomadused tõesti head, paraku vaid paremakäeliste jaoks. Ka käepide on ebasümmeetriline ja väga kena.

Kätte võttes üllatab noa raskus, aga tasakaal on hea ja kasutada mugav. Tera on pisut paksem kui tavaliselt, aga selle kompenseerib ühepoolne lihv ja peenikeste porgandikarvade tegemine õnnestub kenasti. Lõikeomadusi parandab ka see, et tera teine pool on kergelt nõgus – seda ei rõhutatud, aga see on oluline. Ka teritamise teeb see kergemaks. Nelja jaapanipärase kõrval (Yanagiba, Deba, Santuko ja Usuba) kuulub sarja ka viis euroopalikku nuga.

Kokkuvõttes pisut vastuoluline sari, kus eksklusiivne ebasümmeetriline lihv, hea käepidemematerjal ja kvaliteetne modelleering oleks väärinud isegi veelgi paremat terast. Laiatarbefirmadest kasutavad vahest Victorinox, Opinel ja Wenger parematki terast (kuigi kaht viimast kohtab meie turul väga harva). Disaini poolest jäävad aga need minu arvates Fiskarsist kaugele maha.

Ühesõnaga, disaini kvaliteet paistab Fiskarsil tootmis­kvaliteeti veidi ületavat, aga kuna tegemist pole kunstkäsitöö, vaid masstoodanguga, on üldmulje Takumist väga hea.