Ilmselt on tegemist selle päevaga, millal inimeste teadvusse hakati suruma mõtete, et kõigil elusolenditel ei ole kohta päikese all. Loodusrahvastel veel ei olnud sellist kuritegelikku mõtteviisi, sest nemad tundsid end ühe osana loodusest. Alles hiljem tulid mõisted kasulikud/kahjulikud loomad-taimed. Sealt mõtteni kasulikest ja kahjulikest inimestest on vaid kukesamm. See mõtteviis on viinud suurhävitusteni. Paraku ei ole kogu inimkonda võimalik päästa. Iga ööpäev sureb umbes 25 000 inimest nälga.

2. Millist presidenti vajab Eesti? Sind?

Mida kõrgemal poliitilisel ametikohal Eestis paiknetakse, seda rahvusvahelisem mees/naine tuleb sellele ametikohale valida. Tuleb loomupäraselt taibata, missugused rahvusvahelised süvahoovused toimivad täna ja homme. Väikeriigi jaoks on see palju olulisem, kui suurriigi võimukandjate valikul. Suurriik kipub ise olema see süvahoovus ja tema ametikandjad ujuvad sellega kaasa ka siis, kui nad seda ära ei taba. Väikeriigid ei saa endale sellist mõttelaiskust lubada. Väikeriik saab hakkama, kui ta on vaimult suur. Me ei saa lubada vaimuvaeset presidenti.

Õigupoolest käib see kogu meie valitsemissüsteemi kohta. Selleks, et oma huve rahvusvaheliselt kaitsta, tuleb meil kohustuslikult ja edukalt võistelda vähemalt poliitilises "euroliigas". Seal on suuremaid ja väiksemaid maid. Viimastel on oluline alaliselt välja panna edukas "klubide/erakondade" koondis. Muidu ei löö kuidagi läbi. Suuremad riigid võivad endale lubada luksust panna aeg-ajalt oma riiki esindama üht või teist "klubi/erakonda". Meil ei jätku "klubide " rivaalitsemises kõikjale piisavalt poliitiliselt andekaid inimesi. Suurbritannias on 60 miljonit inimest ja üks peaminister. Meil on 1,3 miljonit inimest ja samuti üks peaminister. Suurbritannias on konkurents sellele kohale arvestuslikult 46,15 korda tihedam kui Eestis. Seepärast on poliitilise tippjuhtkonna moodustamine üldrahvalik ettevõtmine. Presidendivalimine sealhulgas. Ta võiks olla otse valitav.

3. Kas kliima soojeneb või külmeneb ja kas meil peaks sellest olema ükskõik või mitte?

Pole vaja muretseda kliima soojenemise või külmenemise pärast. See toimub meie tahtest sõltumatult ja on määratud Päikese aktiivsusega ning planeet Maa orbiidi ja asendi tsükliliste muutustega. Neid nimetatakse avastaja järgi Milankovici tsükliteks. Inimkonnal kui bioloogilisel liigil tuleb sellega lihtsalt kohaneda. Praegu arutatakse hoopis teise asja üle. Kui suur võib neis muutustes olla inimtegevuse mõju? Ega ta väga suur olla ei saa. Pigem on riikide vahel puhkenud vaidlus kahju/kasu üle ning ebastabiilsuse kartusest. Arenenud riikide heaolu võib uputada mitmed Okeaania riigid. Pool maailma rahvastikust elab varsti rannikutel. Ookeani taseme kiire tõus ennustab suurt majanduslikku kahju jõukatele rannikutele. Euroopas peljatakse Põhja-Atlandi hoovuse kaldumist lõunasse ja uue jääaja enneaegset tulekut, mis pühiks tsivilisatsiooni Suurbritanniast, Skandinaaviast ning meilt vaata et Moskva taha  ja Kiievini välja. Igalühel omad mured. Murtakse piike, kes on süüdi kellegi oletatavas kasus või kahjus. Paraku põhitegijate, Päikese kütte ja planeet Maa tülpinud tiirlemise vastu inimkond ei saa.   

4. Kes on olnud maailma parim riigijuht? Miks?

Teadaolevalt Babüloonia kuningas Hammurapi, kes 18. sajandil e.m.a. lõi riikluse alusena tervikliku seadustekogu, mis hakkas  toimima tsentraliseeritud riigi igapäevasel valitsemisel. Mõned riigid pole tänapäevani sellega korralikult hakkama saanud.

5. Kas Wikipedia on entsüklopeedia tulevik? Kas paberentsüklopeedia jääb?

Wikipedia ei ole entsüklopeedia. vaid iseorganiseeruv teatmekogum. Iseorganiseerumine võtab temalt usaldusväärsuse ja muudab väljaande vastuoluliseks. Seal on aga palju materjali, mis töötlemisel leiab oma koha entsüklopeediates. Teave, sealhulgas entsüklopeediad siirduvad üha rohkem internetti, kuid paberväljaanded jäävad. Nad muutuvad üha klassikalisemaks ja eriomasemaks.

6. Kirjelda Eestit 40 aasta pärast, aastal 2050?

Meenub nõukogudeaegne anekdoot, mis vastas sellele küsimusele: Eesti-Hiina piiril on kõik rahulik. 40 aastat on väga lühike aeg, kuid Venemaa ja Hiina vastasseis leiab selle aja jooksul ilmselt lahenduse. Kui Venemaa pöördub Lääne-Euroopa ja Ameerika demokraatlike väärtuste poole, siis on Venemaal võimalik neilt kaitset leida Hiina vastu. Sellega saaksime suhteliselt sõbraliku piiririigi. Kui läheb teisiti ja Venemaast saab Siberist ilma jäänud Hiina vasall, siis oleme ise Euroopa piiririigiks. See oleks ütlemata ebamugav olukord. Venelastel on õige otsuse tegemiseks aega vaid 10 aastat, sest piirileping Hiinaga on vaid 20 aastase tähtajaga.

7. Kas jalgpall on parem kui seks?

Kumb on parem, kas Kuu Või Päike? Valgust annavad mõlemad.

8. Milline on maailma mõttetuim riik? Miks?

Neid on päris mitu. Meid puudutab kõige rohkem Afganistan/Pakistan. Mõlemad riigid on üks ja seesama lahendamatu probleemipundar. Maailma jõukamad riigid peavad seal aastakümneid kallist sõda, aga ikka tuleb 90% salaoopiumist Afganistanist. Probleemi keskmes on puštunite hõimud, keda pole keegi - kaasa arvatud hõimud ise - suutnud riigina ohjeldada. Üldse tekib küsimus, mis maa see Afganistan üldse on? Nime järgi peaks ta tõlkes tähendama afgaanide maad. Paraku pole niisuguse omanimega rahvast seal üldse olemas. Afgaan tähendab hoopis Amudarja ülemjooksul puhuvat kuuma kuiva tolmust edelatuult (vt. EE I köidet). Tõlkige nüüd selle teadmisega ära riigi nimi.

9. Kolm nähtust või sündmust, mis jäävad meelde lõppevast aastast.

Maailmas liikusid 2009. aastal kõmulised sahinad. USA olevat saanud presidendi, kes harda muslimi vaatepunktist on muslim, sest on sündinud muslimist mehest. Nende pühakiri Koraan ei näe muud võimalust. Pealegi nimega Barack (püha araabia keeles) Hussein (šiitide usumärter) Obama (luo keeles paindlik. Luod on 3 mln. neegrirahvas Kirde-Keenias ja Lõuna-Sudaanis). Venemaal olla  president, kelle ema olevat juuditar ja tubli juudi jaoks on mõistagi tegemist juudiga, sest neil määratakse päritolu emaliini pidi. Mõlema mehe jaoks - vähemalt väliselt - tundub see keelepeks olema ükskõik, kuid tõupuhtuse jüngrid tekitavad neile tahtmatult tüli. Koos (muslimil?juudil?) tuleb neil aga strateegilist relvastust vähendada.

Omaette sündmuseks oli 14. detsembril käiku lastud maailma pikim gaasijuhe Turkmeeniast läbi Usbekistani ja Kasahstani Hiinasse pikkusega 7600 kilomeetrit. Sellega murti Gaspromi sisuline monopol Kesk-Aasia gaasivarude käsutamisel. Lisatoru Iraani  laiendab Turkmeenia gaasiäri valikuvabadust. Selle protsessi lõpetab ilmselt Nabucco gaasijuhe. Ilmselt on sellega seotud ka suuruselt teise Venemaa gaasitootja ostmine Putini varjamatu käsilase poolt. Tegemist on Gazpromi tütarettevõttega. Müügitehing kahtlemata nõrgendab Gazpromi, kuid ilmselt tugevdab Nord Streami gaasijuhet. Gaasitoru on Putini lemmiklaps. Selles ei tohi gaasi puudu jääda . Kuna juba praegu on Venemaal gaasipuudus, siis on selle toru jaoks vaja oma kindlat tootjat, et vältida arusaamatusi. Ühisettevõtmine on kolme mehe pensionifond. Sellesse kuulub KGB mees Putin, STASi mees Warning ja nende mõlema mees, endine Saksamaa kantsler Schröder („rätsep" saksa keele murdes).

Erakordne sündmus toimus aasta viimasel kuul Sudaanis, kus lepiti kokku põhiküsimustes, kuidas viia läbi Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendum 2011. aasta jaanuaris. Selle tulemusel läheb Aafrika suurim riik ilmselt jagamisele ja sugugi mitte endistes koloniaalpiirides. See on võib-olla uus algus kogu Aafrika jaoks, kus piirid on erakordselt ebaloomulikud ja ei võimalda sageli normaalse riikluse kujunemist.

10. Mis teeb inimesed õnnelikuks? Kas sellega on kuidagi seotud tõik, et Te kunagi tahtsite asutada MTÜ Kõik Eestlased Miljonäriks?

Inimesed teeb õnnelikuks hea tervis ja palju väikseid igapäevaseid rõõme ning rahulolu. Rõõmu allikad on inimestel paraku väga erinevad. Kes lustib marke kogudes, kes lapsi kasvatades, kes koera taltsutades... Seepärast on mitmekesine ühiskond reeglina õnnelikum kui üheülbaline. Teatud mõttes peaksid demokraatia inimesed olema õnnelikumad kui diktatuuri või autokraatia inimesed. Viimased ühiskonnad kipuvad olema diktaatori või autokraadi nägu. Lubatud ja soositud rõõmu allikad kipuvad samuti nende nägu olevat ja see nägu ei pruugi enamusele rõõmu valmistada. Paraku see teooria alati ei toimi, sest demokraatia, sõna- ja reklaamivabadus piitsutavad teinekord inimeste auahnust ülemäära. Kui auahnus ületab inimese võimed ja võimalused, siis tulemuseks on pettumus ja kurvastus. Seda ka väga jõukas ja võimalusterohkes ühiskonnas.

MTÜ KÕIK EESTLASED MILJONÄRIDEKS oli mõeldud valimispilaks ega ole inimliku õnnega kuidagi seotud. Mõte oli selles, et arendada edasi EVP-de mõtet, kus rahaliselt hinnati ära tööaastad ja selle eest sai osta riigi vara. Meie lustimõte seisnes selles, et hinnata iga Eesti kodaniku hääl valimistel 1 miljoni dollari peale. Seega on kõik ühtäkki dollarimiljonärid. Nad saavad oma hääle ära müüa. Pärast seda hääletab tema eest see, kes hääle ostis. Hääle müük on tulumaksuvaba. Pärast seda nad ei saa enam hääletada, kuid ei vaja ka riiki, tööd ja sotsiaalhoolekannet ega tervisekindlustust. Miljonärid ei vaja seda...

Ekspress avaldab tänu Hardo Aasmäe tütrele Õie-Marile, kelle omakasupüüdmatu abita olekski tavaliselt kättesaamatu mees jäänud kättesaamatuks.