Samas oleme AIDSi ohvrite mälestuspäeval lootusrikkad, sest üha enam paraneb aastatega HIV-positiivsetele inimestele pakutava ravi kvaliteet ning teame, et õigeaegse ravi korral võib inimene ka HI-viirusega elada aastakümneid, käia tööl, kasvatada üles oma lapsed.

 

Eestis on praegu ligi 6000 HIV-positiivset inimest. Uuringud näitavad, et enam kui pooltel Eesti HIV-positiivsetest on elukaaslane ning paljudel neist on ka lapsed. Need pered vajavad meie mõistvat suhtumist. Seda seepärast, et siiani peavad paljud HIV-positiivsed ja nende lähedased kokku puutuma tõrjuva suhtumisega.

 

Millest siis tuleneb see halvustamine, millega HIV-positiivsed inimesed sageli peavad kokku puutuma? Ennekõike on tegu negatiivsete eelarvamuste ning teadmatusest tingitud hirmudega, mille abil püütakse probleemi endast eemale tõrjuda. Mõeldakse ikka, et need inimesed, kes on HIV-positiivsed, on oma elus rohkem valesid otsuseid teinud kui ülejäänud inimesed. Tahaksin teile meelde tuletada, et HIV ei ole Eestis vaid riskirühmade probleem. HIVi nakatuvad ka meie tavalised noored, kes vahel pidutsedes purjus peaga rumaluse teevad. HIVi nakatuvad korralikud pereemad või pereisad, kelle abikaasa on lubanud endale seikluse. HIVi eest ei kaitse stereotüübid ja vastandumine „korralikud inimesed - mitte korralikud inimesed". Vastupidi, need on HIVi leviku põhjusteks, kuna sunnivad meid ohte valesti hindama.

 

Mis siis kaitseb meid HIVi eest? HIVi eest kaitseb äratundmine, et HIVi levik ei puuduta mitte riskirühmasid vaid riskikäitumist. Kaitseb tunnistamine, et ka mina ise olen ohus; kaitseb teadmine, kuidas HIV levib ja millised on kaitsevahendid ning mis peamine - kaitseb turvaline käitumine. Selleks on oluline ka HIVi teemal avatult suhtlemine ja ka oma lastega sellest küsimusest kõnelemine.

 

Kallid kaasmaalased, kasutame siis neid kaitsevahendeid ja kaitseme nii Eesti ühiskonda tervikuna. Ja ennast kaitstes ärme unusta ka neid, kel vähem vedanud - noori inimesi ja peresid, keda HIV isiklikult puudutab. Oleme neile oma mõtetes toeks täna ja ka muudel päevadel läbi aasta!